This version of the page http://te.20minut.ua/blogs/durni-zalishayut-sya.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-08-26. The original page over time could change.
ДУРНІ ЗАЛИШАЮТЬСЯ? - Блог Віталій Кудлак на te.20minut.ua
Інші блоги

ДУРНІ ЗАЛИШАЮТЬСЯ?

  • Автор: Віталій Кудлак
  • Кандидат економічних наук, доцент

  • access_time
  • chat_bubble 0

Одразу обмовлюсь, що особисто у мене немає жодних претензій чи негативу щодо людей, які виїхали з України в «пошуках кращої долі» (вже вибачте за потерте кліше). Життя в людини одне, і природно, що хочеться його прожити, а не «проіснувати», та й наші соціально-економічні реалії нерідко складаються так, що виїзд «на заробітки», по суті, є єдиним виходом із складної життєвої ситуації. Це в рівній мірі може відноситись і до випадків виїзду з метою постійно оселитися в омріяній країні, чи ситуацій з тимчасовим закордонним заробітчанством. Більш того, в колі моїх нечисленних друзів надміру вистачає прикладів еміграції, що між тим не змінило цих людей в гіршу сторону, а скоріше навіть навпаки, додало їм впевненості в житті, знявши з них тягар погоні за «хлібом насущним».

Але я не про те. Мене більше турбує постановка питання на кшталт: «виїжджають найкращі (інший варіант - найрозумніші)», «ми втрачаємо найактивнішу частину суспільства» тощо. Тоді, виходячи з такої думки, справедливо припустити, що залишаються одні пасивні дурні. Особисто мене такий варіант не влаштовує. Така збочена суспільна логіка не може усвідомити той факт, що людина, яка має потенційну матеріальну, розумову і т.п. здатність/можливість до виїзду закордон, не робить такий крок свідомо, перебуваючи при цьому у здоровому глузді. В той же час наявність немалої кількості енергійних та дієвих людей, що можуть похвалитися власними (реалізованими не за рахунок доступу до державних ресурсів) історіями успіху в Україні, на жаль, не змінює переконань адептів культу «треба звідси валити».

Крім того, будучи довгий час на правах колонії, ми звикли визнавати досягнення співвітчизників через призму їх схвалення кимось із-за наших суспільних меж. Звідси і сакральне ставлення до успіху співвітчизників закордоном. Для протоколу знову зазначу, що такі досягнення таки заслуговують захоплення. Але чомусь варіант, коли успішний менеджер «крутої» іноземної компанії запрошений «для реалізації прогресивних реформ» зазнає невдачі, став вже традиційним. Хоча відповідь, як на мене, доволі очевидна: успішна робота в середовищі, де існують чіткі, прозорі та загальнообов’язкові правила, а поняття «правова держава» реалізується не тільки на сторінках підручників, не може бути перейнята як досвід там, де такі правила і таку державу лише по-справжньому почали будувати. При чому будувати мають ті, хто залишається, бо іншого варіанту немає, тож бути пасивними та дурними для нас надмірна розкіш.

Коментарі (0)

Ви не авторизовані

Віталій Кудлак - Інші дописи автора
ЯК ЧЕРГОВИЙ ШАНС НЕ ПЕРЕТВОРИТИ НА ЧЕРГОВЕ РОЗЧАРУВАННЯ?

В новітній історії України можна нарахувати декілька великих і малих можливостей змінити на краще долю країни, які випадали...

ЦЕ СОЛОДКЕ СЛОВО «ІНВЕСТОР»

Як часто ми чуємо, що наша економіка потребує інвестицій, і їх залучення є однією з основних передумов економічного зростання....

Черга або польові дослідження людської поведінки

8.45 коридор поліклініки. В черзі близько двох десятків людей різного віку та статті. Всі в стані легкого нервового збудження...

«СИТУАЦІЯ» АБО ОДНОГО РАЗУ ПІД МІСЬКОЮ РАДОЮ

Мої «п’ять копійок» про сьогоднішні (12.05.2017) події під Тернопільською міською радою. Я не про героїв...

Блог

Ігор Дуда

Об’єднання спільним недругом

Олександр Вільчинський

Солодкий Адоніс

Світлана ГРИВАС

Лавка-сповідальня

Олександр Вільчинський

Facebook
Всі блоги
Головне

П'яний водій казав патрульним, щоби називали його «мой господин»

photo_camera На Крушельницької ДТП: Skoda ледь не збила дитину на тротуарі

photo_camera Молодята попросили гостей замість квітів та цукерок дарувати корм для собак

photo_camera В парку знову шашлики та пиво: розпочалась "Галицька дефіляда"

На перший рейс потяга «Київ – Перемишль» розкупили усі квитки

Великим святам – великі знижки! (новини компаній)

Від читачів

У Тернопільському лісгоспі визначили тих, у кого кращий лісовий розсадник

Отара баранів

На Театральному майдані м. Тернополя працював мобільний інформаційний пункт

23 серпня – День Державного Прапора України

Відбудеться виїзд мобільного інформаційного пункту у с. Великі Гаї

Мобільний інформаційний пункт управління юстиції завітав у Лопушненську ОТГ

Мобільний інформаційний пункт управління юстиції завітав у м. Почаїв

Консультує Міністр юстиції Павло Петренко

У Збаразькому «Ромбі успіху» - майстер-клас із бісероплетіння для безробітних

«Волонтерство – шлях до самореалізації»

Читати ще новиниarrow_drop_down
Свіжий випуск

№ 34 від 25 серпня 2017

Читати номер
Всі номери >
Правила користування сайтом

Незалежний новинний портал з оперативним висвітленням подій у Тернополі та області. Сайт новин №1 у Тернополі за розміром аудиторії. Новини створюються для Вас мультимедійною редакцією RIA та 20minut.ua. Ми висвітлюємо важливі та цікаві події, людей, життя Тернополя. Редакція запрошує читачів додавати власні новини в розділ "Від читачів". Сайт 20minut.ua входить до видавничої групи RIA Media, яка також є частиною Медіа корпорації RIA © 20minut.ua. Усі права захищені. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на 20minut.ua та супроводжувальної примітки: "Будь-яка публiкацiя, передрук чи наступне поширення матеріалів сайту у друкованих засобах масової інформації можливе винятково у разі письмового дозволу правовласника."

  • phone_in_talk (0352) 43-00-50
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook