Warning: Illegal string offset 'mime' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 194 Warning: Illegal string offset 'mime' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 196 Warning: Illegal string offset 'defer' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 199 Warning: Illegal string offset 'async' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 204 Warning: preg_match(): Compilation failed: missing opening brace after \o at offset 24 in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/plugins/system/jursspublisher/jursspublisher.php on line 61
This version of the page http://www.lvivport.com/novyny/economy/35643-shtormyt (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-19. The original page over time could change.
Штормить!!! — lvivport.com
lviv.tv
Menu

Штормить!!!

  • Джерело: Львівська Пошта
Tweet
Лише за рік курс гривні знизився вдвічі – з 8 до 16 гривень! На валютному ринку України паніка. Якщо Нацбанк не зупинить знецінення національної валюти, то владу може чекати і… третій Майдан

Гривня і далі ставить все нові й нові рекорди з падіння. Люди в паніці! Та ще й якій! Цього тижня “зелений” добіг до позначки 16,65 гривень, а євро вже по 20,80 гривень! Лише за рік курс гривні знизився вдвічі – з 8 до 16 гривень! Такого на валютному ринку України ніколи не було.

Загалом валютний ринок нашої держави лихоманить уже кілька місяців поспіль. А почалось усе в середині лютого. Нагадаємо, що тоді курс долара сягав 8,70-8,85 грн. Тоді експерти події на валютному ринку в Україні охрестили “надзвичайним станом”. Проте ніхто у лютому не міг і уявити, що до кінця року долар вартуватиме вдвічі дорожче!

Опісля дуже спекотно на валютному ринку стало вже у квітні: “зелений” вже продавали по 14 гривень, а євро – майже по 19 гривень. Як зазначили тоді “Пошті” експерти, напруга зростатиме, доки Україна не отримає грошей від МВФ. Мовляв, “якщо транш надійде, то за кілька тижнів валютний курс полетить униз так само швидко, як пішов угору”...

Вже наприкінці липня гривню “розхитав” Яценюк: на фінансовому ринку України знову був “шторм”. Спочатку долар подорожчав на 35-40 копійок, а слідом за “зеленим” пішло вгору і євро. Нагадаємо, що наприкінці липня долар коштував 12,00-12,35 грн, а євро – 16,10-16, 90 грн. Тоді експерти зазначали, що економічних причин для девальвації гривні не було – на ринок вплинули політика і військові дії на сході України. 

 

Крім цього, на нестабільному курсі заробляли спекулянти і власники комерційних банків. Як писала “Пошта”, цього разу валютний ринок сколихнула заява про відставку прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. І застерігали, що “курс валют реагує на будь-які дії уряду. Тому, аби не дестабілізувати ситуацію, політикам треба бути вкрай обережними”. 

Вересень став знову раєм для спекулянтів! У Львові доларів не було ні в обмінниках, ні в банках, хіба на чорному ринку. Як писала “Пошта”, наприкінці вересня експерти застерігали: якщо Нацбанк і далі “допомагатиме” спекулянтам, то фінансовий ринок України піде в тінь! Нагадаємо, що станом на 20-ті числа вересня гривня впала до нового історичного мінімуму – 14,90 грн (!) за долар. 

Саме тоді Нацбанк запровадив стовідсотковий продаж експортної виручки та видачу приватних валютних переказів у гривнях, обмеження на продаж валюти, а 24 вересня і на видачу депозитів… Кілька днів по тому “зелений” коштував вже 13 грн. 

Саме у вересні експерти та бізнесмени констатували: на ринку працюють спекулянти, а уряд нічогісінько не робить, аби виправити ситуацію і спокійно закриває  очі на те, що відбувається на фінансовому ринку України!

І що маємо вже у листопаді? До парламентських виборів Нацбанк заморозив курс на рівні 13 гривень, а цього тижня раптом надумався відпустити гривню у вільне плавання... 

