Warning: Illegal string offset 'mime' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 194 Warning: Illegal string offset 'mime' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 196 Warning: Illegal string offset 'defer' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 199 Warning: Illegal string offset 'async' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 209 Warning: preg_match(): Compilation failed: missing opening brace after \o at offset 24 in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/plugins/system/jursspublisher/jursspublisher.php on line 61
This version of the page http://www.lvivport.com/novyny/politics/27203-anshlius (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-20. The original page over time could change.
Аншлюс — lvivport.com
lviv.tv
Menu

Аншлюс

  • Джерело: Львівська Пошта
Tweet
Росія приєднує Крим, Захід і далі визначається з санкціями, а нова українська влада робить запізнілі кроки, певною мірою навіть підіграючи Путіну…

Історія нікого нічому не вчить. За останні кілька тижнів лише лінивий не згадував про березневі події 76-річної давності у Європі з аншлюсом Австрії нацистською Німеччиною. А на тлі нинішніх подій у Криму вже начебто і в  Україні, і в  решті Європи, і в США за Путіном закріпився образ такого собі “Путлера”. Однак відкритим залишається питання: хто його зупинить?

Хто зупинить лідера сировинної країни, економіка якої затріщала по швах задовго до військового вторгнення і референдуму у Криму, лідера загниваючої імперії, який приєднанням українського півострова намагається вирішити свої внутрішньополітичні проблеми, підняти патріотичний дух своїх громадян і водночас втілити свої давні імперські амбіції? І ще одне питання: якщо нині Путіна ніхто не зупинятиме, то куди він дійде?..  Путіну пасує порівняння як з Гітлером, так і зі Сталіном. А повернувши світ у часи холодної війни, Володимир Володимирович  фактично намагається перезапустити історію. І як тут не згадати, що для нього розпад СРСР є найбільшою геополітичною катастрофою минулого сторіччя…


фото: korrespondent.net

Можна багато розмірковувати про зміну світобудови, що відбувається на наших очах, про нове протистояння Заходу і Росії. Та нині в Україні, на жаль, одразу в очі впадає інше – на тлі усіх геополітичних протистоянь наша влада першою мала би подбати про своїх людей, своїх військових у Криму, кримських татар, тих етнічних росіян на півострові, які проти анексії Путіна і які виступали за цілісність України. Але вона цього усі ці напружені тижні не робила. 

Тільки після вбивства росіянами українського прапорщика Какуріна у Сімферополі у вівторок до Криму вилетіли віце-прем’єр Віталій Ярема та в.о. міністра оборони Ігор Тенюх для запобігання ескалації конфлікту. Та згодом з’явилась інформація, що їх не пустили на півострів, як і обіцяв Аксьонов – маріонетка Путіна. До речі, тільки після вбивства українського військовослужбовця нашим “військовим частинам, дислокованим у Криму, дозволили застосовувати зброю з метою захисту свого життя”. 

Тільки учора уряд затвердив план можливої евакуації українських громадян з Криму та їх розміщення на території материкової України, про що повідомив міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак. І як тут не згадати, що ще станом на вчорашній день Україна не оголосила про припинення дипломатичних відносин з Росією… Путін натомість діяв дуже швидко. Ще наприкінці лютого – на початку березня, почавши розігрувати “карту Гобліна” в Криму, господар Кремля отримав незаконний, але дуже швидкий референдум на півострові у неділю, для якого намалювали захмарну явку і  в результаті якого Крим проголосив незалежність. 

 Коментарі                     

Тарас Левицький, декан факультету міжнародного права і бізнесу Інституту післядипломної та до університетської підготовки ЛНУ ім. І. Франка:

– Однозначно, що рішення про приєднання Криму до Російської Федерації не є легітимним. При цьому вони посилалися на статтю Конституції Росії, тобто здійснили процедуру за національним законодавством, порушивши тим самим основні принципи міжнародного права.

Щодо оскарження такого рішення, звернень до міжнародних судів, то Міжнародний суд ООН може розглядати справу тільки тоді, коли буде згода двох сторін. Тобто якщо не буде згоди Росії, то Міжнародний суд ООН не прийме таку справу до розгляду, він просто не зможе це зробити згідно зі своїм же статутом. 

Попередні дії, які ми оскаржували у Європейському суді із прав людини, можуть мати рішення на нашу користь, і якщо вони не будуть виконані Росією, то тоді у Раді Європи може розглядатись питання про можливість призупинення членства або виключення РФ із членів Ради Європи. 

Оце єдиний реальний шанс, те, що можна зробити зараз. Але й він не такий дієвий. Якщо пам’ятаєте ситуацію із Грузією, то вони теж подали в Європейський суд із прав людини позов, і суд постановив дотримуватися статусу кво (тобто ситуації на час 2008 року), а тим часом сама справа й досі лежить у Євросуді із прав людини і ще не розглядалася. Це справи на кілька років.

Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ:

– Щоб дати відповідь на питання щодо майна, яке належить Україні, має бути підписана якась угода про порозуміння між Україною та Московщиною. Але ясно, що з боку окупантів буде вимога визнати їхню окупацію. А з боку України це неможливо. Адже досягнути якогось порозуміння зараз є малоймовірним. 

Тому відповіді на питання, що буде із власністю, що буде із громадянами, які залишаться громадянами України, як вони мають там отримувати послуги, немає. Без сумніву, дипломатичні відносини варто розірвати. І зробити це треба було набагато раніше – із перших днів агресії та окупації. Це стандарт міжнародного права. Як можна підтримувати дипломатичні відносини із країною, яка на тебе напала? 

У понеділок пізно ввечері Путін (!) підписав указ про визнання самопроголошеної Республіки Крим незалежною державою. Уже у вівторок зранку Держдума РФ ухвалила заяву “Про ситуацію в Республіці Крим”, у якій “висловила підтримку народу Криму в його прагненні воз’єднатися з Росією”. У вівторок Путін виступив перед депутатами Держдуми, членами Ради Федерації, керівниками регіонів РФ і підписав із самопроголошеними керівниками Криму та Севастополя – Аксьоновим, Константиновим і Чалим – договір про входження півострова та окремо міста Севастополь до РФ як суб’єктів федерації. 

19 березня Конституційний суд РФ в терміновому порядку визнав законним договір про приєднання Криму до Росії. Оскільки відповідний запит на перевірку до КС РФ надійшов особисто від Путіна, його розгляд відбувся без публічних слухань. Навіть не знайшлося сторони, яка б оскаржувала це питання, як це зазвичай буває  при зверненнях до КС РФ з метою перевірки міжнародного нератифікованого договору.

Як повідомляють російські ЗМІ, учора Путін вніс на затвердження до Держдуми законопроект про ратифікацію договору між Російською Федерацією та Республікою Крим про прийняття в РФ Республіки Крим та федеральний конституційний закон про утворення в складі РФ нових суб’єктів. Після голосування за ці документи двома палатами російського парламенту має бути доповнена ст. 65 Конституції РФ, яка визначає склад Росії. 

Зазначимо, що Держдума розгляне ці питання на додатковому засіданні вже сьогодні. А на завтра заплановане засідання Ради Федерації. Тобто до кінця цього тижня російське керівництво планує узаконити аншлюс Криму. Зрозуміло, що узаконити для себе, бо цивілізований світ цього не визнає. І якщо знову повернутися до реакції України на всі ці події, то наша Верховна Рада також сьогодні збереться на засідання. Дивно, що ні у вівторок, ні учора цього не відбулось, хоч низка депутатів заявляла про таке бажання. 

Натомість цими днями представники нової влади відзначилися добрячим знаком мінус. У вівторок нардепи-”свободівці” Ігор Мірошниченко, Богдан Бенюк та Андрій Іллєнко силою змусили написати заяву на відставку тимчасового керівника НТКУ Олександра Пантелеймонова. Мірошниченко, зокрема, бив Пантелеймонова по обличчю і називав “москалюкою”, а Олександр Аронець, щоб похвалитися, виклав в інтернет відео з місця події. Так “свободівці” начебто показали, що ні від кого не ховаються. Але як оцінювати такі дії?.. 

 
фото: korrespondent.net
Йдеться не про те, хто і що думає про Пантелеймонова і його професійність. Тут йдеться лише про те, що такими діями “свободівці” і парламентарі дають карти в руки російським ЗМІ в їхній пропаганді про “диких бандерівців”. Вони свідомо пішли на створення картинки для Кремля. Не забуваймо, що “Свобода” це нині також влада. До речі, Генпрокуратура на чолі із “свободівцем” Махніцьким таки відкрила справу через напад на керівника НТКУ. Побачимо, що буде далі… 

Але лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок у блозі на “Українській правді” вже розкритикував дії своїх депутатів і заявив, що Ігор Мірошниченко “готовий добровільно зняти з себе депутатську недоторканність і відстоювати свою правоту перед судом”. Сам Мірошниченко також заявив, що готовий скласти мандат, якщо суд визнає його винним, але також заявляв, що не бив Пантелеймонова і не вибачатиметься перед ним. 

Зауважимо, що скласти мандати нардепів-”свободівців”, причетних до цього скандалу, закликав і лідер УДАРу Віталій Кличко. Він заявив, що “Україні не потрібні політичні мародери”. У цій ситуації, коли Путін намагається якнайшвидше завершити приєднання Криму до Росії, а влада в Україні не знає, за що їй взятися, Захід, який довго обіцяв захистити нашу територіальну цілісність, продовжує обговорювати ситуацію. Нагадаємо, що санкції, які застосували США та ЄС у понеділок щодо низки російських і кримських політиків, а також щодо екс-диктатора України Януковича і головного агента Кремля в нашій країні Медведчука, не надто налякали Росію. 

Тим часом прем’єр Польщі Дональд Туск в інтерв’ю Gazeta Wyborcza заявив, що ще рано робити висновки, бо країни Заходу нині перебувають на стадії формування єдиного євроатлантичного фронту тиску на Росію, а запроваджені санкції є лише першим кроком. Зрештою, стало відомо, що наступний етап санкцій ЄС обговорить під час саміту, який проходитиме сьогодні і завтра у Брюсселі. До речі, завтра як жест підтримки України ЄС мав би підписати з нашою країною політичну частину Угоди про асоціацію.

Також зауважимо, що США пообіцяли розширювати свою санкції щодо Росії. Тим часом учора стало відомо, що Великобританія закрила свої візові центри на території Росії. А ще вчора Рада Безпеки ООН провела уже восьму в березні зустріч стосовно ситуації в Україні. Ця зустріч планувалася відкритою, втім на момент здачі номера в друк вона ще не розпочалась. Водночас у зв’язку із скликанням цієї зустрічі Радбезу на невизначений термін перенесли засідання Генеральної Асамблеї ООН.


 Договір між самопроголошеною республікою Крим та Росією      


фото: korrespondent.net
Путін підписав із своїми кримськими маріонетками договір про входження півострова у склад РФ у вівторок. І поки дві палати російського парламенту готуються уже сьогодні і завтра його ратифікувати, пропонуємо вашій увазі деякі із статей цього документа,  який з подачі господаря Кремля визначатиме майбутнє Криму. Зауважимо, що цей договір тимчасово застосовується з дати підписання і набуває чинності з дати ратифікації:

Стаття 1. Республіка Крим вважається прийнятою в Російську Федерацію з дати підписання цього Договору…

Стаття 3… 2.  Державними мовами Республіки Крим є російська, українська і кримськотатарську мови.

Стаття 4. 1. Межі території Республіки Крим та території міста федерального значення Севастополя визначаються межами території Республіки Крим та території міста федерального значення Севастополя, що існували на день ухвалення в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб’єктів.

2. Кордон Республіки Крим на суші, сполучення з територією України, є Державним кордоном Російської Федерації.

3. Розмежування морських просторів Чорного та Азовського морів здійснюється на основі міжнародних договорів Російської Федерації, норм і принципів міжнародного права.

Стаття 5. З дня прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб’єктів громадяни України та особи без громадянства, які постійно проживають на цей день на території Республіки Крим або на території міста федерального значення Севастополя, визнаються громадянами Російської Федерації, за винятком осіб, які протягом одного місяця після цього дня зголосяться зберегти наявне у них і (або) їх неповнолітніх дітей інше громадянство або залишитися особами без громадянства .

Стаття 6. З дня прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб’єктів і до 1 січня 2015 року діє перехідний період, протягом якого врегульовуються питання інтеграції нових суб’єктів Російської Федерації в економічну, фінансову, кредитну та правову системи Російської Федерації, в систему органів державної влади Російської Федерації, а також питання виконання військового обов’язку і несення військової служби на територіях Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя.

Стаття 7.  Громадяни Російської Федерації, покликані на військову службу в Республіці Крим та місті федерального значення Севастополі, проходять військову службу на територіях Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя до 2016 року включно.

Стаття 8.  Вибори до органів державної влади Республіки Крим та до органів державної влади міста федерального значення Севастополя проводяться у другу неділю вересня 2015 року. До обрання органів державної влади Республіки Крим та органів державної влади міста федерального значення Севастополя їх повноваження здійснюють відповідно Державна Рада Республіки Крим – парламент Республіки Крим та Рада міністрів Республіки Крим, Законодавчі Збори міста Севастополя…

Додати коментар



Оновити

Надіслати
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 25 Strict Standards: Non-static method modFlexiCustomCode::parsePHPviaFile() should not be called statically in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 55
Warning: Illegal string offset 'links' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 121 Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 121 Warning: Illegal string offset 'links' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 126 Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 126

lvivport.com © 2004-2013

Використання матеріалів, розміщених на сайтах холдингу можливе виключно за умови посилання на джерело. Агенція не несе відповідальності за матеріали, розміщені відвідувачами сайтів. У випадку виявлення на сайтах холдингу матеріалів, що порушують авторські права або інші нормативно-правові акти України, повідомте про такі факти адміністрацію.

lvivport.com

  • Про нас
  • Веб-дизайн
  • Реклама
  • Контактна інформація

Наші проекти

  • Львівський форум
  • Дівочі посиденьки
  • Львівський VW-Клуб
  • Каталог львівських сайтів
  • Авто-порт

Слідкуйте за нами

  • Ми у Facebook
  • Ми у Твітері
  • Ми у RSS



Ми слідкуємо за сайтами

ZIK

Львівська газета

Новий Погляд

Львівська Пошта

Вголос