This version of the page http://uaib.com.ua/aktual_kua/196245.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-08-19. The original page over time could change.
У рамках зустрічі Робочої групи асоціацій управляючих фондами та активами країн Центральної та Східної Європи УАІБ провела консультації щодо системи захисту прав інвесторів та оподаткування ІСІ | УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО БІЗНЕСУ
ukr ENG
 
Головна Учасникам Асоціації
17.06.2014

У рамках зустрічі Робочої групи асоціацій управляючих фондами та активами країн Центральної та Східної Європи УАІБ провела консультації щодо системи захисту прав інвесторів та оподаткування ІСІ

11 червня 2014 року у Бухаресті відбулася 6-а щорічна зустріч Робочої групи асоціацій управляючих фондами та активами країн Центральної та Східної Європи (“CEE Initiative”), у якій взяла участь Українська асоціація інвестиційного бізнесу.

На зустрічі обговорювалися актуальні питання регулювання ринку інвестиційних фондів у ЄС та в Україні. Зокрема, серед найбільш важливих завдань для європейського ринку є приведення їхньої діяльності у відповідність до Директиви про управляючих альтернативними фондами (AIFMD), що мала бути імплементована у країнах ЄС до 1 липня 2013 року і повною мірою набуде чинності до 2018 року, а також прийняття нової редакції Директиви про ринки фінансових послуг (MiFID 2).

Обидві Директиви значно ускладнюють умови роботи професійних учасників, підвищують вимоги до них, однак покликані забезпечити ефективність та стійкість ринків і уніфікувати умови роботи у країнах-членах ЄС, посилити прозорість діяльності фінансових посередників, а також захист інвесторів. На цій проблемі, головним чином, зосереджений і черговий пакет удосконалень Директиви про підприємства колективного інвестування у цінні папери, які обертаються на організованих ринках (UCITS V), що також торкається питань винагороди за управління фондами, удосконалення механізму адміністративних санкцій, а також посилення вимог до депозитаріїв та їхньої відповідальності.

Важливим для індустрії фондів у ЄС є також виконання вимог американського закону про запобігання уникненню оподаткування FATCA, що стосується усіх фінансових установ, які мають справу з інвесторами зі США. Серед інших ключових документів, що суттєво впливають на інвестиційну діяльність у Європі загалом та управляючих активами зокрема, - ELTIF, EMIR, PRIPS та ін.

Предметом обговорення також були класифікація інвестиційних фондів, роль фондів грошового ринку та пенсійних фондів, механізми збору даних від учасників асоціацій управляючих фондами, поведінка інвесторів та їхня фінансова грамотність.

Із ситуацією в українській галузі управління активами інституційних інвесторів учасників Робочої групи ознайомила координатор міжнародних зв’язків УАІБ Анастасія Гаврилюк, яка розповіла про деякі труднощі, з якими стикається галузь спільного інвестування під час адаптації законодавства ЄС та впровадження у вітчизняну практику його норм. Зокрема, вона наголосила на неоднозначному тлумаченні і трактуванні положень, термінів та підходів, закладених у Директивах та інших нормативно-правових актах ЄС.

Представниця УАІБ подякувала колегам із країн-членів ЄС за надану за запитом Асоціації інформацію про інвестиційне законодавство їхніх країн, норми ЄС щодо системи захисту прав інвесторів, а також існуючу практику з цього питання у їхніх країнах.

У рамках зустрічі Робочої групи «CEE Initiative» УАІБ також провела консультації щодо намагання українських урядовців змінити режим оподаткування коштів та операцій з активами ІСІ шляхом додаткових зборів. Відомо, що таке оподаткування відсутнє не лише на усіх розвинених ринках, а й у країнах, які недавно стали членами ЄС, зокрема Болгарії та Румунії. Представники цих та інших країн-учасників Ініціативної групи, зокрема Чехії, Австрії, Угорщини, підтримали аргументи УАІБ щодо невиправданості та неефективності законодавчих ініціатив із запровадження практично потрійного оподаткування коштів ІСІ.

Наголошувалося на тому, що підхід до оподаткування інвестиційних фондів порівняно із комерційними підприємствами в усьому світі – це лише усунення подвійного оподаткування, завдяки якому фонди стимулюють населення заощаджувати та примножувати кошти, інвестуючи їх в найбільш перспективні галузі національної економіки і сприяючи притоку капіталу як від внутрішніх, так і іноземних інвесторів.

Члени Робочої групи асоціацій управляючих фондами та активами країн Центральної та Східної Європи підтримали позицію УАІБ, що запровадження, окрім податку з доходу кінцевого інвестора, а також введеного з 2013 року акцизного податку на операції ІСІ з цінними паперами, ще й оподаткування усіх коштів та операцій ІСІ призведе до масштабного відтоку капіталу, згортання інвестиційних проектів в Україні, та, зрештою, до знищення індустрії спільного інвестування. Це не лише не наповнить державний бюджет, а й матиме довгострокові негативні наслідки як для фондового ринку, так і економіки країни в цілому.

Надалі у рамках Робочої групи планується посилювати співпрацю, зокрема, проводити не тільки щорічні зібрання, а й щоквартальні обговорення та консультації з актуальних проблемних питань з метою обміну новинами та досвідом, а також пошуку спільних рішень для відстоювання інтересів індустрії у регіоні як на національних, так і на європейському рівнях.
 
Більше про групу CEE Initiative можна прочитати на сайті УАІБ:
http://www.uaib.com.ua/about_uaib/partners/cee_initiative.html

  Версія для друку
 « Попередня стаття  |  Наступна стаття »
Інвестувати легко
Біржові курси фондових бірж України
 
Основні цифри
Кількість КУА 298 на 15.08.17
Кількість ІСІ 1 200 на 15.08.17
Кількість НПФ* 59 на 15.08.17
Кількість СК* 6 на 30.06.17
Активи, млн. грн. 244 482 на 30.06.17
Активи – за даними звітів 277 КУА щодо 1163 ІСІ, 57 НПФ та 6 СК.
* З активами в управлінні КУА