This version of the page http://www.lvivpost.net/ukraine/n/38931 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-16. The original page over time could change.
Чекаємо ще чотири місяці? - Львівська Поштa

Чекаємо ще чотири місяці?

З’являються повідомлення про те, що українці зможуть їздити до ЄС без віз із 12 червня

Марко Пригода №11 (1921), субота, 11 лютого 2017
фото: dt.ua
Довга епопея про безвізовий режим між ЄС та Україною може завершитись до початку цьогорічного сезону літніх відпусток. Принаймні про такі настрої єврочиновників цього тижня повідомив брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк. Зазвичай, його прогнози справджуються.
“Згідно з оцінками, візова лібералізація для Грузії набуде чинності 29 березня, для України – 12 червня”, – написав  Йозвяк у своєму Twitter.

Різні шляхи України та Грузії

Тут треба зазначити, що хоч представники ЄС прив’язали процес лібералізації візових режимів  із вирішенням питання механізму призупинення “безвізу” з третіми країнами, але для Грузії та України зробили це по-різному. Для розблокування бюрократичної процедури для надання “безвізу” для Грузії європейцям потрібно було лише погодити правила механізму призупинення, а для України – остаточно затвердити згаданий механізм. Так от, затвердження механізму на фінішній прямій. Так само, як і безвізовий режим для Грузії, адже 2 лютого Європарламент вже позитивно проголосував за грузинське питання. Тепер очікується, що 27 лютого і Рада ЄС затвердить скасування віз для грузинів. І тільки наступного дня, 28 лютого, відбудуться консультації, так званий тріалог, між Радою ЄС, Європарламентом і Єврокомісією щодо надання безвізового режиму українцям. Про це також повідомляв Рікард Йозвяк.
У випадку із Грузією “тріалог” забрав лише один день. Побачимо, як буде з Україною.

Всі чекають літа…

Прем’єр Володимир Гройсман 9 лютого також висловлював сподівання на те, що в ЄС остаточне рішення щодо українського питання ухвалять до початку літа. “Фактично зараз щомісяця відбуватимуться певні технічні процедури, які дозволять орієнтовно, я думаю, до червня по термінах вийти на остаточне рішення… Якби не міграційна криза, що охопила Європу, то рішення щодо “безвізу” було б ухвалене ще в 2016 році. Виникло питання, щоб увести “запобіжник”. Якщо буде в країнах безвізовий режим, як швидко ухвалити оперативне рішення, щоб призупинити цей режим... Я думаю, що вже в цьому місяці це буде проголосовано. Я так думаю, тому що у мене є відповідна інформація. І далі ми вийдемо впродовж 3-4 місяців на остаточне рішення і щодо України”, – розповідав Гройсман в ефірі каналу “112”. Кореспонденти цього каналу також повідомляли, що в Європарламенті прогнозують такі ймовірні дати розгляду українського питання: 21 березня може відбутись голосування у комітеті, а 4 квітня – на сесії Європарламенту. 11 травня за затвердження українського “безвізу” може взятись Рада ЄС. Остаточне рішення може бути опубліковане 22 травня і тоді із 12 червня безвіз для українців розпочав би діяти. Ці дати є приблизними.
Зазначимо, що цього тижня український прем’єр провів у Брюсселі перемовини з керівниками ЄС. 10 лютого на спільній із Володимиром Гройсманом прес-конференції президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер також заявив, що Україна отримає безвізовий режим до літа. “Ми обговорили питання візової лібералізації – це відбудеться до літа”, – зазначив Юнкер.

