This version of the page http://te.20minut.ua/blogs/kazki.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-08-26. The original page over time could change.
Казки - Блог Олександр Вільчинський на te.20minut.ua
Інші блоги

Казки

  • Автор: Олександр Вільчинський
  • Український прозаїк, журналіст, науковець, асистент кафедри журналістики ТНПУ. Лауреат Всеукраїнського конкурсу романів та кіносценаріїв «Коронація слова 2002», володар гран-прі і першої премії «Коронація слова 2003»

  • access_time
  • chat_bubble 0

Я не люблю казок, давно. І ніколи не любив, хоча й слухав, не міг не слухати. Коли бабуня кликала нас із сестрою у ванькір і тихим голосом починала... Та кімната був їхньою із дідом спальнею з двома вікнами і дуже зручним столом, за яким я пізніше любив робити уроки. Ну, а тими довгими зимовими вечорами, коли бабуня кликала нас до себе, ми із сестрою просто йшли і сідали, затамувавши подих.

Вона не вмикала світла, бо вистачало й того, що падало крізь відкриті кухняні двері, і починала... І про Івасика Телеcика, і “битий небиту везе”, і “дідову й бабину дочку” — це з того, що точно можу пригадати. І завжди мені було страшно і шкода й Івасика, і того вовка, що на ньому лисиця їздила, і дідову дочку. А молодшій моїй сестричці, мабуть, було їх ще більше шкода, і ще більше страшно. Думаю, що і самій бабуні їх також було шкода, але, що вона могла вдіяти, коли казка така? Натомість дід не знав казок, а якщо й знав, то не розказував.

Він переповідав бувальщини і був неабиякий майстер у цьому, про що свідчили численні слухачі, що завжди оточували його на пасовиську, чи на лавці перед нашим подвірком. Щоправда, при бабуні він втрачав натхнення, оскільки вона майже завжди його поправляла, уточнювала і заперечувала. Мовляв, все так, але й трохи не так. Втім, дід так само майже ніколи з нею не сперечався. Та коли бабуня, дещо “приземливши” його, йшла у своїх справах, він починав іншу історію, ще цікавішу... Тепер я щоразу про це згадую, коли сам розповідаю внукові казки й мимохіть розбавляю їх іншими історіями, мовби від бабуні й діда одночасно. І бачу, що йому це подобається.

Коментарі (0)

Ви не авторизовані

Олександр Вільчинський - Інші дописи автора
Наші парки

Може, у нашої міської влади колись дійде черга і до парків. Аби зробити їх ще кращими і щоб справді за європейськими й світовими...

Суниці крізь цемент

Ця цементована стежка, що веде від хвіртки до сходів, здається, була з тріщиною із самого початку. Ще коли придбали її разом...

Непоставлена пєса

Вже от майже десять років, як написав її, комедію з елементами фарсу “На всі гроші”. Написав радше для читання,...

Після ЛГБТ

Ми не бачилися рівно півроку і ось раптом зустрілися на вокзалі. Він, здається, навіть підріс, що й не дивно у його вісімнадцять...

Блог

Ігор Дуда

Об’єднання спільним недругом

Олександр Вільчинський

Солодкий Адоніс

Світлана ГРИВАС

Лавка-сповідальня

Олександр Вільчинський

Facebook
Всі блоги
Головне

Людей кусають не лише коти та собаки, а й кажани та борсуки

П'яний водій казав патрульним, щоби називали його «мой господин»

photo_camera На Крушельницької ДТП: Skoda ледь не збила дитину на тротуарі

photo_camera Молодята попросили гостей замість квітів та цукерок дарувати корм для собак

На перший рейс потяга «Київ – Перемишль» розкупили усі квитки

Великим святам – великі знижки! (новини компаній)

Від читачів

У Тернопільському лісгоспі визначили тих, у кого кращий лісовий розсадник

Отара баранів

На Театральному майдані м. Тернополя працював мобільний інформаційний пункт

23 серпня – День Державного Прапора України

Відбудеться виїзд мобільного інформаційного пункту у с. Великі Гаї

Мобільний інформаційний пункт управління юстиції завітав у Лопушненську ОТГ

Мобільний інформаційний пункт управління юстиції завітав у м. Почаїв

Консультує Міністр юстиції Павло Петренко

У Збаразькому «Ромбі успіху» - майстер-клас із бісероплетіння для безробітних

«Волонтерство – шлях до самореалізації»

Читати ще новиниarrow_drop_down
Свіжий випуск

№ 34 від 25 серпня 2017

Читати номер
Всі номери >
Правила користування сайтом

Незалежний новинний портал з оперативним висвітленням подій у Тернополі та області. Сайт новин №1 у Тернополі за розміром аудиторії. Новини створюються для Вас мультимедійною редакцією RIA та 20minut.ua. Ми висвітлюємо важливі та цікаві події, людей, життя Тернополя. Редакція запрошує читачів додавати власні новини в розділ "Від читачів". Сайт 20minut.ua входить до видавничої групи RIA Media, яка також є частиною Медіа корпорації RIA © 20minut.ua. Усі права захищені. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на 20minut.ua та супроводжувальної примітки: "Будь-яка публiкацiя, передрук чи наступне поширення матеріалів сайту у друкованих засобах масової інформації можливе винятково у разі письмового дозволу правовласника."

  • phone_in_talk (0352) 43-00-50
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook