This version of the page http://www.lvivpost.net/ukraine/n/39326 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-16. The original page over time could change.
Роздвоєння НАЗК - Львівська Поштa

Роздвоєння НАЗК

Мін’юст вже готує законодавчі зміни, щоб перезавантажити Національне агентство із запобігання корупції. Але чи вирішить це всі проблеми?..

Марко Пригода №25 (1935), субота, 1 квітня 2017
фото: facebook.com/korchaknatalya
Все те, що зараз відбувається із системою е-декларування в Україні, навколо і всередині Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК), органa який відповідає за реєстр е-декларацій та має їх перевіряти, виглядає абсурдною. І можна було б посміятись, якби за всіма цими скандалами не було небезпеки того, що вони можуть привести до повної дискредитації самої ідеї публічного декларування держслужбовців та політиків, а на такому тлі влада може просунути рішення про скасування цього механізму.
Восени минулого року високопосадовці подали свої перші е-декларації, які просто шокували суспільство, навіть пропри те, що українці і так знали про життя державних мужів на “широку ногу”. В деклараціях наших чиновників і політиків можна було знайти величезну кількість квартир, земельних ділянок, колекції дорогих годинників, елітних вин, ювелірні прикраси, ікони, мощі святих й навіть “особисту” церкву. І купу готівки “під матрацом” разом із збереженнями в банках. Лише парламентарі загалом задекларували майже 12 мільярдів у гривневому еквіваленті. І з них 7 мільярдів – це була готівка. Гривні насправді довіряли мало, віддаючи перевагу збереженням в іноземних валютах. З цього можна було робити висновки, як наша влада дбає про стабільність національної валюти та як довіряє банківській системі. Торік “відзначились” багатством і наші урядовці та судді.
А що з цього вийшло? НАЗК відверто провалив перевірку е-декларацій першої хвилі. І всім посадовцям та політикам це було вигідно. Це були декларації про доходи і статки за 2015-ий. Тепер завершується вже друга хвиля е-декларування, яка стосується доходів за 2016-ий. Ті, що подавали другу декларацію мали вже це зробити (до 1 квітня), ті, що лише першу – ще мають час до 1 травня. Загалом число декларантів порівняно із осінню минулого року зростає від близько 100 тисяч осіб до близько 1,5 мільйона. Тепер включно із поліцейськими, дипломатами, посадовими особами місцевих органів влади, комунальних підприємств та установ.
І знову реєстр е-дек­ларацій “лежав” не один день. 29 березня у НАЗК повідомили про відновлення його роботи, але на деякий час закрили публічний доступ (як пояснила Корчак, щоб обмежити навантаження на сайт) і ще станом на день 31 березня не можна було поцікавитись, хто вже подав декларації і подивитись на них.
І знову технічні проблеми породили величезний скандал. У НАЗК обіцяли не карати тих, хто через технічні проблеми із сайтом не зміг вчасно подати свою декларацію. От тільки цікаво, наскільки масовим, зрештою, виявляться такі випадки.

Перезавантажити НАЗК?

