Warning: Illegal string offset 'mime' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 194 Warning: Illegal string offset 'mime' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 196 Warning: Illegal string offset 'defer' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 199 Warning: Illegal string offset 'async' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 204 Warning: preg_match(): Compilation failed: missing opening brace after \o at offset 24 in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/plugins/system/jursspublisher/jursspublisher.php on line 61
This version of the page http://www.lvivport.com/novyny/politics/33193-naodyntsi (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-19. The original page over time could change.
Наодинці — lvivport.com
lviv.tv
Menu

Наодинці

  • Джерело: Львівська Пошта
Tweet
Після мінської зустрічі та засідання Ради безпеки ООН стало очевидно, що протистояти російському вторгненню Україна буде сама

Днем пізніше мінської “мирної” зустрічі Росія пішла в атаку. Обстрілявши із “Градів” позиції українських військовиків, РФ кинула в бій важку техніку: із Ростовської області на Донбас пішли танки та БТРи. 

Того ж дня ввечері під час засідання Ради безпеки ООН представник РФ в ООН Віталій Чуркін фактично визнав присутність російських солдатів на сході України. А розповсюджена у той же час заява Путіна стала визнанням, що саме Росія контролює терористів. 

Попри все це, Україна  досі не може переконати європейських союзників у тому, що події на Донбасі їх стосуються не менше, аніж нас.

Три рішення РНБО

У четвер Президент скасував свій візит до Туреччини і повідомив, що негайно скликає засідання Ради національної безпеки та оборони – аби виробити план дій у відповідь на російську агресію.

“Місце Президента сьогодні у Києві. Під час засідання РНБО буде розроблено план дій через вторгнення військ. Ми будемо ініціювати скликання засідання Ради безпеки ООН і екстреного засідання Ради Європи”, – заявив Петро Порошенко.

Очікувалося, що за результатами засідання РНБО врешті можуть ініціювати запровадження воєнного стану. Однак у підсумку вирішили, що мінусів від такого кроку буде більше – Україна б не змогла отримувати ані військову, ані фінансову допомогу іноземних держав.

Натомість під час засідання РНБО домовилися вже цієї осені відновити обов’язковий призов до Збройних сил, пояснивши, що “військовослужбовці будуть проходити військові навчання і не будуть залучатися до виконання бойових завдань у зоні проведення АТО”. Також у РНБО вирішили звернутися по допомогу до Ради безпеки ООН, НАТО, ЄС та ОБСЄ, а міністрові закордонних справ доручили ініціювати проведення консультацій держав-підписантів Будапештського меморандуму щодо ситуації на Донбасі.

Учора ж, 29 серпня, прем’єр-міністр повідомив, що уряд вирішив скасувати позаблоковий статус України і добиватиметься вступу до Північноатлантичного альянсу. “Уряд України вносить на розгляд парламенту закон щодо відміни позаблокового статусу і про відновлення курсу України на членство в НАТО… Цей закон забороняє українській державі приймати рішення щодо членства у будь-яких інших економічних, політичних або воєнних союзах, які протирічать основній цілі Україні – членстві у Європейському Союзі”, – заявив Яценюк.

Цікаво, що вчора, 29 серпня, генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що у Альянсі не проти того, аби до них приєдналася Україна. “Ми повною мірою поважаємо рішення України відносно політики безпеки і приєднання до Альянсу... Україна буде членом НАТО, якщо виконає необхідні критерії”, – заявив Расмуссен.

Давайте поговоримо

Засідання Ради безпеки ООН, яке розпочалося того ж вечора, явно стало розчаруванням для наших дипломатів. “Ми просимо міжнародне співтовариство допомогти у врегулюванні ситуації. Чи залишатиметься міжнародне співтовариство в стороні, чи виступить єдиним фронтом? Це вибір не тактичний, а принциповий. Скільки червоних меж ще треба перетнути, щоб був поставлений заслін? Ми закликаємо Раду безпеки виконати свої обов’язки за статутом та вжити невідкладних заходів щодо припинення агресії проти суверенного члена ООН”, – заявив виконувач обов’язків постійного представника України в ООН Олександр Павличенко

Він пояснив, що станом на вечір четверга поблизу кордону із Україною Росія сконцентрувала близько 45 тисяч військовослужбовців, 160 танків, 150 артилерійських установок, 150 установок “Град”, 192 військових літакb і 137 військових вертольотів… При цьому російський представник в ООН неочікувано визнав, що на сході України таки воюють росіяни: “Усім відомо, що на Донбасі є російські добровольці. Цього ніхто не приховує”.

Та навіть таке одкровення Чуркіна мало вплинуло на рішучість ООН. У підсумку вирішили відправити на схід України представників ОБСЄ, аби ті самі перевірили, є там російські солдати чи немає. 

