Warning: Illegal string offset 'mime' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 194 Warning: Illegal string offset 'mime' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 196 Warning: Illegal string offset 'defer' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 199 Warning: Illegal string offset 'async' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/libraries/joomla/document/renderer/html/head.php on line 204 Warning: preg_match(): Compilation failed: missing opening brace after \o at offset 24 in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/plugins/system/jursspublisher/jursspublisher.php on line 61
This version of the page http://www.lvivport.com/novyny/economy/35273-haz-nash (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-19. The original page over time could change.
Газ наш — lvivport.com
lviv.tv
Menu

Газ наш

  • Джерело: Львівська Пошта
Tweet
“Пошта” відібрала ключові факти про нові російсько-українські домовленості

У четвер вночі після шести місяців розмов та погроз Росія та Україна таки домовилися про постачання газу на зимовий період. 

Київ має заплатити борг за раніше викачане паливо, а вже після цього Москва відновить постачання газу. “Пошта” з’ясувала, на яких умовах відбуватиметься імпорт російського газу і чому Україна залишилася у програші попри те, що домовилася про теплу зиму.

Документи. У Брюсселі 30 жовтня підписали три документи. Головний із них – зобов’язуючий протокол щодо умов постачання російського газу, під яким “розписалися” міністри енергетики України та Росії, а також віце-президент Єврокомісії Ґюнтер Оттінґер. “Нафтогаз” та “Газ­пром” підписали доповнен­ня до газового контракту 2009 року, де уточнили, як цей протокол буде імплементований. А президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу написав Петру Порошенку лист, в якому запевнив, що Україна отримає фінансову допомогу, якщо Росія не виконає своїх зобов’язань.

Борг. Аби Росія відновила постачання газу, Україна має сплатити борг. Йдеться про оплату відібраного в кінці 2013-го – на початку 2014-го року газу. До середини червня, нагадаємо, ми брали паливо й не платили за нього – сперечалися, за якою ціною має йти розрахунок. Довгий час у “Газпромі” наполягали, що тисячу кубометрів слід рахувати по 485 долари, а тому загальний борг перевищував п’ять мільярдів доларів. 

У підсумку погодилися рахувати той газ по 268,5 доларів. Весь борг Україна має оплатити у два етапи. Перший транш сумою в 1,45 млрд доларів “Газпром” сподівається отримати в першій декаді листопада. Гроші за викачаний у квітні-червні газ Україна зобов’язана перерахувати до кінця грудня, це гарантуватиме постачання газу з першого січня.

Обсяги і терміни. У Брюсселі домовилися, що “Газпром” постачатиме Україні до 114 мільйонів кубометрів газу на добу. Це відповідає параметрам, передбаченим контрактом від 2009 року, але важливо, що тепер газ надаватимуть лише за передоплатою. Якщо Україна не матиме коштів, аби оплатити імпорт, Росія не постачатиме палива авансом. Втім, “Нафтогаз” матиме можливість купувати як більше, так і менше обумовленого обсягу. До 31 березня “Газпром” не буде застосовувати положення “бери або плати”, що передбачене газовими контрактами.

Усі ці умови діятимуть лише до 31 березня. Відтак весною уряд знову буде змушений домовлятися

Скільки нам потрібно докупити газу, зараз сказати важко – невідомо, якою видасться зима. Поперед­ньо озвучували намір придбати за листопад-грудень близько чотирьох мільярдів кубометрів палива. Нагадаємо, Україна минулого тижня вже почала викачувати паливо із підземних сховищ. Загалом туди закачали 16,7 млрд кубометрів палива, а, за підрахунками експертів, для опалювального сезону потрібно близько 20 млрд.

Ціна. До кінця року Україна купуватиме газ за ціною у 378 доларів за тисячу кубів, а в січні-березні 2015-го – по 365 доларів. Хоча останній показник може й змінитися. Про 365 доларів говорять в українському уряді, а в “Газпромі” попереджають, що насправді сума ще уточнюватиметься – зміни будуть пов’язані з динамікою цін на нафту. У підписаних у Брюсселі документах немає конкретної суми, а тому цілком ймовірно, що після першого січня ціна підтягнеться й до 385 доларів. Саме про такі цифри заявив після завершення переговорів Ґюнтер Оттінґер.

У будь-якому випадку ці суми враховують 100-доларову знижку. Як пояснюють у Міністерстві енергетики РФ, “ціна на російський газ у межах “зимового пакета” (терміном від 1 січня 2014 по 31 березня 2015) для України буде формуватися відповідно до діючої формули контракту з урахуванням знижки розміром 100 доларів за тисячу кубічних метрів”. Тобто реальна ціна – 465 або 485 доларів – є значно вищою за ціну реверсного газу (який пройшов територією України до ЄС, а потім назад).

Арбітраж. Усі ці умови діятимуть лише до 31 березня. Відтак весною уряд знову буде змушений домовлятися. Втім, у Кабміні покладають неабиякі надії на Стокгольмський арбітраж, вважаючи, що той оприлюднить своє рішення ще до початку нових проблем із Росією.

Додати коментар



Оновити

Надіслати
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 25 Strict Standards: Non-static method modFlexiCustomCode::parsePHPviaFile() should not be called statically in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 55
Warning: Illegal string offset 'links' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 121 Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 121 Warning: Illegal string offset 'links' in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 126 Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/lvivnews/data/www/lvivport.info/uneli/links.php on line 126

lvivport.com © 2004-2013

Використання матеріалів, розміщених на сайтах холдингу можливе виключно за умови посилання на джерело. Агенція не несе відповідальності за матеріали, розміщені відвідувачами сайтів. У випадку виявлення на сайтах холдингу матеріалів, що порушують авторські права або інші нормативно-правові акти України, повідомте про такі факти адміністрацію.

lvivport.com

  • Про нас
  • Веб-дизайн
  • Реклама
  • Контактна інформація

Наші проекти

  • Львівський форум
  • Дівочі посиденьки
  • Львівський VW-Клуб
  • Каталог львівських сайтів
  • Авто-порт

Слідкуйте за нами

  • Ми у Facebook
  • Ми у Твітері
  • Ми у RSS



Ми слідкуємо за сайтами

ZIK

Львівська газета

Новий Погляд

Львівська Пошта

Вголос