This version of the page http://la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_142.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-18. The original page over time could change.
Ла Страда - Україна -

У ВР відбувся спільний брифінг депутата Віктора Шемчука і президента центру "Ла Страда-Україна" Катерини Левченко



     20 вересня 2011 у стінах Верховної Ради відбувся спільний брифінг народного депутата України, контактного парламентаря ПАРЄ від України з подолання усіх форм сексуального насильства по відношенню до дітей Віктора Шемчука та президента Міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда-Україна" Катерини Левченко щодо проекту Закону України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо статевих зносин з особою, яка не досягла 16-річного віку)".
     Народний депутат Віктор Шемчук пропонує встановити кримінальну відповідальність за статеві відносини з особами, які не досягли 16 років. «Стаття 155 КК України передбачає кримінальну відповідальність за статеві відносини з особою, яка не досягла статевої зрілості. На сьогоднішній день вважається, що до 14 років всі статево незрілі, з 14 до 16 років – судово-медичний експерт шляхом огляду встановлює статево дозріла людина чи ні. За статистикою, на сьогоднішній день маємо 87% позитивних висновків. Всі ми розуміємо, що досить нескладно комусь «домовитись» про потрібну відповідь», - пояснив Шемчук.
     «Ми пропонуємо встановити кримінальну відповідальність за будь-які статеві відносини з особою, яка не досягла 16 років. Тобто ми захищаємо цю категорію дітей від сексуального насильства, зловживань сексуального характеру, використання у створенні дитячої порнографії  тощо. Сьогодні ми отримали 55 тисяч підписів на підтримку нашої ініціативи (Підписи, що були зібрані під Петицією проти торгівлі дітьми з метою сексуальної експлуатації. – Прим. авт.)», - підкреслив народний обранець.
     Віктор Шемчук також зауважив, що вік, коли наступає статева зрілість, ґрунтується на дослідженнях медиків, соціологів та рекомендаціях, які дає ООН та ПАРЄ.
     Він пропонує змінити назву статті 155  "Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості", поставити "Статеві зносини з особою, яка не досягла 16 років" і відповідно чітко закріпити в кримінальному законі вік досягнення статевої зрілості. Такі пропозиції є позитивними, оскільки, по-перше, допоможуть захистити більш широку групу дітей від зловживань сексуального характеру з боку дорослих осіб, а по-друге, виконати міжнародні зобов’язання України.  
     Президент Центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко озвучила офіційну статистику органів внутрішніх з справ щодо сексуальних зловживань відносно дітей. Так, у 2010 році за статтею 155 ККУ було заведено 52 кримінальні справи, а за 6 місяців 2011 року - 37. За статтею 156  - 207 та 157 кримінальних справ відповідно.
     Проте, як відзначила Катерина Левченко, статистика за статтями 155 та 156 ККУ дуже низька і не відображує реальних масштабів проблеми.  Також і з тої причини, що встановлення віку статевої зрілості сьогодні залежить від конкретної експертизи, а не від закону. Й існують непоодинокі випадки, коли зацікавлені особи ведуть неповнолітніх до судово-медичних експертів і  отримують висновок про те, що ця дитина вже досягла статевої зрілості й таким чином сексуальні стосунки із нею стають законними.
     «На сьогодні досягнення статевої зрілості визначається у кожному конкретному випадку окремо через проведення судово-медичної та судово-психологічної експертиз.  Складнощі у визначенні факту досягнення особою статевої зрілості, як правило, виникають у випадку саме з особами у віці від 14 до 16 років.  І дуже дивним виглядає той факт, що статтею 156 ККУ передбачено відповідальність за розбещення неповнолітніх до 16 років, тобто їх захист від можливості фізичного і морального розбещення, а для того, щоб захистити від статевого акту необхідний висновок експерта! Окрім цього, дуже важливо встановити і відповідальність клієнтів за отримання сексуальних послуг від дітей (дитяча проституція) у віці від 16 до 18 років з метою впливу на попит цього явища та його подолання», - підсумувала правозахисниця.


Назад