This version of the page http://focus.ua/country/373784/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-13. The original page over time could change.
Верным путём идёте. Почему решение Стокгольмского арбитража важно для будущего Украины - ФОКУС
Все статьиВсе новостиВсе мнения
Все статьи
Деньги
Красивая странаРейтинги фокуса
Меню ГлавнаяВсе новостиВсе статьиСтранаДеньгиМирОбщество
Стиль жизни
Стиль жизниСпортКультураТехнологииАвто
Мнения
Рейтинги
РейтингиЛюдиКомпании
Красивая странаСпецтемыСтроители новой страны
Журнал
Журнал201720162015201420132012201120102009200820072006
Презентации и спецпроектыUkrainian Fashion WeekДлинный фокусАвторыАрхивариус
Еще
Все новостиВсе статьиРейтингиКрасивая странаСпецтемыСтроители новой страныПрезентации и спецпроектыUkrainian Fashion WeekДлинный фокусАвторыАрхивариус

Верным путём идёте. Почему решение Стокгольмского арбитража важно для будущего Украины

Фокус выяснил у заместителя главы комитета ВР по вопросам топливно-энергетического комплекса Ольги Бельковой нюансы иска в Стокгольмском арбитраже и дальнейшие перспективы украинской стороны

101

31 мая Стокгольмский арбитраж вынес первое решение по спору между Нафтогазом и Газпромом. Суд признал незаконность требования российского монополиста "бери или плати". Кроме того, арбитраж удовлетворил требование Нафтогаза по отмене запрета на реэкспорт купленного у Газпрома газа. Однако главное решение по обоюдным финансовым претензиям ещё не вынесено. Газпром требует у Нафтогаза уплаты $46 млрд за неотобранный в соответствии с принципом "бери или плати" газ. В ответ украинцы хотят взыскать с российского монополиста $17 млрд за вынужденные закупки газа по завышенной цене. Газпром уже заявил, что решение Стокгольмского арбитража — лишь промежуточная стадия процесса и для Украины всё не так радужно, как кажется на первый взгляд.

КТО ОНА


Заместитель главы комитета ВР по вопросам топливно-энергетического комплекса

ПОЧЕМУ ОНА


Активно участвует в подготовке законов, регулирующих газовую отрасль, хорошо осведомлена о ходе разбирательств с Газпромом

Газпром вважає, що арбітраж виніс лише "проміжне" рішення у спорі з газового питання. Наскільки реально російському монополісту під час наступних засідань вплинути на думку Стокгольмського арбітражу щодо суми в $17 млрд, яку Нафтогаз просить стягнути з Газпрому як переплату за газ за "контрактом Тимошенко"?

— Технічно це проміжне рішення. Воно визначає принципові напрями — скасовує принцип "бери і плати", стверджує про можливість реекспорту газу, а також про принципи встановлення ціни виходячи з ринкових умов, а не прихованих чи нав'язаних домовленостей. Але не називає конкретні цифри. Ще мине кілька тижнів і буде остаточне рішення, яке встановлюватиме конкретні цифри по кожній із позицій.

Навряд чи Газпром погодиться добровільно повернути переплачені Україною за газ кошти. Існує можливість у примусовому порядку стягнути з росіян позовну суму?

— Рішення міжнародного арбітражу є обов'язковими. Проти тих, хто його не виконуватиме, буде застосовано санкції. Не думаю, що російська сторона піде на це.

Якщо Україна отримає $17 млрд, куди вони підуть — у Нафтогаз чи до бюджету?

— Тут йдеться скоріше про "умовні" кошти — ті, на яких наполягала російська сторона (фінансові претензії Газпрому становлять $45,7 млрд; з них неоплачені рахунки щодо спірної ціни за листопад 2013 р. — травень 2014 р. у розмірі $2,9 млрд і оплата непоставленого газу на вимогу "бери або плати" у розмірі $42,8 млрд. — Фокус) не будуть сплачені нами, бо ми їх не винні. Тобто команда голови Нафтогазу Андрія Коболєва збереже їх для нашого бюджету.

А ті гроші, які росіяни, можливо, будуть винні нам, підуть на відповідні цілі, очевидно, через рахунки Нафтогазу. Але не забувайте — Нафтогаз є державною компанією, підзвітною уряду, тому в разі надприбутків вона сплатить державі дивіденди або податки.

Якою є роль у виграному позові голови Нафтогазу Андрія Коболєва, а яка — українського уряду?

— Керівники Нафтогазу — Андрій Коболєв і Юрій Вітренко, та величезна кількість їхніх юристів, як в Україні, так і поза межами, безумовно, є фронтменами цієї перемоги. Ми маємо бути вдячними їм за те, що вони вистояли і не піддавалися ані загрозам, ані втомі.

Проте і Верховна Рада, і уряд, і президент також допомагали їм відстоювати українські інтереси. Закони, які ухвалював парламент, і внутрішні перетворення на ринку газу в Україні також є свідченням для арбітражу. Тому я очікую більш злагодженої роботи надалі щодо опанування ідеї будівництва газопроводу "Нордстрім 2". Слід докласти більше зусиль на всіх рівнях, аби відстояти саме нашу позицію.

  • Читайте также: Всё сложно. Почему "Северный поток — 2" может оказаться невостребованным

Ваші прогнози — якими стануть відносини Нафтогазу з Газпромом у майбутньому?

— Мене більше цікавить, як складуться відносини Нафтогазу з європейськими партнерами. У цьому позові я бачу відкриття нових можливостей протистояти тиску Газпрому щодо ідей, які не відповідають нашим інтересам, наприклад таким, як побудова газопроводу "Нордстрім 2". Тепер усі знають, що Україна — це не безвольна недосвідчена дитина, а країна, яка навчилася відстоювати свої інтереси. Крім того, ми довели, що готові продовжувати боротьбу за свою транзитну позицію і для цього змінюватимемо правила у країні.

2
Делятся
FacebookTwitterGoogle+
Facebook
1
Twitter
0
Google+
1
Печать
Hide
Show
Hide
Мы вFacebookTwitterGoogle+RSS
Show
Теги: газ, газпром, нафтогаз, стокгольмский арбитраж, энергетика
Читайте по теме
Петренко посоветовал Газпрому изучать матчастьВ Украине появился проект Энергетической стратегии до 2035 годаГазпром считает решение Стокгольмского арбитража "промежуточным"

Читайте также на focus.ua

Загрузка...
Твиты пользователя @focusua
Наши ленты
Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер:

ФОКУС КАК ОН ЕСТЬ
RSS Подписка на печатный номер Контакты

ФОКУС, 2008 – 2017.
Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО "ФОКУС МЕДИА". Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО "ФОКУС МЕДИА" - запрещено. При использовании материалов с данного ресурса гиперссылка www.focus.ua обязательна.

Данный ресурс — для пользователей возрастом от 18 лет и старше.

Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентство ИнА "Українські Новини", в каком-либо виде строго запрещены.

Все материалы, которые размещены на этом сайте со ссылкой на агентство "Интерфакс-Украина", не подлежат дальнейшему воспроизведению и/или распространению в любой форме, кроме как с письменного разрешения агентства.

Материалы с плашками "Р", "Новости партнеров", "Новости компаний", "Новости партий", "Инновации", "Позиция", "Спецпроект при поддержке" публикуются на коммерческой основе.

Ukr.net — новости со всей Украины.