“Ми не можемо ігнорувати вкрай неспокійні повідомлення про причетність російських військ до нового етапу ескалації українського конфлікту. Якщо ці повідомлення підтвердяться, то це буде означати пряме порушення міжнародного права і статуту ООН”, – заявив під час екстреного засідання Ради безпеки ООН заступник генсека організації Джеффрі Фелтман.

Санкцій мало!

Сьогодні ж, 30 серпня, у Брюсселі відбудеться спеціальне засідання Європейської ради. На ньому серед іншого обговорять і ситуацію в Україні. Зокрема можуть ініціювати черговий етап посилення санкцій проти Росії. Принаймні у цьому запевнила канцлер Німеччини Ангела Меркель. 

За даними видання Die Welt, під нові обмеження можуть потрапити російська горілка, ікра та діаманти, а от енергетика й далі залишатиметься поза ударом. Про готовність запровадити нові санкції проти РФ заявили й у Канаді та США.

Однак у Міністерстві закордонних справ України незадоволені реакцією ЄС. “Ми не розуміємо, де позиція ЄС у нинішній ситуації. Йде неприхована агресія Росії проти України із застосуванням її регулярної армії і ЄС про це знає. Те, що Євросоюз узяв паузу і не визнає цього, нас шокує. ЄС повинен визначитися”, – заявив у коментарі “ЄвроПравді” український дипломат.

Цікаво, що Словаччина має намір виступити проти запровадження нових санкцій. “Замість того, щоб вчити уроки подій 70-річної давнини, ми приймаємо рішення, що збільшують напругу, перешкоджають економічному зростанню в Європі”, – заявив прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Подібної позиції можна очікувати й від Франції та Німеччини.

Зрештою, ефективність санкцій у цій ситуації теж виглядає доволі сумнівною. “Зараз треба працювати із урядами і пояснити, що всі ці санкції, як мертвому припарка. Воно не помогло. Якщо зараз не зупинити всі фінансові розрахунки, всі транзакції Росії, то я не бачу іншого шляху, як їх зупинити. Або фінансові транзакції, або введення військ іноземних держав на територію України. Із терористами російськими ми справляємося, а із російською армією, яка налічує мільйон сто тисяч…” , – під час кількахвилинної емоційної промови перед підписанням Меморандуму про співробітництво між Кабінетом Міністрів та Світовим конгресом українців Арсеній Яценюк явно дав слабинку. Хоч і відверто пояснив, на чому ми стоїмо. 

Земельний інтерес


фото: 0629.com.ua
До кінця тижня Росії вдалося, прорвавши кордон, захопити частину Донецької області. Тепер стала очевидною й головна мета РФ – з’єднатись суходолом із Кримом. Тому, наприклад, невдовзі можуть розпочатися запеклі бої за Маріуполь (мешканці міста почали вчора навіть рити окопи).

“На півдні завдання – “розвідка боєм” із наміром далі забезпечити “сухопутний коридор” із території РФ до Криму, і одночасно – аби відволікти частину сил АТО”, – пише на своїй сторінці у Facebook координатор групи “Інформаційний опір” Дмитро Тимчук. При цьому, каже експерт, імітація наступу із Криму – швидше фарс, аби розпорошити сили АТО. “Цей сценарій можливий лише при умові взяття Маріуполя і подальшого просування російських військ до АР Крим. Водночас теоретично в українського командування достатньо сил для утримання цього напрямку”, – впевнений Тимчук.

За даними РНБО, найважче зараз у південних районах Донецької області. Терористи намагаються укріпитися в районах Іловайська, Амвросієвки, Старобешева та Новоазовська.

Серйозно вплинути на ситуацію може і другий російський “гуманітарний конвой”. Українські митники впевнені, що питання із прийомом вантажу вирішиться у наступні десять днів. Однак Росія вже зігнала більше сотні вантажівок до Ростовської області і готова от-от відправити їх на Донбас.

Додати коментар



Оновити

Надіслати
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 25 Strict Standards: Non-static method modFlexiCustomCode::parsePHPviaFile() should not be called statically in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 55
Warning: Illegal string offset 'links' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 121 Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 121 Warning: Illegal string offset 'links' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 126 Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 126

lvivport.com © 2004-2013

Використання матеріалів, розміщених на сайтах холдингу можливе виключно за умови посилання на джерело. Агенція не несе відповідальності за матеріали, розміщені відвідувачами сайтів. У випадку виявлення на сайтах холдингу матеріалів, що порушують авторські права або інші нормативно-правові акти України, повідомте про такі факти адміністрацію.

lvivport.com

  • Про нас
  • Веб-дизайн
  • Реклама
  • Контактна інформація

Наші проекти

  • Львівський форум
  • Дівочі посиденьки
  • Львівський VW-Клуб
  • Каталог львівських сайтів
  • Авто-порт

Слідкуйте за нами

  • Ми у Facebook
  • Ми у Твітері
  • Ми у RSS



Ми слідкуємо за сайтами

ZIK

Львівська газета

Новий Погляд

Львівська Пошта

Вголос