Як наслідок, учора, 12 листопада, долар на міжбанку продавали по 16,60-16,65 грн, а на чорному ринку – навіть (!) по 18 гривень. Експерти, які слідкують за валютними коливаннями, кажуть, що передбачити нічого не можливо через непрозору і незрозумілу політику Національного банку, який своїми діями лише підриває довіру до української фінансової системи і може стати одним із приводів для соціально-політичного збурення населення, тобто третього Майдану…

Передбачити нічого не можливо через непрозору і незрозумілу політику Національного банку, який своїми діями лише підриває довіру до української фінансової системи

Експерти певні: на валютному ринку України зараз відбуваються масштабні спекуляції! І найбільша спекуляція – на темі війни. А ще девальвація тягне за собою ланцюг негативних економічних подій – це підвищення цін на товари, здорожчання послуг, подорожчання проїзду. А доходи населення зменшуються, відповідно зменшується рівень внутрішнього споживчого ринку. А що найгірше – руйнується малий і середній бізнес! Відтак Україну чекає зменшення виробництва і збільшення безробіття. 

І що ближче до зими, то гірше, адже через знецінення національної валюти українське населення стрімко бідніє. А з настанням морозів людям почнуть приходити немалі рахунки за газ і світло. Тож цілком ймовірно, що соціального вибуху цієї осені нам не оминути. 

І на цьому тлі лунає справедлива критика на адресу голови Національного банку Валерії Гонтарeвої. Експерти та бізнесмени одноголосні: зараз найголовніше, що потрібно – це якнайшвидша відставка голови Національного банку України Валерії Гонтаревої! Сама ж очільниця НБУ у прямому ефірі “Шустер Live” заявила, що Нацбанк та представники 40 найбільших банків України 10 жовтня не змогли домовитися про курс гривні відносно долара. 

“З банкірами ми обговорювали – і відразу скажу: обговорювали і не домовилися – ми запитували у банкірів, на якому курсі вони відчувають, що ми можемо знайти баланс. Тому що, якщо ми зараз не знайдемо (рівноваги курсу) нам доведеться вживати додаткові адміністративні заходи, а нам цього дуже не хочеться. Ми вважаємо, що ситуація з нашим платіжним балансом каже, що ми його повинні знайти, а далі, як тільки паніка спадає, ми підемо вниз”, – сказала Валерія Гонтарева.

У той же час, за її словами, банківська система дуже серйозно ставилася до девальвації гривні. „Тому що будь-яка девальвація – це удар по балансах банку. Це і відтік депозитів у гривні, і порушення нормативів, що передбачає штрафи з боку НБУ, і падає якість кредитного портфеля, після цього акціонерам треба докапіталізувати банк”, – заявила глава НБУ. 

Оскільки позитивних прогнозів щодо валютного ринку України мало,  “Пошта” запитала експертів і банкірів про причини і можливі наслідки девальвації гривні.


Коментарі

Андрій Новак, голова Комітету економістів України:

– На валютному ринку України зараз відбуваються масштабні спекуляції! І найбільша спекуляція – на темі війни. Тому в країні є і девальвація гривні, і бюджетні проблеми. І найгірше те, що український уряд самоусунувся від вирішення цих проблем! 

Нацбанк також не надто „переймається” ситуацією на валютному ринку, тому й прийняли рішення і відпустили гривню, за їхніми словами, у вільне плавання. Хоча Україна має кризову і воєнну ситуацію на своїй території. Відпускати свою грошову одиницю у вільне плавання – означає дозволити їй вільне падіння… 

Тому вважаю, що зараз найдієвіший метод був би не вільне плавання, а валютний коридор. Скажімо, 12,50 – 13, 50 грн максимум. І якби уряд обрав таку політику, то це був би сигнал комерційним банкам, що іноземна валюта буде дешевшати до цього валютного коридору. Тоді комерційні банки почали б продавати свої запаси валюти. Не було би сенсу її тримати, бо вона з часом подешевшає. Натомість зараз бачимо, що банки притримують валюту. А якщо так роблять, то це значить, що очікують, що вона буде ще дорожчою! 

Тому зараз найголовніше, що потрібно – це якнайшвидша відставка голови Національного банку України Валерії Гонтаревої! Україні потрібне призначення на цю посаду незалежної людини, яка незаангажована ні комерційними банками, ні бізнес-групами. Як це було з попередніми керівниками НБУ. 

