URSA › "Теплі" кредити

«Теплі» кредити

В Україні запущено програми для підтримки тих, хто вирішив стати енергоефективним і енергонезалежним. URSA розповідає, які з них є актуальними і як ними скористатися, щоб економити не тільки після утеплення, а й до.

В двох словах:

За останній рік тарифи на комунальні послуги зросли більш ніж в два рази. І очевидний спосіб зменшити квартплату - скоротити споживання ресурсів - води, електроенергії і, в найпершу чергу, - тепла. Ми знайшли кілька програм, які на шляху до енергоефективності підтримають власника будинку і морально, і матеріально.

Програма IQenergy

Що це таке? Це грошові гранти на заходи з енергоефективності та технічна допомога (для багатоповерхових будинків).

Хто виділяє гроші: Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) + донори

Як це працює? Вибирайте всю потрібну продукцію на сайті програми, оформляєте вибрані матеріали і обладнання в список, за яким завантажуєте сертифікат. Такий сертифікат можна оформити і пізніше, після покупки всього необхідного - перевірте тільки, щоб обрані вами товари були в списку IQenergy. Далі ви купуєте матеріали / обладнання, залучаючи до цього кредит одного з банків-партнерів програми.

Коли все куплено (протягом 4-х міс, але не пізніше), можна реєструватися для отримання гранту на сайті. Перед тим як діяти, прочитайте повні умови програми.

На що діє компенсація:

Повний список товарів

Який розмір компенсації?

Максимальна сума усіх грантів за усіма кредитами, на яку має право претендувати одна особа за програмою IQ energy, складає 3 000 євро.

Для кредитів, отриманих в період з 11 липня 2017 року по 10 вересня 2020 року включно діє єдина грантова ставка в розмірі 35% за умови виконання принаймні однієї проектної категорії.

У яких банках можна отримати «теплий кредит»?

У банках-партнерах програми. Зараз це Райффайзен Банк АвальУкрСиббанк і ОТП Банк.

Усі правила та умови надання кредитів та грантів за програмой IQ energy доступні за посиланням.

Державні програми з енергоефективності

Стан програми

Що це взагалі таке? Це безповоротна державна допомога жителям приватних будинків, ОСББ, ЖКХ на утеплення будинку, енергоефективні матеріали і обладнання, заміну вікон та встановлення лічильників.

Хто виділяє гроші: Уряд + місцеві бюджети

Як це працює? Ви вибираєте енергоеффектівниетовари і прицінюються в будь-якому магазині. Потім подаєте в банк документи на кредит і, після схвалення банком вашої заявки, оплачуєте перший внесок і передаєте рахунок-фактуру на оплату в банк. І тут же ви отримуєте кредит. Всі ці дії можна зробити за один день.

Потім протягом місяця ви отримуєте компенсацію від держави на свій банківський рахунок.

А якщо мені не потрібен кредит, а тільки компенсація?

Все одно доведеться брати кредит, але можете погасити його відразу ж.

На що діє компенсація:

Завантажити орієнтовний список матеріалів і устаткування, pdf

Який розмір компенсації?

  • 20%, але не більше 12 тис. Грн - на заміну газових котлів;
  • 30%, але не більше 14 000 грн. - На утеплення будинків, заміну вузлів обліку води і теплової енергії, встановлення енергоефективних вікон;
  • 40% - для ОСББ і ЖБК як юридичних осіб для загальнобудинкових енергоефективних заходів;
  • До 70% коштів на енергоеффектівниемеропріятіядля малозабезпечених сімей - субсідіантов.

Як ще збільшити розмір компенсації?

Уряд об'єднало зусилля з ОДА і запустило місцеві програми співфінансування. З обласного чи іншого місцевого бюджету можна отримати додаткові 15-20% компенсації.

У яких банках можна отримати «теплий кредит»? У державних. Це Ощадбанк, Укргазбанк і Укрексімбанк.

_


Існує ще 4-6 програм міжнародних організацій, у яких на сайтах написано, що вони існують, але далі цих самих сайтів їх існування, мабуть, не поширюється.

Друзі, якщо ви знаєте інші працюючі програми допомоги в розвитку енергоефективних проектів - будь ласка, напишіть нам про них в Facebook. І якщо вони дійсно працюють, то ми додамо їх до цієї статті.

© 2012—2017