This version of the page http://www.lvivpost.net/sport/n/39003 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-05-16. The original page over time could change.
Ціна одного удару - Львівська Поштa

Ціна одного удару

Після двох днів Ліги чемпіонів нарешті настала черга і Ліги Європи

Дмитро Сирота №13 (1923), субота, 18 лютого 2017
фото: shakhtar.com
Звичайно, силу команд у цих двох турнірах неможливо порівняти, однак для вітчизняного вболівальника наразі саме лігоєвропейські змагання значно важливіші, адже саме в них ще досі  виступає донецький “Шахтар”. І в четвер “гірники” провели перший цьогорічний офіційний поєдинок, в якому з мінімальним рахунком в гостях здолали іспанську “Сельту.”
“Задоволений перемогою”. Навряд чи Паулу Фонсека міг сказати щось інше: його “Шахтар” не тільки домігся позитивного для себе результату, а й продемонстрував досить якісний, як для першого офіційного матчу, футбол. Мінімальна перемога у Віго дозволяє “гірникам” через тиждень вийти на поле в Харкові з перевагою в рахунку, але не менш важливим є і залишене враження: підопічні Фонсеки знають, як протистояти “Сельті”.
Навряд чи за підсумками жеребкування 1/16 фіналу Ліги Європи в стані донецького “Шахтаря” була ейфорія щодо того, що в суперники “гірникам” дісталася саме іспанська “Сельта”, а й розчарування, як такого, явно в той момент не було. Воно і зрозуміло! Як ще ставитися до команди, яка нині перебуває в другій десятці в Прімері? Ось тільки колектив з Віго таким простим, як здається на перший погляд, не виглядає. Взимку у “гірників” була можливість поспостерігати за майбутнім суперником, що дало привід вже побоюватися за майбутній результат. “Сельта” в Іспанії провела чудовий січень, створивши кілька сенсацій. Головною несподіванкою була перемога в чвертьфіналі Кубку Короля над самим мадридським “Реалом”. Поки “Сельта” дивувала всю футбольну громадськість, “Шахтар” тільки виходив з відпустки і починав набирати форму. До сьогоднішнього поєдинку український колектив підходить з однією поразкою в дев’яти контрольних матчах (і то по пенальті), однак за напруженням ті зустрічі навряд чи можна порівнювати з іграми плей-оф. Цей якраз і турбувало Паулу Фонсеку, для якого ця українська футбольна зима була першою в кар’єрі, тоді як далеко не кожен іноземний фахівець може з першого разу правильно розставити пріоритети при підготовці. Так що для португальського наставника дана стадія турніру розглядалася як своєрідний іспит. Адже перемагати “Гент”, “Брагу” і “Коньяспор” – це добре; але протистояти міцному середняку одного із найсильніших чемпіонатів континенту (коли середняк в тонусі) – зовсім інше.
“Шахтарю” не вдалося уникнути кадрових втрат. Феррейра не зміг взяти участь у матчі у Віго у зв’язку з незадовільним станом здоров’я, Степаненко пропускав гру через  безглузду дискваліфікацію. Не варто було забувати, що через пошкодження форму не встиг набрати Коваленко, а тому на зборах награвався Дентіньо. 
Загалом у стартових складах обох команд було по одній несподіванці. Якщо вихід Ернандеса замість Діаса ще десь можна було передбачити, то поява на полі з перших хвилин Ордеця в центрі захисту стала повною несподіванкою. Паулу Фонсека вирішив довіритися саме Івану, тоді як досвідчений Олександр Кучер залишився на лавці запасних. Зате вдалося повністю розгадати задум португальського фахівця зі заміною Степаненка, Феррейри та Коваленка. Як і очікувалося, в стартовому складі з’явилися Бланко Лещук, Малишев і Дентіньо. Плюс перевагу на лівому фланзі було віддано Тайсону. 
Досить спокійно почався поєдинок, жоден із колективів не став відразу роздувати темп. Навпаки, перевага більше віддавалася неспішному контролю м’яча. Лише два зароблених кутових біля воріт П’ятова схиляли більше виділити господарів. Тим більше, що другий “корнер” цілком міг завершитися першим небезпечним моментом, якби Гвідетті не потрапив в офсайд. До десятої хвилини і футболісти “Шахтаря” почали потроху підбиратися до штрафного майданчика суперника, однак до ударів справа не доходила. 
Перший по-справжньому небезпечний момент на свій рахунок все ж записали іспанці. На 15-ій хвилині Бонгонда і Гвідетті, зігравши в “стінку”, нейтралізували весь захист “гірників” і організували вихід на ворота П’ятова. Пощастило українському голкіперу, що півзахисник “Сельти” не зміг нормально дотягнутися до м’яча, запустивши того над поперечиною. Інакше Бонгонда цілком міг розстріляти ворота. 
Головною ж проблемою в грі “Шахтаря” була часткова, а моментами і повна нездатність протистояти високому пресингу господарів. Іспанці просто не давали вільно дихати донецьким бразильцям, від чого страждали творчі дії. Але як тільки бразильцям дали трішки вільного простору, відразу ж у Альвареса виникли великі проблеми. На 26-ій хвилині “Сельта” заробила перспективний стандарт, але невдала подача обернулася блискавичною контратакою, яку розігнали Фред із Тайсоном. До того ж, дуже невдало діяли гравці, що залишилися в центрі поля, дозволивши Марлосу вискочити віч-на-віч із голкіпером. Півзахисник  зумів обіграти Альвареса, проте в останній момент голкіпера підстрахував захисник, який заблокував удар. Тут і настав зоряний час Бланко Лещука. Аргентинський новачок “Шахтаря”, який на тлі швидких бразильців суттєво програє в швидкості, якраз добіг до штрафного майданчика, хоча свій забіг розпочав одночасно з партнерами і, як виявилося, вчасно. М’яч від захисника відскочив прямо на нього і екс-“карпатівець” спокійно оформив дебютний для себе гол – 0:1!
Пропущений м’яч змусив іспанців серйозно додати. Варто відзначити, що моментами їм дійсно вдавалися дуже небезпечні випади, а хороша робота в пресингу дозволяла відразу ж повертати м’яч при втраті. Захист “гірників”, м’яко кажучи, не відрізнявся компактністю, від чого виникали вільні зони і певне хвилювання, адже такими темпами атаки господарів могли  завершитися взяттям воріт . Одного разу “гірникам” відверто пощастило, коли Аспас вискочив на ворота, однак пас у Яго в центр вийшов неточним, а ворота вже були порожніми. Щоправда, і “Шахтар” міг подвоювати перевагу зусиллями Фреда. Півзахисник сам відібрав м’яч біля штрафного майданчика суперника, після чого вирвався на побачення з голкіпером. Тільки  як слід пробити або хоча б проштовхнути м’яч повз кіпера у нього не вийшло. Не обійшлося і без ложки дьогтю для української команди. Буквально вже в компенсований час Дентіньо при спробі пробити по воротах отримав пошкодження коліна. Бразилець у перерві спробував сам дістатися до роздягальні, ледве ступаючи на ногу, а на другий тайм довелося випускати Коваленка.
Другу половину зустрічі гості почали дуже спокійно та впевнено, і за перші десять хвилин створили два гольові моменти і одну контратаку “п’ять у три”. Дуже активним був лівий фланг, де Ісмаїлі з Тайсоном додали в швидкості. Якраз ця парочка і записала на свій рахунок по моменту: Фред з лінії штрафного майданчика не влучив у ворота, а Ісмаїлі трохи неточно віддав завершальну передачу.
Чим ближче було до кінця матчу, тим більше розпалювалися пристрасті. Каталізатором були футболісти “Сельти”, які поспішали швидше відігратися. Однак це у них ніяк не виходило, після чого здавали нерви. За останні півгодини ігрового часу у іспанців було, мабуть, лише два яскравих моменти, які могли привести до голу. Перший – удар Гвідетті, коли форварду вдалося випередити П’ятова; другий – удар Кабала над поперечиною після відмінного розіграшу від Аспаса і Васса. Можна згадати ще момент із підкатом Ракицького у власному штрафному майданчику, але арбітр вирішив, що фолу там не було. Хоча, переглядаючи повтор, рішення судді не виглядало однозначним.
Загалом, якби “Шахтар” матеріалізував у гол свою перевагу в контролі м’яча, це була б велика крапка. Навряд чи “Сельта” зуміла б щось зробити, а так нервова гра тривала аж до фінального свистка. У підсумку героєм зустрічі став Густаво Бланко Лещук. Аргентинський форвард у першому для себе офіційному матчі за “Шахтар” завдав всього один удар по воротах, який і приніс перемогу “гірникам”. Такий результат дає серйозну перевагу перед матчем у Харкові, але гра підопічних Фонсеки моментами насторожує. Проте наразі це можна списати на перший матч після зимової паузи.

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.7070 / 4.43MB / SQL:{query_count}