Девальвація гривні вигідна головним фінансово-промисловим групам, які є зараз владою в Україні. Тому що за рахунок девальвації вони компенсують прямі економічні втрати, яких вони зазнали через втрату російського ринку і зменшення виробництва. Продаючи навіть ті ж об’єми продукції на експорт, вони отримують надприбутки. Тобто вдвічі більшу суму, ніж на початку року, коли долар був ще по 8 гривень. Але зарплату своїм працівникам продовжують платити в гривнях… Таким чином компенсують прямі економічні втрати. І це відбувається за рахунок девальвації гривні, тобто за наш із вами рахунок! 

Крім того, девальвація тягне за собою ланцюг негативних економічних подій. Це підвищення цін на імпортні товари, здорожчання послуг, подорожчання проїзду. А рівень доходів населення міліє, відповідно зменшується рівень внутрішнього споживчого ринку. Отож, Україну чекає зменшення виробництва і збільшення безробіття. А від такої глибокої девальвації країна буде відходити декілька років… 

Для простих громадян наслідки будуть жахливі. Звісно, все залежить від того, в кого яка ситуація. Хто має валютні кредити, то їм тепер потрібно буде вдвічі більше валютної суми, щоб їх сплачувати. Це стосується як населення, так і юридичних осіб. Зниження рівня життя людей відбудеться через підвищення цін і незростання доходів: зарплат, пенсій... 

Для держави це означає, що вдвічі важче буде обслуговувати зовнішні борги. Адже їх треба повертати валютою, а для її купівлі необхідно вдвічі більше гривневої маси, яку урядовці будуть вилучати з Держбюджету. І робитимуть це за рахунок інших статей бюджету, в тому числі й соціальних. Ось такі невтішні наслідки, які чекають на українців ще до нового 2015-го.


Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень:

– У країні дуже складна ситуація: більшість доходів людей у гривні, а гривня з початку року знецінилась удвічі! Тобто ви отримали п’ять гривень, а заплатити за хліб маєте десять... Як наслідок – дорожчатиме усе! 

Радити куди вкладати гроші – безглуздо… Адже, придбавши якісь товари, ви не врятуєтесь, тим більше, зважаючи на те, що в країні війна. Значною кількістю внутрішніх товарів не напасешся, і купувати їх про запас невигідно. 

У нас найбільше імпортної електроніки, але якщо подивитись на вартість телефонів, телевізорів, то переважно ціни на них із часом не зростають, а навпаки – зменшуються. Якщо ми порівняємо, скільки коштував телевізор рік тому, а скільки зараз, то побачимо, що він подешевшав. Відповідно вкладати гроші в техніку, щоб зберегти їх, не зовсім коректно. 

Додатковою проблемою на ринку стало те, що курс відпустили після того, як його попередній місяць штучно тримали. Адже була передвиборча кампанія і влада не могла собі дозволити ринковий курс долара, адже це негативно було б сприйнято населенням. Через те, що владі це було не цікаво, вони штучно стримували курс, а потім його відпустили. 

Якщо дивитися на курс чорного ринку, то він не дуже сильно змінився. Місяць тому був 14 гривень, а зараз 15,50 – 16 гривень. Це не так вже й багато. Але ринок був на голодному пайку довгий  час через те, що курс штучно утримували. Тож тепер люди пожинають те, що посіяла українська влада перед виборами. 


Олександр Пасхавер, директор Центру економічного розвитку:

– Щоб курс долара був нормальним, нам усім треба змінитися і стати європейцями. А щоб це зробити, треба дуже багато працювати і такі речі не приходять за один день. Ми будемо мінятися десятиліттями! І тут для нас найкращим прикладом є Польща. Вона змінювалась двадцять років, але в нас ситуація гірша. Ми ще не маємо системи цінностей, яка є у європейців. Країни різні, але цінності – загальні. Насамперед, щодо свободи слова, демократії, законів – це набір цінностей, які роблять європейців європейцями. І нам це прийняти буде непросто, але Майдан вивів на сцену людей, які живуть і працюють відповідно до цих цінностей. Нічого страшного, що їх меншість, але так є завжди. Активна меншість змінює пасивну більшість. А як тільки цінності європейські стануть впливові, тоді й запрацюють усі громадські інститути. Поки цього не буде – не важливо, які реформи ми проведемо. 

