Головна » Ресурси » Мультисервісна мережа

Мультисервісна мережа

У 2006 році компанія «Датагруп» ухвалила рішення перейти з SDH/Frame Relay до технології MPLS/Metro-Ethernet, яка більш оптимально використовує фізичне середовище (оптичне волокно), зручніше в експлуатації, більш гнучка, швидкісна, масштабована і дозволяє значно скоротити операційні та капітальні витрати, за впровадження та експлуатації.

Поступово була створена мультисервісна широкосмугова MPLS-мережа в багатьох містах України: Києві, Луцьку, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Вінниці, Кривому Розі, тощо. Список постійно зростає і розширюється.

Мультисервісна широкосмугова MPLS-мережа відрізняється безпекою, відмовостійкістю, а також високою продуктивністю та масштабованістю, дана технологія готова до впровадження нових сервісів. Присутність розширеної функціональності якості обслуговування (QoS) дозволяє забезпечити суворий контроль за Договором про рівень обслуговування (SLA).

У 2008 році модернізація магістральної DWDM-мережі була повністю завершена. Її протяжність склала 11,5 тис. км. Паралельно був проведений «апгрейд» «східного кільця» мережі, ємність магістральних (міжміських) волоконно-оптичних каналів була збільшена з 3-х Гбіт до 10 Гбіт. В цьому ж році були розширені мережі MPLS/Metro-Ethernet у містах, де була створена оптична інфраструктура.

Передумови для початку впровадження технології MPLS:

  • постійно збільшується попит на сервіси, які вимагають широких смуг пропускання;
  • запуск національної мережі на основі технології DWDM, внаслідок якого збільшився попит на ці послуги в регіонах;
  • через неналежну агрегацію трафіка, виникає необхідність постійно збільшувати пропускну спроможність мережі SDH (від STM-1 до STM-64), що неминуче призводить до збільшення капітальних витрат і зниження рентабельності;
  • серйозна конкуренція з іншими операторами, які вже почали впроваджувати дані технології;
  • можливість надавати високу якість обслуговування різних сервісів;
  • необхідність вийти на масовий ринок і надати додаткові послуги (Value added services) для приватних та корпоративних клієнтів.

Віртуальна виділена лінія Ethernet (E-Linе)

При описі цієї послуги часто застосовують терміни: VPWS (Virtual Private Wire Service), Point-to-Point Virtual Leased Line (PT2PT VLL), Ethernet Leased line (E-Line), ePIPE, Ethernet Wire Service (EWS). Віртуальна виділена лінія - це фактично аналогія виділеної лінії між 2 точками з 2 Ethernet-інтерфейсами. Це дуже зручно і ефективно, коли клієнт хоче замінити арендовані лінії.

Віртуальний розподілений комутатор (E-LAN)

В описі цієї послуги часто застосовують терміни: E-LAN, H-VPLS (Hierarchical VPLS), VPLS (Virtual Private LAN Service), Ethernet Multipoint Service (EMS). Віртуальний розподілений комутатор надасть клієнтам транспорт другого рівня, з точки зору користувача це виглядає так, ніби в різних містах йому були дані порти одного Ethernet-комутатора в локальній мережі, при цьому всі видалені точки знаходяться в одному плоскому ЛВС-сегменті. Але цей сервіс працює на базі MPLS-мережі, яка дозволяє створити топологію майже будь-якої складності, забезпечити розширену підтримку QoS і гнучке управління різними типами трафіку.

  • Підключення до операторів мобільного зв'язку.
  • Зв'язок між різними підрозділами.
  • Доступ до Інтернету.
  • Доступ до постачальників різних банківських сервісів.
  • З'єднання з процесинговими центрами (УкрКарт, ПУМБ, УПЦ, Приватбанк, Укрексімбанк).
  • S.W.I.F.T. (застосовуючи ProFIX Swift Service Bureau або Equant).
  • Доступ до ЦРП Національного Банку України.
  • Reuters (разом з продуктами Xtra і Xtra +).

Високошвидкісний доступ до різних сервісів

Дані сервіси становлять базис, за рахунок якого можна побудувати мережу передачі даних для будь-якого корпоративного клієнта. Окрім створення такої мережі клієнти можуть одержати високошвидкісний доступ (на даний момент до 1 Гбіт/сек.) до послуг, які часто потрібні більшості корпоративних клієнтів.