Закон про оподаткування іноземних рахунків (Foreign Account Tax Compliance Act, FATCA) є законодавчим актом уряду США, що був прийнятий в березні 2010 року та введений в дію з 1 липня 2014 року. Даним законом встановлено нормативні вимоги для неамериканських фінансових інститутів звітувати про наявність у себе рахунків, що належать податковим резидентам США. Основна ціль Закону FATCA – впровадження ефективного механізму виявлення, запобігання та припинення ухилення від оподаткування податковими резидентами США, здійснюваного шляхом прямого або опосередкованого розміщення коштів поза територією США через неамериканські фінансові установи.

ПАТ «Банк Форвард» зареєстрований у Податковій службі США (U.S. Internal Revenue Service) в якості фінансового інституту, що бере участь в FATCA, і отримав глобальний ідентифікаційний номер посередника (Global Intermediary Identification Number, GIIN) – RWB2K1.00002.ME.804

Поняття податкового резидента США

Відповідно до FATCA, фізичні особи, фізичні особи-підприємці та самозайняті особи, що ведуть незалежну професійну діяльність, визнаються податковими резидентами США, якщо виконується одна з наступних умов:

  • фізична особа є громадянином США;
  • фізична особа має дозвіл на постійне перебування в США (Green Card);
  • фізична особа відповідає критеріям «довгострокового перебування» (перебування на території США не менше 31 дня протягом поточного календарного року та не менше 183 днів протягом 3 останніх років, включаючи поточний рік і два попередні роки. При цьому, для поточного року враховуються всі дні, проведені клієнтом у США, для попереднього року – 1/3 днів, а для позаминулого року – 1/6 днів).

Відповідно до FATCA, юридичні особи визнаються податковими резидентами США, якщо виконується одна з таких умов:

  • юридична особа зареєстрована/заснована на території США;
  • юридична особа зареєстрована/заснована не на території США і до складу її власників / учасників, яким прямо або опосередковано належить більше 10% частки в юридичній особі, входять фізичні особи, які є податковими резидентами США;
  • інше, відповідно до вимог FATCA.

Детальна інформація щодо вимог FATCA