Найперші реформи повинні бути такими, які змінять саму машину, яка робить реформи, тобто поламають бюрократію! Творити реформи – це як воювати. Люди, які візьмуться за це, мають йти в уряд як на війну. Лише тоді вони зможуть втілювати в життя омріяні реформи. 

Це і є шлях переходу від мрії до роботи, до технологій. Звісно, це не простий процес і він триватиме десятками років, але варто пам’ятати, що саме цінності визначають життєдіяльність громадських інститутів, законів і так далі. 

Вся банківська бюрократія в Україні 23 роки непрофесійна. Тому що професіоналів заміняли на “своїх”, тобто тих, хто може красти. Щоб це змінити і стабілізувати курс долара, треба пройти крізь пекло. Лише 10%  нашого парламенту – активна меншість, і від того, як вона працюватиме, можна й сказати, коли настануть зміни насамперед економічні. 

Курс гривні – це лише симптом, температура тіла. І коли пацієнт видужає, тоді й знизиться температура. 

Розмовляла Наталія Кайзенберг


Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків: 

– Курс і стан банків напряму залежать від стану української економіки і її перспектив, бо це головне.  А наша промисловість вже більше 30 місяців падає. Платіжний баланс країни геть проблемний, а річна плинна інфляція вже майже 20%. Що все це давить на курс і буде далі давити, якщо не буде відповідної ЕКОНОМІЧНОЇ політики уряду… 

Що СПРАВЖНІЙ українській владі потрібні не гроші МВФ, РФ чи ЄС, а ДОВІРА власного народу, яка може постати на правді, що одна на всіх. Тоді будуть і гроші, буде бюджет і стабільний курс… Буде все.

Що не як прохач має виходити Україна до сильних світу цього, а як та, що бере не по міжнародному чи ще якомусь, а по Божому праву свій ринок, свою землю, свої ресурси і нікому вона цього не віддасть, а буде зі зброєю захищати, якщо хтось на них зазіхне. Ми, в Україні сущі, відповідаємо за дані нам Богом ресурси, за їх використання, а не чужі агрохолдинги, МВФ, РФ, ЄС чи ще хтось…

Що український ринок, земля, надра, господарський потенціал належать за волі Божої українському народові, а не глобальним структурам…

Що не відомо (чи відомо?) чи є Ринат Ахметов, Ігор Коломойський, Віктор Пінчук und andere частиною українського народу. Заяви деяких з них, що вони не платять податки і не обслуговують свої борги, що їхня (олігархічна) влада не накладає на них належні податки, а перекладає тягар кризи на бідних і середній клас, що вони не підтримують курс гривні своїми ресурсами говорить про те, що вони не є органічною частиною України. Що вони більше схожі на паразитів чи ракову пухлину на українській економіці, що влада (коаліція) і вони мають дати тепер народу відповідь на це питання… 

Що при 60-80% частці посередників у ціні товарів, наші товари ніколи не будуть конкурентними, і що ціноутворенням потрібно зайнятися на державному рівні. Така частка посередництва у ціні товару є гарантією смерті виробництва. Що війна з Росією і стан платіжного бюджету країни дають можливість переглянути угоди з СОТ, зменшити імпорт і замінити його своїм виробництвом, що покращить ситуацію з курсом… 

Що українці побачили світло на Майдані, світло СПРАВЖНЬОЇ України і нікому його погасити в наших душах не вдасться…


Анатолій Гриценко, парламентар: 

– За півроку гривня обвалилася вдвічі! Девальвація триває на фоні мільярдних оборудок з рефінансуванням для обраних банків. Уже нанесено нищівний удар по бюджету десятків мільйонів родин. 

Руйнуються залишки середнього класу – малий і середній бізнес випадає в осадок, хіба він може витримати такі нищівні удари?! Новий парламент має негайно заслухати звіти голови Нацбанку Гонтаревої та Генерального прокурора Яреми – і замінити обох посадовців, аби відновити контроль над ситуацією...


