This version of the page http://iec-expo.com.ua/uk/aqua-ukraine-2015-ukr.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-13. The original page over time could change.
XIII Міжнародний водний форум «AQUA UKRAINE - 2015» Київ МВЦ

Україна, 02002, Київ, Броварський проспект, 15
тел./факс: +38(044) 201-11-61

  • Звіт
    • Тематика форуму
    • Офіційна підтримка
    • Перелік учасників
    • Програма
    • Відгуки учасників
    • Фотозвіт
    • Підсумки 2014

ЗВІТ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРОВЕДЕННЯ
XIII МІЖНАРОДНОГО ВОДНОГО ФОРУМУ AQUA UKRAINE - 2015

10 - 13 листопада 2015 року в Міжнародному виставковому центрі відбувся XIІI Міжнародний водний форум «AQUA UKRAINE - 2015», який традиційно складався зі спеціалізованої виставки та науково - практичних конференцій, семінарів, «круглих столів» тощо. Захід пройшов згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України та за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово - комунального господарства України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України, інших профільних установ, Messe Berlin GmbH. Організатор: ТОВ «Міжнародний виставковий центр».
Про найвище світове визнання виставки свідчить знак UFI – Всесвітньої асоціації виставкової індустрії, присвоєний їй у 2008 році.

В останні роки Форум став частиною масштабного виставкового проекту, що об'єднує ряд тематично взаємопов'язаних напрямків (Спеціалізована виставка «Екологія підприємства», Міжнародна спеціалізована виставка «КомунТех», Спеціалізована виставка «ЄвроБудЕкспо», Міжнародна спеціалізована виставка «Енергоефективність. Відновлювана енергетика», Спеціалізована виставка «ДорТехЕкспо», Агропромислова виставка «Агрофорум»).

Традиційно, ключовими заходами ділової програми, що об'єднали виставкові проекти, стали XI Міжнародний конгрес «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово - комунального господарства – 2015» (організатор – Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово - комунального господарства України) та Міжнародний інвестиційний бізнес - форум з питань енергоефективності та альтернативної енергетики (організатор – Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України).

В урочистій церемонії з нагоди відкриття Форуму та супутніх заходів взяли участь:
- Зубко Геннадій Григорович – Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово - комунального господарства України
- Кругляк Едуард Борисович – Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово - комунального господарства України, Голова Оргкомітету з підготовки та організації Конгресу
- Домбровський Олександр Георгійович – Народний депутат України, Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно - енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки
- Курикін Сергій Іванович – В.о. Міністра екології та природних ресурсів України
- Савчук Сергій Дмитрович – Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України
- Овчаренко Ірина Іванівна – В.о. Голови Державного агентства водних ресурсів України
- Януконіс Марюс – Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні
- Матонєнє Дайва – Заступник Міністра навколишнього середовища Литовської Республіки
- Коболєв Андрій Володимирович – Голова правління НАК «Нафтогаз України»
- Пишний Андрій Григорович – Голова правління АТ «Ощадбанк»
- Ткаченко Анатолій Вікторович – Генеральний директор ТОВ «Міжнародний виставковий центр»

Після привітальних слів почесні гості ознайомилися з новітніми технологіями та обладнанням для водної галузі, науковими та технічними розробками у сфері житлово - комунального господарства, будівельної індустрії, енерго- та ресурсозбереження. В цих розділах була представлена продукція понад 350 як українських підприємств, так і відомих компаній - виробників з Австрії, Азербайджану, Бельгії, Великобританії, Греції, Данії, Італії, Казахстану, Китаю, Литви, Нідерландів, Німеччини, Польщі, США, Угорщини, Франції, Чехії, Швейцарії. Виставки, загальна площа яких склала близько 13 000 кв.м., відвідало біля 8000 представників різних галузей економіки, серед яких керівний та інженерний склад водоканалів, підприємств ЖКГ, проектних, монтажних, будівельних організацій, басейнових управлінь, підприємств харчової, фармацевтичної, хімічної та нафтохімічної, енергетичної, металургійної та машинобудівної галузей, проектних і науково - дослідних організацій, агропромислових підприємств та ін.