“Пошта” вже писала про те, що прем’єр Володимир Гройсман закликав голову НАЗК Наталію Корчак піти у відставку добровільно. Та навідріз відмовилась і заявила про політичний тиск на Агентство. “У мене в більшості випадків складається враження – і воно не є безпідставним, – що цей реєстр замовлений, він не повинен функціонувати, як не повинне функціонувати і НАЗК”, – заявляла Корчак.
У всіх технічних бідах із реєстром е-декларацій вона звинуватила його адміністратора – держпідприємство “Українські спеціальні системи”.
Уряд не може просто звільнити Корчак, але тепер готує зміни до законодавства, щоб отримати таку можливість. “Міністерство юстиції за дорученням прем’єр-міністра почало розробку законопроекту, який забезпечить унормування роботи Національного агентства з питань запобігання корупції та дасть можливість провести конкурси на керівні посади цього органу. Розроблені зміни мають забезпечити повне перезавантаження НАЗК та якнайшвидше проведення конкурсного відбору керівництва агентства. Ми не маємо права допустити дискредитації системи електронного декларування та, відповідно, всієї антикорупційної політики держави”, – повідомили у прес-службі Мін’юсту 30 березня.
Ще напередодні міністр юстиції Павло Петренко заявляв про те, що потрібно скасувати колегіальність НАЗК і призначати там одного одноосібного керівника.
Зазначимо, що громадські активісти напередодні також вимагали від уряду звільнення керівництва НАЗК. “При такій незадовільній роботі органа, керівництво майже щомісяця сплачує собі премії у розмірі кількох заробітних плат, у результаті чого заробітна плата членів НАЗК складає від 80 000 до 330 000 грн… Антикорупційні організації закликають Кабмін, якому НАЗК підзвітний  як центральний орган виконавчої влади, невідкладно розглянути питання зміни некомпетентного керівництва Національного агентства з питань запобігання корупції. Закликаємо уряд невідкладно внести на розгляд до Верховної Ради пропозиції щодо змін до Закону України “Про запобігання корупції”, якими передбачити встановлення одноосібного керівництва НАЗК, зміну конкурсної процедури обрання керівника НАЗК та максимально швидкий запуск конкурсу з обрання нового керівника агентства”, – йшлося у спільній заяві організацій Transparency International Україна, АвтоМайдану, Центру протидії корупції, Реанімаційного пакета реформ.
При цьому антикорупційні громадські організації пропорційну відповідальність за зрив е-декларування поклали і на держпідприємство “Українські спеціальні системи”.
Голова ради “Громадського люстраційного комітету” Олександра Дрік пояснювала, що не можна покладати всю відповідальність за нинішню ситуацію із системою е-декларування тільки на НАЗК. “Керівництво НАЗК паралізоване через зовнішні впливи, які призводять до внутрішніх конфліктів, очевидно. І питання про їхню роботу має бути обов’язково вирішене. Але звільнення керівництва НАЗК аж ніяк зараз не вирішує питання про відновлення роботи системи. Зате звільнення керівництва НАЗК вирішує для ворогів системи е-декларування одразу кілька питань: 1) на НАЗК повністю лягає відповідальність за неробочу систему, а всі інші – білі і пухнасті; 2) зміна влади – час, коли нічого не працює. А значить і система не буде працювати. Якщо звільняється все керівництво, – потрібен новий конкурс, а це місяці. В цей час система не працює. А поки вона не буде працювати, придумають якийсь аудит, який офіційно визначить, що існуюча система “не робоча” і почнуть довго і нудно створювати нову. Про те, що вони вже порахували її вартість – 12 мільйонів доларів і розробка займе 4 роки, я вже писала місяць тому”, – зазначила Дрік у блозі на Українській правді.