Сергій Руденко, журналіст:

– У історії з нинішнім обвалом гривні найбільше мене дратують не цифри на табло обмінників. Найбільше мене дратують російські банки, котрі, як і українські, продовжують спекулювати на нашому валютному ринку. Сбербанк, “Русский стандарт” та інші. Правильно, нехай поповнюють бюджет РФ, яка воює з нами. Гонти на них немає, а не Гонтаревої.


Роман Шпек, старший радник одного із українських банків:

– Девальвація гривні згубно впливає на більшість економічних процесів. Основні наслідки ми бачимо вже не перший місяць: скорочення споживчого інвестиційного попиту, прискорення інфляції й зростання витрат підприємств, згортання імпортних операцій, загальна нервозність населення і бізнесу, невпевненість у майбутньому. 

Ці наслідки наша економіка буде щосили відчувати і в 2015-му, після проходження активної фази ослаблення курсу. Але девальвація не відбувається сама по собі, вона є результатом тих чи інших факторів. У випадку з Україною це не тільки ситуація на сході країни обрізала істотну частину валютних надходжень в Україну, а й політика фіксованого курсу, розбалансування державних фінансів, що призвели до формування сильних дисбалансів в економіці ще кілька років тому.

Тому хотів би, щоб головними наслідками девальвації гривні стали переосмислення підходів до економічної політики країни, відмова від порочних практик і структурні реформи. З точки зору обмінного курсу це означає відмову від обіцянок тієї чи іншої цифри (тобто плаваючий курс) і вибудовування справжнього ринку капіталу в країні, де бізнес міг би самостійно хеджувати (тобто страхувати) валютні ризики. А там, де це робити не вигідно, просто не брати на себе такий ризик, але не брати участь у лихому атракціоні „встигнути закрити операцію, поки курс тримають на рівні 10 гривень за долар”. Купить бронированные двери со скидкой в нашем магазине очень легко, просто и удобно.

Різка девальвація подібна до стихійного лиха: з нею можна боротися, але масштабних втрат не уникнути. Навіть поверхневий аналіз платіжного балансу та структури ВВП України в порівнянні з успішними emerging markets (тобто тими країнами, які обігнали нас за рівнем життя завдяки реформам) свідчить про те, що Україна гостро бракує іноземних інвестицій. І це структурна проблема, через яку ми не можемо підніматися вгору. Девальвація гривні не є однозначним бар’єром для іноземних інвестицій. А ось без реформ, побудови довіри світового ділового співтовариства ці інвестиції ми не залучимо. 


Яромир Самагальський, депутат Львівської міськради:  

– НБУ і Кабмін запустили спекуляційну схему. Банки зараз не кредитують економіку (під 20-30% жоден бізнес, крім торгівлі зброєю і наркотиками, не виживе), а заробляють на валютному ринку. 

Проблема ще в тому, що якщо це не будуть робити банки – буде заробляти чорний ринок. Робота НБУ сьогодні – катастрофа… Гонтарева, на жаль, особа не самостійна…

За матеріалами facebook.com, finance.liga.net.

Додати коментар



Оновити

Надіслати
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 25 Strict Standards: Non-static method modFlexiCustomCode::parsePHPviaFile() should not be called statically in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 55
Warning: Illegal string offset 'links' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 121 Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 121 Warning: Illegal string offset 'links' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 126 Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 126

lvivport.com © 2004-2013

Використання матеріалів, розміщених на сайтах холдингу можливе виключно за умови посилання на джерело. Агенція не несе відповідальності за матеріали, розміщені відвідувачами сайтів. У випадку виявлення на сайтах холдингу матеріалів, що порушують авторські права або інші нормативно-правові акти України, повідомте про такі факти адміністрацію.

lvivport.com

  • Про нас
  • Веб-дизайн
  • Реклама
  • Контактна інформація

Наші проекти

  • Львівський форум
  • Дівочі посиденьки
  • Львівський VW-Клуб
  • Каталог львівських сайтів
  • Авто-порт

Слідкуйте за нами

  • Ми у Facebook
  • Ми у Твітері
  • Ми у RSS



Ми слідкуємо за сайтами

ZIK

Львівська газета

Новий Погляд

Львівська Пошта

Вголос