НІБУЛОН: Ігнорування компанією «Райз» рішень міжнародних судів погіршить інвестиційний клімат України

Останніми днями провідні інформаційні агентства України широко висвітлили факт оголошення Міжнародною організацією з торгівлі зерном та кормами (GAFTA) про дефолт ПАТ «Компанія «Райз» через невиконання останнім рішення арбітражного суду на користь Nibulon S.А.

О.БАХМАТЮК ІГНОРУЄ РІШЕННЯ МІЖНАРОДНИХ СУДІВ ТА НЕ ВИЗНАЄ БОРГ

У свою чергу, прес-служба групи компаній UkrLandFarming повідомила про те, що агрохолдинг UkrLandFarming не визнає борг в $17,536 млн перед Nibulon S.А. За твердженням прес-служби, до придбання холдингом UkrLandFarming у 2011 році компанії «Райз», остання уклала договори на поставку 158 тис. т кукурудзи, які компанія «Райз» не змогла виконати буцімто з об′єктивних причин, зокрема, через квотування експорту кукурудзи з України на той час. Компанія «Райз» не отримувала передоплати від Nibulon S.А. Попри це, Nibulon S.А. продовжує спроби стягнути з «Райз» суму, що дорівнює вартості усієї непоставленої кукурудзи, а також штрафи і вартість юридичних послуг. Беручи до уваги той факт, що «Райз» фізично не могла відвантажити товар через відсутність квот на експорт, а також враховуючи, що попередньої оплати «Райз» не отримувала, дану судову суперечку в компанії UkrLandFarming вважають проявом жадібності і спробою отримати незаконну вигоду за рахунок українського виробника. Компанія «Райз» не визнає борг перед Nibulon S.А. і продовжить боротьбу в усіх можливих інстанціях. UkrLandFarming вказує на те, що Високий суд Лондона, який вважають одним з найавторитетніших у світі, 24.03.2015 нібито став на бік компанії «Райз» і прийняв рішення про перегляд рішення GAFTA.

НІБУЛОН СПРОСТОВУЄ ПОЗИЦІЮ РАЙЗУ ДОКАЗАМИ

Компанія «НІБУЛОН» вважає таке повідомлення прес-служби групи компаній UkrLandFarming неправдивим та однобічним і таким, що вводить в оману, у зв′язку з чим надаємо розгорнуту інформацію з даних подій.

У 2010 році між Nibulon S.А. (Покупець) та ПАТ «Компанія «Райз» (Постачальник) було укладено низку зовнішньоекономічних контрактів на поставку зерна кукурудзи українського походження в загальному обсязі 158 тис. тонн.

Згідно з імплементованим до вказаних контрактів арбітражним застереженням, усі спори, що випливатимуть з даних контрактів, сторони домовились передавати до арбітражного суду Міжнародної організації торгівлі зерном та кормами (GAFTA), штаб-квартира якої розташована у м. Лондон (Великобританія).

У зв’язку із затримками у поставці товару Nibulon S.А. неодноразово продовжував контрактні строки поставки, створюючи для ПАТ «Компанія «Райз» сприятливі умови для виконання зобов′язань.

РАЙЗ ПОСТІЙНО УХИЛЯВСЯ ВІД ВИКОНАННЯ КОНТРАКТНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ

Утім незважаючи на це та навіть після скасування Урядом режиму квотування і ліцензування експорту зерна, коли будь-які обмеження в експорті відпали, ПАТ «Компанія «Райз» і тоді не виконало контрактні зобов′язання та не поставило законтрактований товар, чим завдало Nibulon S.А. збитки.

Отже, коли навіть після скасування спеціального режиму експорту ПАТ «Компанія «Райз» продовжило ухилятись від виконання контрактних зобов’язань, ми зрозуміли, що постачальник не має наміру розв′язати це питання мирним шляхом. До того ж непостачання ПАТ «Компанія «Райз» цієї партії кукурудзи поставила під загрозу виконання «НІБУЛОНом» вже своїх контрактних зобов’язань перед транснаціональними компаніями та зумовила наш обов′язок відшкодовувати збитки нашим покупцям.

У зв′язку з цим Nibulon S.А. було змушене у серпні 2011 року звернутись до арбітражного суду GAFTA із позовом до ПАТ «Компанія «Райз» про відшкодування збитків, завданих невиконанням контрактних зобов’язань.

Арбітражний розгляд спору по суті в арбітражному суді GAFTA різних інстанцій тривав майже 3 роки, обидві сторони брали активну участь у справі, надавали документи і пояснення.

12.04.2011 компанія UkrLandFarming PLC (Кіпр) придбала у RISE Group NV (Нідерланди) контрольний пакет акцій ПАТ «Компанія «Райз».

У ході арбітражного розгляду арбітри GAFTA спростували посилання UkrLandFarming на те, що ПАТ «Компанія «Райз» не має нести відповідальності за невиконання контрактів, позаяк не отримував попередньої оплати від Nibulon S.А.

Первісне рішення арбітражного суду переглядалось апеляційною колегією арбітражного суду GAFTA в апеляційному порядку.

ЗГІДНО З РІШЕННЯМ АПЕЛЯЦІЙНОЇ КОЛЕГІЇ АРБІТРАЖНОГО СУДУ GAFTA КОМПАНІЇ РАЙЗ ПРИСУДЖЕНО СПЛАТИТИ НА КОРИСТЬ NIBULON S.А. ПОНАД 17 МЛН ДОЛАРІВ США

Остаточно рішенням апеляційної колегії арбітражного суду GAFTA від 23.05.2014 з ПАТ «Компанія «Райз» на користь Nibulon S.А. присуджено грошові кошти в розмірі 17,536 млн доларів США та відсотки за період з 11.01.2011 до моменту повної сплати відшкодування збитків, загальний розмір яких станом на 07.03.2016 становить 3,997 млн дол. США, а також відшкодування витрат на правову допомогу в розмірі 48,762 тис. фунтів стерлінгів.

Арбітрами були відхилені доводи відповідача про те, що експортні ліцензії ПАТ «Компанія «Райз» не змогла отримати з об′єктивних причин. Відповідач не довів, що він був неспроможний отримати такі ліцензії або що невиконання ним своїх зобов′язань зумовлено дією обставин непереборної сили (форс-мажору).

Принагідно зауважимо, що ПАТ «Компанія «Райз» не довела і того, що отриманню ним експортних ліцензій завадила протиправна поведінка відповідних органів виконавчої влади України.

Натомість торговельна практика того періоду знає випадки, коли експортери оскаржували в судовому порядку протиправність дій і бездіяльності центральних органів влади, від яких залежала видача ліцензій.

Так, наприклад, ТОВ СП «НІБУЛОН» виграв судовий спір з Держсільгоспінспекції, Мінагрополітики і Мінекономрозвитку щодо ненадання компанії «НІБУЛОН» експортних ліцензій на поставку кукурудзи. І навіть попри те, що ці судові процеси проти органів влади були виграні нами, ми відшкодували нашим покупця всі збитки, завдані невиконанням контрактів через неотримання експортних ліцензій. Тому ми сподіваємось і на аналогічну поведінку з боку ПАТ «Компанія «Райз», яке як сумлінний учасник міжнародних торговельних відносин теж має відшкодувати збитки нам.

РАЙЗ МАЄ ВІДШКОДУВАТИ ЗБИТКИ В РОЗМІРІ РІЗНИЦІ В РИНКОВИХ ЦІНАХ, АЛЕ Ж НІЯК НЕ ПОВНУ ВАРТІСТЬ НЕПОСТАВЛЕНОГО ТОВАРУ

Заяви UkrLandFarming про те, що Nibulon S.А. нібито намагається стягнути з ПАТ «Компанія «Райз» суму, що дорівнює вартості усієї непоставленої кукурудзи, теж не відповідають дійсності, оскільки згідно з рішенням арбітражного суду відповідач має відшкодувати збитки в розмірі різниці в ринкових цінах, але ж ніяк не повну вартість непоставленого товару.

Відповідно п. 12.6 Арбітражних правил № 125 GAFTA та законодавства Англії рішення апеляційної колегії арбітражного суду від 23.05.2014 є остаточним, кінцевим, зобов’язуючим і таким, що підлягає виконанню.

Не погоджуючись з рішенням арбітрів, ПАТ «Компанія «Райз» оскаржило рішення апеляційної колегії арбітражного суду GAFTA до Високого суду Лондона.

