This version of the page http://risu.org.ua/ru/index/blog (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-07-11. The original page over time could change.
Блоги

Блоги

  • Блог о. Петра Балога

    ДОЛЯ ЧИ ПРОВИДІННЯ БОЖЕ?

    Чи є у християнстві щось на зразок карми -- коли обов'язково доведеться стикатися із наслідками того, що робиш? Чи слід чекати кари за гріхи вже тут на землі? Чи можуть наступні покоління нести кару за гріхи батьків-дідів? Що таке Провидіння Боже, Божий План?

    4 июля 2017, 09:45 | 

  • Блог о. Петра Балога

    ТЕОЛОГІЯ ЄВХАРИСТІЇ

    Євхаристія чинить причасника активним продовжувачем справи Ісуса Христа: бути даром з самого себе, передусім для Небесного Отця, потім для ближніх, для всіх людей. Євхаристія є знаком і підтвердженням, що жертва веде до справжнього життя і до повноти любові. Християнин, що живе життям Бога, приймаючи Тіло і Кров Христа, здатен цим своїм відновленим життям перемінити світ.

    29 июня 2017, 10:35 | 

  • Блог о. Петра Балога

    ТЕОЛОГІЯ ТАЇНСТВА ПРИМИРЕННЯ ТА ЙОГО ПЛОДИ

    Завдяки Таїнству Примирення християнин знову стає Божим дитям, яке прагне бути вірне Богу, своєму Отцю. Це поєднання з Богом відбувається не індивідуально, але у Церкві, Тілі Христовому, і через Церкву. Ісус Христос прагне дарувати пробачення в Церкві тому, що сам подав найважливішу заповідь любові Бога і любові ближнього, як єдину заповідь. Одне з другим стисло пов’язано: поєднання з Богом лише тоді наступить, коли наступить поєднання з ближніми, в першу чергу – з братами і сестрами у Христі.

    25 июня 2017, 10:13 | 

  • Блог о. Петра Балога

    «МАТЕРІЯ», «ФОРМА» ТА СЛУЖИТЕЛЬ ТАЇНСТВА ПРИМИРЕННЯ

    Східні Церкви мають різні формули відпущення гріхів. Зокрема, візантійський обряд практикує щонайменше дві формули. Одну з них прописав у своєму «Православному Сповідуванню Віри» (Confessio Fidei Orthodoxae) київський митрополит Петро Могила у ХVII ст. Взагалі, саме розуміння Таїнства Покути як і формула були під деяким впливом латинської традиції. Між іншим, західний вплив виразився у декларативній формі слів відпущення, тобто священик відпускав гріхи вживаючи зворот «я розрішаю тебе», на відміну від інших формул, благальних, де вживається «хай Бог пробачить тобі». Формула Петра Могили розповсюдилася в київській, російській та румунській Православних Церквах, а також у греко-католицькій, і вона існує у такій формі дотепер

    23 июня 2017, 14:34 | 

  • Блог о. Петра Балога

    ЕВОЛЮЦІЯ ТА РОЗВИТОК ТАЇНСТВА ПОКАЯННЯ

    Великий вплив на Таїнство Покаяння мала практика, яку принесли на європейський континент у VI-VII ст. ірландські монахи святого Коломбана. Йшлося про систему покути, званою «повторювальною», незалежно від повторювальності важких гріхів після Хрещення. Це спочатку зустрілося зі спротивом деяких локальних Церков, тому на деяких синодах, як наприклад Толедському (589 р.), оскаржувалися такі практики, як відступ від «святого покутного звичаю Церкви», і що дають людям можливість покути «стільки разів, скільки ті згрішать». Ще на початку ІХ ст. деякі локальні синоди Галії противилися такому звичаєві. Однак практика вже була введена і вона набирала все більшої популярності, спочатку серед вірних, а поступово і серед пастирів Церкви.

    19 июня 2017, 12:41 | 

  • Блог Татьяны Деркач

    Донбасс раздора и тупик Шухевича

    Осознанно или нет, но усилиями католических спикеров пресловутая Гаванская декларация 2016 г. превращается в религиозный пакт Молотова-Риббентропа, в котором высокие стороны - РКЦ и РПЦ – договорились о разделе Украины между собой.

    16 июня 2017, 15:17 | 

  • Блог о. Петра Балога

    ТАЇНСТВО ПОКАЯННЯ: БІБЛІЙНІ ОСНОВИ

    Найбільш описово можемо побачити і зрозуміти процес гріха, жалю за нього, постанову поправи, визнання гріхів та пробачення зі сторони Бога у притчі про милосердного Отця або як часто її називають – про блудного сина (див. Лк 15, 11-32). Важливим тут є те, що це сам Бог, представлений у притчі батьком, сам вибігає назустріч своєму синові та даруючи йому прощення, привертає попередню гідність. Можна навіть сказати, що бенкет, який батько наказав приготувати на честь сина, що повернувся, символізує Євхаристійну трапезу.

    16 июня 2017, 14:37 | 

  • Блог о. Петра Балога

    БІОМЕТРИЧНИЙ ПАСПОРТ, «ЧИСЛО ЗВІРА» ТА «ОЗНАКИ КІНЦЯ СВІТУ»

    Звичайно, існують «зовнішні загрози, на які треба реагувати і остерігатись». Так, це правда. Але що нам, ХРИСТИЯНАМ, можуть зробити будь-які ЗОВНІШНІ загрози, якщо всередині у нас живе Христос, якщо ми живемо благодаттю Бога, якщо ми не піддаємося гріху? Як казав Апостол Павло «Коли Бог за нас, хто проти нас?» (Рим 8, 31).

    14 июня 2017, 10:13 | 

  • Блог о. Петра Балога

    ПРО МОЩІ ТА ЇХ ВШАНУВАННЯ

    Чи згідне вшанування мощей зі Святим Писанням? Великим спрощенням була б думка, що у давнину християни просто адоптували деякі поганські звичаї ідолопоклонства. Отці Церкви, які, як могли, боролися з різними проявами язичницьких культів, напевно б на це звернули увагу. Тому пишучи різні стверджувальні щодо культу реліквій твори, базувалися перш за все на Писанні, а не на якихось людських забобонах.

    6 июня 2017, 18:20 | 

  • Блог Леси Коваленко

    Subito santo

    Маємо всі передумови, щоб наш Блаженніший Любомир - "наш батько", "князь Церкви", "моральний авторитет і духовний лідер" був визнаний Вселенською Церквою святим Божим заступником і прикладом для наслідування.

    6 июня 2017, 11:06 | 

12345678910