This version of the page http://te.20minut.ua/blogs/opovidka-pro-susidku.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-08-26. The original page over time could change.
Оповідка про сусідку - Блог Ігор Дуда на te.20minut.ua
Інші блоги

Оповідка про сусідку

  • Автор: Ігор Дуда
  • Тернопільський журналіст та публіцист

  • access_time
  • chat_bubble 0

Морально-психологічний портрет тієї чи іншої країни складається з суми мільйонів портретів її громадян. Усі ми, разом зі всіма нашими чеснотами і вадами, визначаємо обличчя держави і, відповідно, створюємо про неї враження. Воно може бути різним.

По сусідству зі мною живе вельми цікава, сказати б, неординарна й колоритна жіночка. Її  енергія буквально б’є через край; вона постійно у справах, а коли сміється чи свариться з чоловіком, то це чує весь будинок. А ще вона вельми сентиментальна і чутлива – переважно тоді, коли зачіпають її інтереси. Отоді вона миттєво із сумирної кішечки перетворюється на розлючену тигрицю, ладну розшматувати всіх, хто, як їй здається,  посягає на її  комфорт чи добробут. А вже за хвилину пустить сльозу (цілком щиру!) за долею покинутих напризволяще дітей. А ще за якийсь час із зловтіхою розповідатиме про невдачі відомого бізнесмена, котрий теж живе неподалік. І киватиме при цьому на небо, мовляв, там  усе бачать і кожному воздають по заслугах.
 

А невдовзі лаятиме на всі заставки нечистих на руку чиновників, до яких не підступитися без хабара, і принагідно роздумуватиме, скільки ж доведеться дати «на лапу», щоб  влаштувати родичку-майбутню випускницю місцевого, вельми гордого своїми здобутками університету, на «тепленьке місце». І як потім затрачені гроші треба буде (обов’язково треба буде!) «відбити»… Полюбляє вона також згадати, як спритно їй вдавалося обводити навколо пальця незвиклих до наших гешефтних оборудок поляків і полячок («Ну ті яцеки і кшисі чисто як діти!»). І сміється вона, оповідаючи це, так щиро й радісно, так захоплена собою, наче дитинча, якому пощастило обдурити свого приятеля у грі в фантики. Зате як гарно співає, коли в неї збираються гості – заслухаєшся…


Вона для мене – яскраве уособлення України з її заповзятливістю, енергією, підприємливістю, співучістю, гумором, сентиментальністю і водночас – неприємною хитруватістю, заздрісністю, пліткарством, властивістю радіти з приводу невдач ближнього і у слушний момент зробити йому хоча б дрібну, але пакість. Вона вся наче зіткана із різнобарвних клаптів, іноді зворушливих, іноді – смішних, а іноді – просто відворотно-непривабливих.
 

Чого в цій суперечливій суміші більше: вродженого чи набутого? Що і хто більше винен в тому: татари? австріяки? поляки? комуняки? Чи, може, наш рідний менталітет? Щиро скажу – не знаю.
 


-

 

Коментарі (0)

Ви не авторизовані

Ігор Дуда - Інші дописи автора
Час Діми Сєміцвєтова

Переглядаючи в котрий раз комедію Рязанова «Стережись автомобіля», відзначив, наскільки випередив нинішній час...

Об’єднання спільним недругом

Липень 1987 року. Литва. «Живуть же люди, - подумав, йдучи вуличкою Панєвежиса і вдихаючи аромат кави, - ніби в одній...

Що гарантує зелене світло?

Із щоденної практики пересування вулицями міста добре відомо, що зелений сигнал світлофора далеко не завжди означає, що...

Про шкоду упередженості

Афіша з кумедним бородатим суб’єктом в окулярах і капелюсі нагадала про одну вельми повчальну, принаймні для мене,...

Блог

Ігор Дуда

Об’єднання спільним недругом

Олександр Вільчинський

Солодкий Адоніс

Світлана ГРИВАС

Лавка-сповідальня

Олександр Вільчинський

Facebook
Всі блоги
Головне

Людей кусають не лише коти та собаки, а й кажани та борсуки

П'яний водій казав патрульним, щоби називали його «мой господин»

photo_camera На Крушельницької ДТП: Skoda ледь не збила дитину на тротуарі

photo_camera Молодята попросили гостей замість квітів та цукерок дарувати корм для собак

На перший рейс потяга «Київ – Перемишль» розкупили усі квитки

Великим святам – великі знижки! (новини компаній)

Від читачів

У Тернопільському лісгоспі визначили тих, у кого кращий лісовий розсадник

Отара баранів

На Театральному майдані м. Тернополя працював мобільний інформаційний пункт

23 серпня – День Державного Прапора України

Відбудеться виїзд мобільного інформаційного пункту у с. Великі Гаї

Мобільний інформаційний пункт управління юстиції завітав у Лопушненську ОТГ

Мобільний інформаційний пункт управління юстиції завітав у м. Почаїв

Консультує Міністр юстиції Павло Петренко

У Збаразькому «Ромбі успіху» - майстер-клас із бісероплетіння для безробітних

«Волонтерство – шлях до самореалізації»

Читати ще новиниarrow_drop_down
Свіжий випуск

№ 34 від 25 серпня 2017

Читати номер
Всі номери >
Правила користування сайтом

Незалежний новинний портал з оперативним висвітленням подій у Тернополі та області. Сайт новин №1 у Тернополі за розміром аудиторії. Новини створюються для Вас мультимедійною редакцією RIA та 20minut.ua. Ми висвітлюємо важливі та цікаві події, людей, життя Тернополя. Редакція запрошує читачів додавати власні новини в розділ "Від читачів". Сайт 20minut.ua входить до видавничої групи RIA Media, яка також є частиною Медіа корпорації RIA © 20minut.ua. Усі права захищені. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на 20minut.ua та супроводжувальної примітки: "Будь-яка публiкацiя, передрук чи наступне поширення матеріалів сайту у друкованих засобах масової інформації можливе винятково у разі письмового дозволу правовласника."

  • phone_in_talk (0352) 43-00-50
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook