Суспільне
мовлення
osvita.mediasapiens.ua

Саймон Фелл про СМ: «Ви маєте дивитися на досягнення інших країн. Беріть цей досвід!»

Tweet

Пан Фелл вважає, що для досягнення успіху потрібно мати чітку стратегію розвитку й користуватися всіма новітніми технологічними досягненнями, які вже є в міжнародній практиці.

«Ви маєте дивитися на досягнення інших країн. Беріть цей досвід! Користуйтеся тим, що вже змогли зробити інші!», – говорить він.

Саймон Фелл упевнений, що мовники мають тісно співпрацювати із виробниками обладнання:

«Технологічні зміни вимагають грошей. Для того, щоб максимально знизити витрати, виробники обладнання мають дослухатися до порад та інтересів мовників. Це потрібно для того, щоб вам не доводилося кожні 3-5 років змінювати цю техніку. Тому лише у співпраці можна досягти найкращого результату».

Пан Фелл наголосив, що контент – це найголовніше. Він має бути не лише цікавим, а й дуже хорошої якості. Для цього потрібно користуватися новими технологіями, які забезпечують не лише високу якість матеріалів, а й допомагають знизити  витрати у виробництві.

«Мовники мають розуміти яка в них аудиторія і чого вона хоче, яка інформація її задовольняє та якої якості вона повинна бути. Щоб задовольнити всі ці інтереси, потрібно йти в ногу із прогресом і не забувати про перехресні медіа, якими користується сучасна людина – телебачення, радіо та Інтернет», – зазначив він.

Для задоволення цих потреб аудиторії пан Саймон радить розширювати також формати роботи із аудиторією. Як приклад, він навів досвід однієї німецької радіокомпанії. Її ефіри ведуться із відкритої студії, до якої можуть приходити слухачі, що дає можливість відчути та налагодити зв'язок між аудиторією та журналістами. Тобто, потрібно відкривати нові способи думання й робити кроки вперед. 

Саймон Фелл вважає, що технічний персонал і журналісти мають допомагати один одному і співпрацювати, підвищуючи так свій професійний  рівень:

«Сьогодні з’являється багато нових професій, медіа-працівники повинні вміти одночасно виконувати кілька завдань. Приміром, журналіст має знати основи монтажу. І це добре, адже, якщо ви професійний журналіст, то розвивайте свою кар’єру. Якщо у вас є ексклюзивний матеріал, то ви можете передавати його в інші країни за допомогою пристрою, який є майже в кожній кишені – смартфону. Використання сучасних технологій дає вам можливість працювати ефективніше та швидше. Свого часу британські журналісти зробили прорив у журналістиці, коли передавали живі інтерв’ю з місця подій через мобільні пристрої. Так, вони були не високої якості, але це був справжній прорив».

Директор Департаменту з технологій та інновацій розповів, що вже протягом кількох років проводяться освітні заходи Академії Євробачення, в яких беруть участь 120 учасників, де люди розповідають про свою практику та діляться набутим досвідом.

«Ми відкриті й завжди раді надати інформацію, поділитися своїм досвідом і досягненнями. Ми проводимо багато семінарів та конференцій, публікуємо інформацію на сайті й випускаємо власний журнал. Тому, якщо у вас є бажання – ми завжди раді надати допомоги і відкритті до співпраці», – наголосив він.

На завершення Саймон Фелл порадив українським медіа чітко визначити стратегію: ким ви хочете стати і як цього досягти.

Міжнародна конференція «Від державного мовлення до суспільних медіа» розпочала свою роботу 1 липня у Києві і триватиме два дні. У конференції  беруть участь представники іноземних мовників та вітчизняної державної телерадіокомпанії. Фахівці обговорюють організаційно-правові аспекти реформи НТКУ, питання структури та фінансування. Вчора під час конференції виступили прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, генеральний директор Європейської мовної спілки Інгрід Делтенре, гендиректор НТКУ Зураб Аласанія, заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Лариса Мудрак та інші.

Джерело: Прес-служба Першого національного

EBU, ЄМС, Європейська мовна спілка, Конференція, Рада Європи, Саймон Фелл, Суспільне мовлення в Україні
Tweet
comments powered by Disqus