В рамках Конгресу пройшла Міжнародна конференція «Проблеми та перспективи розвитку питного водопостачання та водовідведення в Україні», а також круглий стіл «Ключові аспекти якісного питного водозабезпечення населення України», де були розглянуті положення нормативних актів щодо формування тарифів на послуги з постачання холодної води та водовідведення в житловому фонді, умови розвитку підприємств водопровідно - каналізаційного господарства, стабілізація фінансово - економічного стану, схеми оптимізації роботи систем централізованого водопостачання та водовідведення, проблеми екології питної води та методи їх розв’язання, аспекти ефективного контролю якості питної води та інші актуальні питання. Загалом в рамках ділової програми Конгресу та виставок цього року було проведено 15 спеціалізованих заходів.

Під час проведення семінару «Розвиток житлово - комунального господарства м. Києва: досягнення та перспективні плани», організатором якого виступила Київська міська державна адміністрація, презентували свої доповіді представники ПАТ «Київенерго», ТОВ «Єврореконструкція» та ПАТ «АК «Київводоканал» на тему взаємодії виконавців послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої та холодної води та водовідведення з місцевою владою в умовах законодавчих змін.

В рамках щорічної науково - практичної конференції «Вода і довкілля» (організатори: Міністерства екології та природних ресурсів України, Державне агентство водних ресурсів України, ГВП - Україна) були розглянуті актуальні питання за наступними напрямками: «Глобальні та регіональні політичні рамки водної політики «Вода для сталого розвитку», «Інструменти забезпечення рівного права на воду та санітарію», «Сучасні виклики та шляхи вирішення проблем управління водними ресурсами в Україні», у обговоренні яких взяли участь представники Мінприроди України, Держводагентства України, Держсанепідслужби України, Державного інституту управління та економіки водних ресурсів, Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, Інституту водних проблем і меліорації України, водогосподарських організацій України, громадських організацій, а також науковці та експерти галузі водних ресурсів.

Підписавши Європейську Хартію місцевого самоврядування, Україна не лише декларувала визнання принципів європейського демократичного управління, але й взяла на себе певні зобов’язання, пов’язані із реформами на місцях та їх законодавчою підтримкою. Практичне втілення європейських принципів демократичного врядування та подальше просування децентралізації влади передбачає активне залучення кращого міжнародного досвіду. DESPRO — це швейцарсько - український проект «Підтримка децентралізації в Україні», який фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat). В рамках водного Форуму з метою оптимізації системи управління та сприяння ефективному місцевому розвитку в Україні Проектом було проведено круглий стіл «Питне водопостачання на селі: проблеми та перспективи розвитку». Під час обговорення були порушені найбільш болючі питання, пов’язані з нормативно - правовим регулюванням сфери централізованого питного водопостачання в селах, також експерти розглянули механізми та шляхи їх вирішення.

Оскільки у державі гостро стоїть питання зношення інженерних систем, що в більшості своїй були введені в експлуатацію у радянські часи, існує необхідність повної заміни водопровідних і каналізаційних мереж на сучасні, що відповідають всім міжнародним вимогам. Насиченню ринку в цій сфері сприяла участь у виставці найбільших вітчизняних і зарубіжних виробників. Високоякісну продукцію німецько - бельгійської компанії «Steinzeug - Keramo» - одного з найбільших європейських виробників керамічних труб і фітингів для каналізаційних систем приватного, комунального та промислового призначення представила Міжнародна асоціація термоенергетичних компаній.

Підвищений інтерес відвідувачів - фахівців викликала експозиція ТОВ «Імест Плюс», де вперше була представлена каналопромивочна машина ROM COMPACT Base (Нідерланди) та широкий спектр інструментів для обробки труб.