ВИСОКИЙ СУД ЛОНДОНА ВІДМОВИВ ПАТ «КОМПАНІЯ «РАЙЗ» У ЗАДОВОЛЕННІ ВИМОГ ПРО СКАСУВАННЯ АБО ЗМІНУ РІШЕННЯ АРБІТРАЖНОГО СУДУ

Розглянувши скаргу ПАТ «Компанія «Райз», рішенням від 24.03.2015 Високий суд Лондона відмовив скаржнику у задоволенні вимог про скасування або зміну рішення арбітражного суду, і обмежився лише тим, що передав на додатковий розгляд апеляційної колегії арбітражного суду GAFTA одне-єдине питання, а саме: чи призвело обмеження експорту до неспроможності ПАТ «Компанія «Райз» отримати необхідні експортні ліцензії.

Починаючи від 24.03.2015, будь-яких заяв або скарг до Високого суду Лондона від ПАТ «Компанія «Райз» стосовно даної справи не надходило і будь-які судові провадження стосовно рішення апеляційної колегії арбітражного суду GAFTA від 23.05.2014 у Високому суді Лондона наразі відсутні.

Вказане спростовує твердження UkrLandFarming про те, що 24.03.2015 Високий суд Лондона став на бік ПАТ «Компанія «Райз» і прийняв рішення про перегляд рішення GAFTA.

Апеляційна колегія арбітражного суду GAFTA виконала рішення Високого суду Лондона і 24.08.2015 прийняла додаткове рішення, за яким залишила своє рішення від 23.05.2014 чинним.

ПАТ «Компанія «Райз» не оскаржувало додаткове рішення апеляційної колегії арбітражного суду GAFTA від 24.08.2015 до Високого суду Лондона або до будь-якого іншого суду.

РІШЕННЯ АПЕЛЯЦІЙНОЇ КОЛЕГІЇ АРБІТРАЖНОГО СУДУ GAFTA ВІД 23.05.2014 ПРОДОВЖУЄ БУТИ ОСТАТОЧНИМ, КІНЦЕВИМ, ЗОБОВ’ЯЗУЮЧИМ І ТАКИМ, ЩО ПІДЛЯГАЄ ВИКОНАННЮ

Отже, рішення апеляційної колегії арбітражного суду GAFTA від 23.05.2014 продовжує бути остаточним, кінцевим, зобов’язуючим і таким, що підлягає виконанню.

Остаточний характер зазначеного рішення підтверджується сертифікатами GAFTA від 21.07.2014, 27.02.2015 та 27.10.2015.

Високий суд Лондона теж визнав рішення апеляційної колегії арбітражного суду GAFTA від 23.05.2014 остаточним, що підтверджується посвідченням, виданим судовим розпорядником від 18.11.2015.

О. БАХМАТЮК ВІДХИЛИВ УСІ ПРОПОЗИЦІЇ НІБУЛОНУ ПРО ДОБРОВІЛЬНЕ ВИКОНАННЯ РІШЕННЯ СУДУ

Nibulon S.А. неодноразово зверталось до ПАТ «Компанія «Райз» і особисто до кінцевого бенефіціара останнього Бахматюка О. з пропозиціями про добровільне виконання рішення арбітражного суду, що підтверджується листами від 20.05.2014 та 18.01.2016.

Жодного разу ані ПАТ «Компанія «Райз», ані Бахматюк О. не надали відповіді на пропозиції «НІБУЛОН».

Всупереч правилам GAFTA, звичаям міжнародної торгівлі зерном і добрій діловій практиці ПАТ «Компанія «Райз» не визнало остаточного рішення апеляційної колегії арбітражного рішення GAFTA і відмовилось від його виконання і сплати боргу в добровільному порядку.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД М. КИЄВА ВИЗНАВ ТА НАДАВ ДОЗВІЛ НА ПРИМУСОВЕ ВИКОНАННЯ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ РІШЕННЯ АПЕЛЯЦІЙНОЇ КОЛЕГІЇ АРБІТРАЖНОГО СУДУ GAFТА ВІД 23.05.2014

У зв’язку з цим 23.09.2014 Nibulon S.А. звернулось до Святошинського районного суду м. Києва з клопотанням про визнання та надання згоди на примусове виконання рішення іноземного арбітражного суду.

Намагаючись затягнути приведення рішення арбітражного суду до виконання, ПАТ «Компанія «Райз» неодноразово оскаржувало судові рішення національних судів України різних інстанцій.

Ухвалою від 14.01.2016 апеляційний суд м. Києва визнав та надав дозвіл на примусове виконання на території України рішення апеляційної колегії арбітражного суду GAFТА від 23.05.2014.

Відповідно до ст. 319 ЦПК України ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення.

Отже, ПАТ «Компанія «Райз» має безумовний (підтверджений рішенням суду, яке набрало законної сили) обов’язок перед Nibulon S.А. щодо виконання в Україні рішення апеляційної колегії арбітражного суду GAFТА від 23.05.2014.

ПАТ «КОМПАНІЯ «РАЙЗ» ПРОДОВЖУЄ УХИЛЯТИСЯ ВІД ВИКОНАННЯ АРБІТРАЖНОГО РІШЕННЯ І ТЕПЕР ІНІЦІЮЄ РІЗНІ СУДОВІ ПРОЦЕСИ ВЖЕ В УКРАЇНСЬКИХ СУДАХ

Проте, всупереч чинному законодавству, ПАТ «Компанія «Райз» продовжує ухилятися від виконання арбітражного рішення і тепер ініціює різні судові процеси вже в українських судах з питань, які вже визначені різними міжнародним арбітражем і іноземним судом, чим навмисно підриває основні принципи міжнародної торгівлі та міжнародного права, що засновані на неухильному та беззастережному виконанні рішень арбітражних судів.

При цьому ПАТ «Компанія «Райз» активно продовжує експортувати сільськогосподарську продукцію за межі України, в тому числі зареєстрованим у низькоподаткових європейських юрисдикціях компаніям, кінцевим бенефіціаром яких є Бахматюк О.

Впродовж 2015-2016 років виконавчі органи GAFTA в порядку, встановленому Арбітражними правилами GAFTA, неодноразово письмово попереджували ПАТ «Компанія «Райз» про його безумовний обов′язок виконати остаточне рішення апеляційної колегії арбітражного суду GAFТА від 23.05.2014.

Утім ПАТ «Компанія «Райз» знехтувало цими попередженнями.

У зв′язку з цим 08.03.2016 GAFTA, відповідно до пункту 22.1 Арбітражних правил GAFTA, офіційно оголосила про дефолт (невиконання зобов′язань) ПАТ «Компанія «Райз», що підтверджується циркуляром, який надіслано до понад 1,5 тисяч компаній з 90 країн світу, і відомостями, розміщеними на офіційному веб-порталі GAFTA.

ОКРУЖНИЙ СУД ЦЮРІХА НАКЛАВ АРЕШТ НА МАЙНОВІ ПРАВА ПАТ «КОМПАНІЯ «РАЙЗ»

Окрім того, у зв′язку з невиконанням ПАТ «Компанія «Райз» рішення апеляційної колегії арбітражного суду GAFTA 10.03.2016 окружний суд Цюріха наклав арешт на майнові права ПАТ «Компанія «Райз» в загальному розмірі 121 974 325,10 швейцарських франків.

Наказом суду заморожені грошові кошти, що належать ПАТ «Компанія «Райз» від ULF Trade AG (Швейцарія, Цюріх), на підставі зовнішньоекономічних контрактів на поставку сільськогосподарської продукції з України.

Як і ПАТ «Компанія «Райз», ULF Trade AG входить до складу групи компаній UkrLandFarming.

Як зазначено на офіційному веб-порталі групи компаній UkrLandFarming (http://www.ulf.com.ua/ru/our_business/distribution/index.php?sphrase_id=...), торговельна компанія ULF Trade AG заснована у 2010 році в Швейцарії для здійснення торгівлі сільськогосподарською продукцією за кордоном. ULF Trade AG займається як реалізацією сільськогосподарської продукції Групи, так і продажем продукції, придбаної в інших постачальників. Основними сільгоспкультурами, якими торгує ULF Trade AG, є кукурудза, пшениця, ячмінь і ріпак.

За повідомленням групи компаній UkrLandFarming, ключовими клієнтами ULF Trade AG є компанії Marubeni, Bunge, Noble Resources, Cargill, Glencore тощо.

Отже, арешт активів компанії Бахматюка О. в Швейцарії може вплинути і на торговельні відносини з транснаціональними компаніями.

З 1958 року Україна є учасником Конвенції ООН про визнання та приведення до виконання рішень іноземних арбітражних рішень (Нью-Йорк, 1958 рік). Ратифікувавши вказану конвенцію, Україна зобов′язалась перед іншими державами-учасницями визнавати арбітражні рішення обов′язковими і приводити їх до виконання відповідно до процесуальних норм тієї території, де запитується приведення до виконання цих рішень (стаття ІІІ).

НЕДОБРОСОВІСНА ПОВЕДІНКА КОМПАНІЇ РАЙЗ МОЖЕ ПОГІРШИТИ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ УКРАЇНИ

Невиконання ПАТ «Компанія «Райз» як резидентом України іноземного арбітражного рішення наражає Україну на небезпеку невиконання зобов′язань держави за її міжнародними договорами і погіршення дипломатичних стосунків з державою, арбітражний суд якої ухвалив рішення.

З огляду на те, що ПАТ «Компанія «Райз» входить до складу групи компаній UkrLandFarming, одним з акціонерів якої є одна з провідних американських корпорацій Cargill і яка є найбільшим аграрним формуванням в українському АПК, що здійснює управління найбільшим в Україні банком сільськогосподарських угідь площею 653 тис. га, та цінні папери якої розміщені на Лондонській фондовій біржі (2010 рік) та Ірландській фондовій біржі (2011 рік), ігнорування рішення арбітражного суду створює великі ризики і небезпеки для України та підриває довіру до нашої держави з боку інших держав, міжнародних юрисдикційних органів і фінансових організацій, кредиторів та інвесторів.

На нашу думку, поведінка ПАТ «Компанія «Райз» і його кінцевого бенефіціара Бахматюка О. є індикатором низької правосвідомості і культури ведення бізнесу в сфері міжнародної торгівлі, шкодить інвестиційному клімату і діловому іміджу України, посилюючи недовіру існуючих та потенційних іноземних інвесторів до України.

Привертає увагу й те, що на фоні ігнорування іноземного арбітражного рішення групи компаній UkrLandFarming намагається лобіювати в політичній площині надання різноманітних пільг для своїх компаній, зменшення податків тощо.

Ще раз зауважимо, що в історії «НІБУЛОН» теж траплялися випадки, коли ми не могли виконати контрактні зобов′язання перед іноземними партнерами, по вині того ж ПАТ «Компанія «Райз». Утім, ми сумлінно виконали усі свої зобов’язання перед західними партнерами.

Для улагодження таких питань керівник ТОВ СП «НІБУЛОН» Вадатурський О. особисто зустрічався з керівництвом компаній і знаходив прийнятні для обох сторін контракту форми по забезпеченню розрахунків.

Сповідуючи відкритись у стосунках з торговельними і фінансовими партнерами, Вадатурський О. особисто неодноразово зустрічався і з кінцевим бенефіціаром компанії-боржника Бахматюком О. та його представниками, пропонуючи різні варіанти врегулювання порядку виконання рішення арбітражного суду.

Утім, Бахматюк О. відмовився від будь-яких запропонованих варіантів вирішення і повідомив, що судитися можна безкінечно довго, що він і збирається робити. На сьогодні ПАТ «Компанія «Райз» віддало перевагу ігноруванню іноземного арбітражного рішення.

О. ВАДАТУРСЬКИЙ І ЗАРАЗ ГОТОВИЙ СІСТИ ЗА СТІЛ ПЕРЕМОВИН

Попри це та усвідомлюючи, що українці мають дружньо вести бізнес не лише в Україні, а й поза її межами, компанія «НІБУЛОН» і зараз висловлює готовність сісти з Бахматюком О. і представниками ПАТ «Компанія «Райз» за стіл перемовин та знайти компромісні варіанти врегулювання даного спору на основі визнання пріоритетності норм міжнародного права та обов′язковості іноземних арбітражних рішень.

Источник: http://www.nibulon.com/news/novini-kompanii/ignoruvannya-kompanieyu-raiz...

Читайте также в этом разделе:

Чрезвычайный и Полномочный Посол Индии в Украине принял участие в бизнес-встрече в Николаеве
ООО «Автоцентр на Будівельників» получил Свидетельство действительного члена торгово-промышленной палаты
Заступник голови Миколаївської ОДА Олександр Кушнір з робочим візитом відвідав РТПП
Департамент экономического развития Николаевского горсовета будет работать с РТПП в плане информирования о закупках, - Александр Сенкевич
Эксперты Международного торгового центра (ITC) представили результаты исследования внешнего и национального рынков по плодоовощному сектору