Неробоче НАЗК

Про те, що рішення всередині НАЗК ухвалюються дуже важко, було відомо вже давно. Зрештою, із самого початку роботи Агентства воно не могло похвалитись довірою суспільства. І це також грало на руку всім тим, хто хоче повністю “завалити” систему е-декларування.
Нагадаємо, що у ЗМІ членів НАЗК пов’язували з різними політичними групами впливу: Наталію Корчак із екс-прем’єром Арсенієм Яценюком, її заступника Руслана Радецького – із Адміністрацією Президента, Олександра Скопича – із секретарем РНБО Олександром Турчиновим. Ще одного члена НАЗК Руслана Рябошапка відстоювали громадські організації (до речі, конкурсна комісія довго не хотіла його обирати у склад НАЗК). І також нагадаємо, що необхідного п’ятого члена Агентства так і не було призначено. Поза тим Агенство могло працювати.
Руслан Рябошапка постійно критикував керівництво Агентства. Робить він це і зараз. І що цікаво, тепер і він, і Руслан Радецький також закликали Наталію Корчак піти у відставку. Олександр Скопич тримається нейтрально.
Яскраво конфлікт всередині НАЗК проявився під час засідання агентства 30 березня. Окрім з’ясовування стосунків, нічого більше не відбувалось. Після словесних перепалок із Рябошапкою та Радецьким голова НАЗК Корчак заявила, що триває дискредитація Агентства і закрила засідання. Перед цим ще раз повторила, що у відставку не піде.
Наталія Корчак також написала відкрите звернення до НАБУ, Генпрокуратури і Нацполіції, в якому звинувачує держпідприємство “Українські спеціальні системи” у службовому злочині.
А 31 березня під час брифінгу звинуватила у провалі роботи Руслана Радецького. “Наші окремі члени Національного агентства так захопилися собою, що забулися, для чого прийшли на роботу… Від свого шановного заступника Радецького Руслана я отримала повідомлення, що працівниками його департаменту складені протоколи про адміністративні правопорушення. Відповідно до закону, впродовж 3 днів із моменту складення протоколу він має бути скерованим до суду за рішенням НАЗК. Термін для направлення цих протоколів сьогодні збігає, проте питання не було розглянуте, я вчора пропонувала зібратися. Окремий член НАЗК свій власний інтерес ставить вище навіть за роботу свого департаменту”, – заявила Наталія Корчак, повідомляє Українська правда.
Голова НАЗК також зазначила, що ініціювала позачергове засідання Агентства у п’ятницю, 31 березня. Та, зрештою, стало відомо, що це позачергове засідання не відбулось, не прийшли Радецький та Рябошапка. 
Ефективно працювати НАЗК надалі навряд чи зможе. І зрозуміло, кому це насамперед вигідно –декларантам, які хочуть і далі уникати відповідальності за нечесно нажиті статки. Декларації за 2015-ий важко було насправді перевірити. Адже як можна було з’ясувати скільки готівки,  дорогих годинників чи коштовностей мав той чи інший посадовець тоді. Експерти навіть зазначали, що деякі посадовці та політики спеціально могли вписувати більші суми, щоб задекларувавши їх за 2015-ий фактично легалізувати свої корупційні махінації вже за минулий рік. Але приховати можна не все, тож порівняння декларацій тих, хто потрапив вже під дві хвилі е-декларування має стати дуже цікавим. От тільки на тілі всіх нинішніх скандалів і підготовки до перезавантаження НАЗК така перевірка також може провалитись.
І якщо зрештою дійде до якихось звільнень, то, як уже зазначалось, влада може загалом “поховати” все е-декларування.
“Коли згоріла хата, по­старайтесь не спалити сарай… Після звільнення керівництва НАЗК, Держ­спец­зв’язку та ДП “Українські спеціальні системи” головне, щоб систему е-декларування одним махом не “пустили під ніж”, разом зі згаданими органами публічної влади. Бо тоді зрозуміло, навіщо затіяли всю цю катавасію із зміщенням Корчак-енд-Ко”, – зазначив цього тижня на своїй сторінці у Facebook менеджер антикорупційної групи Реанімаційного пакета реформ Олександр Лємєнов.
Навіть обмеження публічного доступу до е-дек­ларацій політиків та чиновників, а такий сценарій парламентарі вже готували, якщо його зрештою узаконити, то це знівелює  систему е-декларування.
А ще не забуваймо, що, мабуть, невипадково, парламент нещодавно вирішив додати  до переліку обов’язкових е-декларантів антикорупційних активістів (з 2018-го). Це викликало критику з боку наших західних партнерів і Президент Петро Порошенко пообіцяв дещо виправити такі зміни новим законопроектом. От тільки надій на виправлення не так вже багато, а ще один удар по самій ідеї е-декларування вже завдано.

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.8133 / 4.46MB / SQL:{query_count}