Як і завжди, була широко представлена продукція для водопостачання і водовідведення – насоси, чавунні, пластикові та керамічні труби, трубопровідна арматура тощо. Відвідувачі стендів ПВП «Насосенергопром», ТОВ «Панда», ПП «Логрус», ТОВ «Аквантіс», могли ознайомитися із насосним обладнанням відомих вітчизняних і зарубіжних виробників, таких як: SAER, Pedrollo, Lowara (Італія), Desmi (Данія), Graco (Бельгія), РСМ (Франція). Присутність на виставці провідних українських виробників труб та супутнього обладнання - ТОВ «Укрполімерконструкція», ПАТ «Броварський завод пластмас», ТОВ «Комбінат Будіндустрії», ПП «2Н Пласт Україна», ПрАТ «Бротеп - Еко» особливо актуальна для розвитку комунального господарства України. Вперше у виставці взяла участь компанія - виробник Azkompozit, Ltd (Азербайджан), яка представила на експозиції склопластикові труби, фітинги, склопластикові ємності, профілі, кришки люків для мереж водопостачання, каналізації, охолоджувальних систем тощо.

Рішення питань щодо очищення забрудненої води, її знезараження, знезалізнення, пом’якшення та підготовка до споживання запропонували на виставці такі підприємства, як Hidromatic Srl (Італія), ТОВ «ЛВТ 2000», ТОВ «Осмос Комплект», ТОВ «ВТА - Україна Плюс», ТОВ «БВТ - Україна», ТОВ «Бортек», ТОВ «Гідрофлоу Україна», ПП «Неро - Сервіс», ДП «Цептер Інтернаціональ Україна».

Основними джерелами забруднюючих стічних вод є підприємства ЖКГ, промисловості та агропромислового комплексу, на які припадає понад 90% загального обсягу скидання. Причинами прихованого скидання забруднених стічних вод є значне зношення очисних споруд, застосування застарілих технологій очищення тощо. На стендах компаній ASIO, spol. s.r.o. та Kubicek VHS s.r.o. (Чехія), SUEZ Environnement (Франція), ТОВ «Аерокор», МПТВП «Оніко», ПП «НВФ СВК», ТОВ НТЦ «Екомаш», ТОВ «Юнілос - Україна», ТОВ «АЛБІОН ГРОУП» були представлені новітні методи очистки стічних вод, утилізації осаду тощо.

Зважаючи на актуальність питання енергозбереження існує необхідність вивчення світової практики в цьому напрямку та її впровадження в Україні. На стендах компаній були представлені прилади для скорочення витрат споживання води та контрольно - вимірювальне обладнання таких відомих виробників, як «Terla Freelime» (Італія), «Hihippo» (Тайвань), Aplisens (Польща), Flomag s.r.o. (Чехія), та торгових марок «SERVOMEX» (Великобританія), «SIRGIST» (Швеція).

Про швидкий розвиток індустрії продажу бутильованої води свідчить участь у виставці ряду компаній, пов'язаних із добуванням, розливом та доставкою питної води.

Таким чином, цього року все розмаїття представленої на виставці продукції водної галузі надало можливість фахівцям отримати повну інформацію про сучасний стан ринку і тенденції його розвитку, ознайомитися з новітніми технологіями та обладнанням, налагодити контакти із партнерами, порівняти і об'єктивно оцінити ринкові пропозиції.

Про те, як оцінили роботу виставок учасники — в коментарях представників компаній - експонентів

Склад відвідувачів за галузевими напрямками та сферами діяльності

Водна галузь

20%

Енергетика та теплозбереження

13%

Будівництво та монтаж

10%

Агропромисловий сектор

8%

Житлово-комунальне господарство

10%

Машинобудування

9%

Гірничодобувна промисловість

4%

Газова та нафтова промисловість

3%

Металургія

5%

Деревообробка

2%

Наукові та навчальні заклади

4%

Проектування

3%

Центральні та місцеві органи влади

4%

Громадські організації

2%

Інше

3%