This version of the page http://censor.net.ua/r447947 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-08-24. The original page over time could change.
СУДНИЙ ДЕНЬ ДОБКІНА - Добкин, Ирина Салий, Суд над Добкиным (15.07.17 22:05) « Политика Украины « Резонанс | Цензор.НЕТ
EN|RU|UK
Темы дня: ДТП с Дыминским Годовщина Иловайской трагедии Стрельба на Зоологической Санкции против России Лишение гражданства Саакашвили Перестрелка в Днепре Российские террористы сбили Боинг Дело Розенблата и Полякова Суд над Добкиным Суд над Насировым Кибератака в Украине Дело Гужвы Визит Порошенко в США Безвизовый режим с ЕС Покушение на Адама Осмаева Нафтогаз против Газпрома Задержания "налоговиков Клименко" Убийство бывшего главы "Укрспирта" Панкова Убийство Сергиенко Запрет российских сайтов
 Политика Украины
  12300  37
Материалы по теме: Суд над Добкиным
Все про:Добкин (1022) Ирина Салий (58)

 СУДНИЙ ДЕНЬ ДОБКІНА

15 липня Михайло Добкін відчув себе справжнім "опозиціонером". Його єдиного з шести депутатів, анонсованих Генпрокурором, заарештували.

П’ять днів має Михайло Маркович, щоб знайти та внести на спецрахунок 50 млн грн застави. Якщо грошей не буде, народний депутат переїде до СІЗО. Цей запобіжний захід йому загрожує мінімум на два місяці, бо майже не буває, щоб розслідування закінчувалось за такий термін.

"ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" СВОЇХ НЕ КИДАЄ

На суд прибув десант від "Опозиційного блоку". При зустрічі нардепи тиснуть руки й вітаються з Добкіним, обмінюються новинами, в тому числі приємними.

"У Вилкула у дочки 9 лет", - сказав колишній "регіонал" Дмитро Святаш. "И у брата моего сегодня именинник", - відповів Добкін. 



Троє нардепів написали заяви, що візьмуть Михайла Марковича на поруки. Це два представники "Опоблоку" - Нестор Шуфрич і Дмитро Добкін (брат підозрюваного), а також Дмитро Святаш із групи "Відродження".

Морально підтримати колегу також прийшли Юрій Бойко та Юрій Павленко. 



Присутній у залі Вадим Новинський сказав, що на поруки Добкіна готова взяти вся фракція.

ЩО ГПУ МАЄ ПРОТИ ДОБКІНА

Генпрокуратура підозрює Добкіна у зловживаннях на посаді мера Харкова, що призвело у 2008 році до незаконної передачі у приватні руки 78 га землі ціною 227 млн грн. Земля була передана безкоштовно житлово-будівельним кооперативам. Робилося це з благою метою - поліпшення житлових умов людей. Але на практиці було інакше. Землю виділяли з численними порушеннями кооперативам із підставних осіб. У підсумку нардепу загрожує до 12 років в’язниці з конфіскацією майна.

На суді Добкін виправдовувався, казав, що рішення про виділення землі надсилав на перевірку в прокуратуру, що були позитивні висновки управління Держземресурсів та інших держструктур, на які він не впливав. Зокрема, згадав і тодішнього губернатора Арсена Авакова, з яким у нього були "не самые дружественные, мягко говоря, отношения".

Зрештою, Добкін визнав, що у 2008 році просто не існувало умов, щоб забудовники могли отримувати землю в законний спосіб. 



"Если будет создан прецедент, не останется ни одного руководителя, хотя бы в областном центре, который не будет притянут к уголовной ответственности. Как прошлых годов, так и нынешних. Потому что и сегодня из-за сложного и запутанного законодательства земельного у нас в стране очень мало возможностей проводить нормальные, открытые, прозрачные аукционы. Потому что до сегодняшнего дня не созданы условия, которые бы убрали всю коррупционную составляющую в сфере земельных отношений", - заявив Добкін.

Адвокати передали суду 7 томів матеріалів, серед яких експертиза вартості землі. У Добкіна кажуть, що земля коштувала у 4-5 разів дешевше, аніж каже ГПУ. У прокуратурі зауважили, що не побачили документів про кваліфікацію цих експертів, і зазначили, шо також проводить експертизи - і не одну.

Поки виступає прокурор, Добкін робить селфі. Каже: якщо його арештують і відберуть телефон, то хоч фото на пам’ять залишиться. 



"Нужно внести в Конституцию отдельной строкой такую статью, по которой нельзя бы было человека без высшего юридического образования назначать на должность Генерального прокурора. От отсутствия у него юридического образования страдает квалификация его подчиненных", - не стримався Добкін від традиційного закиду на адресу Луценка.

У перерві депутат пропонує журналістам подивитися "місце злочину" – каталог із забудовами земель, які вибули з держвласності по кооперативній схемі. 