фото: Reuters
Загалом цього тижня було багато подібних заяв. І в українського Президента Петра Порошенка, і в міністра закордонних справ Павла Клімкіна знову великі сподівання. Тут тільки треба нагадати, що минулого літа сподівання були не меншими і раніше вже називались різні терміни щодо надання Україні “безвізу”, але обіцянки залишались лише пустими словами. Тож тема “безвізу” вже породила як відверте роздратування в українців, так і цілу купу жартівливих мемів.
Маємо розуміти, що незважаючи на усі заяви політиків, ситуація зараз знову може розвиватись як оптимістично, так і песимістично для нас. “Оптимістичний сценарій отримання “безвізу” – це середина літа. Нам ще залишилось пройти голосування в Європейському парламенті, потім рішення має затвердити ще Рада ЄС. Але насправді ми бачили, як процедурно цей процес може відкладатися. Якщо говорити песимістично, то отримання “безвізу” може затягнутися до кінця року. Скажімо, так може статися, якщо все піде не на нашу користь уже після виборів у Німеччині. Проте вважаю, що Україна таки отримає безвізовий режим до кінця 2017 року”, – зазначає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ірина Івашко в матеріалі для сайту “Апостроф”.

… і французьких виборів

Експерт наголошує, що у будь-якому випадку раніше президентських виборів у Франції ми безвізового режиму не отримаємо. (Перший тур виборів нового президента Франції відбудеться 23 квітня, другий – 7 травня). 
До чого тут Франція? Різні ЗМІ ще раніше повідомляли, що довгий час рішення про “безвіз” для України в ЄС зупиняли насамперед саме французькі дипломати, але зрештою наприкінці 2016-го ситуація трохи змінилась. “У грудні найбільші держави Євросоюзу дали “добро” нашому просуванню вперед, але за однієї умови, висунутої Парижем: українці не мають потрапити до ЄС без віз, доки не відбудуться президентські вибори у Франції. Ідея полягає в тому, щоби наш “безвіз” не вплинув на президентську кампанію. Є ще один важливий для нас елемент домовленості: жодні інші вибори, зокрема, вересневі в Німеччині, не мають бути причиною подальшого відтермінування рішення по Україні”, – повідомляла Європейська правда із посиланням на свої джерела.
Така “угода” всередині ЄС ніяк офіційно не оформлена, але навіть представники українського МЗС визнавали, що питання “безвізу” для українців прив’язане до французьких виборів. Так, у січні заступниця українського міністра закордонних справ iз питань євроінтеграції Олена Зеркаль в інтерв’ю Європейській правді зазначала, що рішення з українського питання буде ухвалене навесні до цих виборів, але набуде чинності вже після. 
Як би там не було, але цілком зрозуміло, що не тільки бюрократичні процедури із механізмом призупинення безвізових режимів загальмували “відкриття” Шенгенської зони для українців. Зараз можна скільки завгодно говорити про те, що українська влада імітує реформи, не бореться з корупцією, і що нам не довіряють в ЄС, але там вже офіційно визнали, що Україна виконала усі зобов’язання щодо лібералізації візового режиму. Тому всі наступні штучні перешкоди демонструють невиконання зобов’язань з боку об’єднаної Європи.

Українці готуються

Поки далі чекаємо на рішення від ЄС, голова Державної міграційної служби Максим Соколюк розповідає, що насправді багато українців уже підготувались до безвізового режиму. Однією з важливих умов безвізових поїздок до Шенгенської зони стане наявність у наших громадян, охочих до таких подорожей, біометричних закордонних паспортів, і 2,6 млн українців їх вже отримали. Також він зазначає, що й надалі через ймовірний ажіотаж після впровадження “безвізу” проблем із паспортами не буде.
“Завдяки тому, що безвізовий діалог розтягнувся у часі, на руках у людей вже є 2,6 млн біометричних паспортів. Велика частина тих, хто часто їздить і їздитиме в ЄС – вони вже з паспортами. Зрозуміло, що все одно буде якийсь сплеск активності, але у нас ще є час. Виходимо з того, що технічно безвізовий режим запрацює влітку? Тоді у нас є лютий, березень, квітень, травень, червень. А за п’ять місяців ми ще мільйон паспортів випустимо. Причому зараз випускається тільки біометрія. Норму закону, згідно з якою видавалися також небіометричні паспорти, скасували”, – заявив Соколюк цього тижня в інтерв’ю Європейській правді. 

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
2.6253 / 4.42MB / SQL:{query_count}