This version of the page http://la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_276.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-18. The original page over time could change.
Ла Страда - Україна -

У "Ла Страда-Україна" непокояться про захист прав дітей - свідків та жертв злочинів



     12 квітня 2012 року Інститут законодавства Верховної Ради України спільно з Представництвом Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні провів 12-те засідання консультативної ради з питань ювенальної юстиції при Інституті законодавства Верховної ради України на тему "Кримінальне провадження щодо дітей у світлі проекту Кримінального процесуального кодексу України".

    У засіданні консультативної ради взяла участь юрист Центру "Ла Страда-Україна" Тамара Бугаєць. Учасники обговорювали такі питання: загальний огляд положень Кримінального процесуального кодексу України, що стосуються дітей, охорона прав дітей у досудовому розслідуванні, права дітей у судовому провадженні. Юрист Центру "Ла Страда-Україна" висвітлила проблемні питання, що стосуються захисту прав дітей - свідків та жертв злочинів, а саме:

1) у кримінальних справах законного представника потерпілої дитини не можна допитати по справі у якості свідка, адже норми Кримінально-процесуального кодексу України забороняють мати подвійний процесуальний статус – законний представник та свідок. В такій ситуації особа має вибирати, або бути законним представником дитини, або бути свідком по справі та давати свідчення. Виходячи з практики, поєднання обов’язків свідків і законних представників не має виступати як суперечливе, тому що таке поєднання відбувається в найкращих інтересах дитини, чи то потерпілої по справі, чи то обвинуваченої у скоєні злочину, дані питання мають бути враховані в новому кримінально-процесуальному кодексі України;
2) також дуже важливим є врахування необхідності проведення допиту дитини по можливості невідкладно після події злочину у спеціально обладнаному та прилаштованому для цих цілей приміщенні; у разі можливості всі допити неповнолітнього та малолітнього потерпілого, свідка повинні проводитися однією і тією самою особою; у випадках, коли участь законного представника може завдати шкоди інтересам малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого, має бути передбачено можливість усунення такого представника від участі у допиті та інших слідчих діях.
3) також варто звернути увагу на захист персональних даних дітей, які стали свідками або жертвами злочинів, особливо у справах сексуального насильства або сексуальної експлуатації дітей. Дуже важливо, щоб персональні данні дітей не потрапляли до третіх осіб, а за таке розголошення має наставати відповідальність, більш того відповідальність має нести і джерело засобу масової інформації, яке цю інформацію розмістило в своєму виданні або показало по телебаченню. Такі положення мають бути закріплені законодавчо.

 Детальніше про нововведення проекту Кримінально-процесуального кодексу у контексті дотримання прав дітей читайте тут.


Назад