ЦІНА ДОБКІНА

Прокуратура вимагала заставу – 150 мільйонів. Зазвичай сум у визначають з огляду на розмір збитків і розподіляють між усіма підозрюваними. Як відомо, Добкін у кооперативній справі не єдиний фігурант. У травні заставу в 30 млн грн сплатила ще одна підозрювана – Тетяна Овіннікова, екс-заступниця Добкіна на посаді мера.

На початку засідання Добкін навіть іронізував, що його оцінили у 1,5 рази дорожче за Насірова. З іншого боку, депутат переконує, що не має грошей, щоб платити такі застави.

Чомусь для зручності Добкін перераховує 150 мільйонну заставу в долари по курсу 2008 року: "Где такие залоги, в какой стране мира, предъявляются за деяния, которые не связаны с особо тяжкими преступлениями? Это абсолютно хозяйственно-правовые отношения… Это Генеральная прокуратура сюда привела криминальную составляющую. Где это видано, чтобы хозяйственный спор требовал с одного из руководителей 1,5-миллионного города за события 9-летней давности залог в сумме 18,75 млн долларов. Я считаю, что это не залог. Это ключ от замка на моей камере!"

ДАЛІ БУДЕ

Після судового засідання Добкін каже, що засмучений рішенням суду. Мовляв, не чекав такої суворості. Наполягає, що 50 млн грн для нього все одно непосильна сума. Хоча депутат Вадим Новинський, який стоїть поряд, устиг заявити журналістам, що фракція може скинутися. 



"Я был уверен: или поручительство, или личное обязательство… Они пошли на поводу. Я ни разу не дал сомневаться суду в моей личной истории, которая не требует доказательств… Я таким решением расстроен, но не обескуражен. Будем дальше бороться", - сказав Добкін.

Михайло Добкін навіть впадає у ностальгію, згадує президентську кампанію 2014 року, яку він провів як підозрюваний із особистим зобов’язанням. Так що досвід є!

Михайло Маркович зі свитою покидає суд. Депутати рухаються дворами. Добкін, озираючись, просить журналістів не йти за ним і не знімати: "Я живу здесь рядом. Но не хочу гостей. Не то настроение". Коли його просять про ще одне інтерв’ю, то пропонує перенести - каже, що все одно не планує нікуди їхати в найближчі дні. Один із супутників Добкіна обережно його поправляє: йому тепер навряд чи взагалі вдасться кудись поїхати…

Ірина Салій, Цензор.НЕТ
TUV0SVVtYzVRekJKVGtNNU1FeEVVWFJEUkZGc1RrTXJNRXhJVVhWMFF6UXdURE5TYVRsRE9FeDVMMUZzVGtNck1FeElVWFYwUXpRd1RERTRNRXBxVW1kT1F6UXdURE5SYzBORVVXOWtRM2N3VEhaUmRVNUROVXg1T0QwPQ==
  • ДОТОРКНИСЬ ДО ДЕПУТАТА, НЕВИЇЗНИЙ НАСІРОВ, СВОБОДУ ПОСТНОМУ І АРЕШТ ДЛЯ СУСА – ОГЛЯД НАЙГУЧНІШИХ СУДІВ ЛИПНЯ

    (0)
  • ДМИТРО СУС І НАБУ: ВІЙНА КОМПРОМАТІВ

    (8)
  • "БУРШТИНОВІ" ДЕПУТАТИ: ЧОГО ЧЕКАТИ ВІД СПРАВИ РОЗЕНБЛАТА Й ПОЛЯКОВА

    (17)
  • ПАСПОРТ НАСІРОВА, ГАЗОВИКИ ОНИЩЕНКА І "БУРШТИНОВА СПРАВА" - ОГЛЯД НАЙВАЖЛИВІШИХ СУДОВИХ ПРОЦЕСІВ ЧЕРВНЯ

    (8)
  • НАЙВАЖЛИВІШІ СУДОВІ ПРОЦЕСИ ТРАВНЯ

    (1)
  • "КОЛИ МИ ПРИНОСИМО ЯКІСНИЙ МАТЕРІАЛ, ТО ГЕНПРОКУРОР СПОКІЙНО ПІДПИСУЄ НАКАЗ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ", - ГЕНІНСПЕКТОР ГПУ ВОЛОДИМИР УВАРОВ

    (11)
Комментировать
Сортировать:
в виде дерева
по дате
по имени пользователя
по рейтингу
Совет форумчанПравила форума
 События

Наемники РФ совершили 18 обстрелов позиций ВСУ за сутки, один воин ранен, один - получил травмы. - штаб

  964  21

Украина празднует День Независимости

  3998  93

Военный парад в честь Дня Независимости на Крещатике. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦИЯ

  13876  139
 
 
 
 
 
 вверх