This version of the page http://vn.20minut.ua/blogs/vaas-ne-dopustiv.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-18. The original page over time could change.
ВААС не допустив порушення вимог трудового законодавства та гарантій працівника на працю - Блог Вінницький апеляційний адміністративний суд на vn.20minut.ua
Інші блоги

ВААС не допустив порушення вимог трудового законодавства та гарантій працівника на працю

  • Автор: Вінницький апеляційний адміністративний суд
  • Суд апеляційної інстанції, юрисдикція якого поширюється на Вінницьку, Хмельницьку та Чернівецьку області.

  • access_time
  • chat_bubble 0

Зміна істотних умов праці, передбачена частиною третьою статті 32 КЗпП України, за своїм змістом не тотожна звільненню у зв'язку зі зміною організації виробництва і праці, скороченням чисельності або штату працівників на підставі пункту 1 частини першої статті 40 цього Кодексу, оскільки передбачає продовження роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою, але за новими умовами праці.

 

До такого висновку дійшов Вінницький апеляційний адміністративний суд, залишивши без змін рішення суду першої інстанції про задоволення позовних вимог громадянина до районної державної адміністрації Вінницької області щодо визнання протиправним та скасування розпорядження про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Так, позивач  проходив державну службу на посаді начальника відділу апарату райдержадміністрації. Згідно з розпорядженням, керівництвом  вирішено  провести реорганізацію, шляхом злиття кількох відділів  у  один відділ райдержадміністрації.

Позивачу було запропоновано  дві посади, а саме: посаду начальника на період відпустки по догляду за дитиною основного працівника, від якої позивач відмовився, та посаду головного спеціаліста, відносно якої позивач відповіді не надав. Відповідним розпорядженням позивача було звільнено  з посади начальника відділу  райдержадміністрації на підставі п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України, а саме у зв'язку із реорганізацією.

Колегія  суддів зауважила, що вживані у п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України поняття "ліквідація", "реорганізація", "перепрофілювання", "банкрутство", "скорочення чисельності або штату працівників" стосуються саме підприємств, установ, організацій як юридичних осіб, а не їх структурних підрозділів.

Водночас суд зауважив, що райдержадміністрація як юридична особа ні ліквідована, ні реорганізована не була, а злиття двох відділів апарату райдержадміністрації не є ліквідацією або реорганізацією, а свідчить лише про зміну її внутрішньої (організаційної) структури.

Тому, на відміну від ліквідації чи реорганізації юридичної особи, ця обставина може бути підставою для звільнення працівників структурних підрозділів апарату райдержадміністрації згідно з п.1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України лише з підстав скорочення чисельності або штату працівників.

З матеріалів справи судом встановлено, що штатна чисельність новоутвореного загального відділу передбачала 10 посад, тобто навпаки збільшилась на 1 посаду.

Разом з тим, аналізуючи наведені докази, суд зробив висновок про те, що  громадянин не відмовлявся від переведення на запропоновану йому іншу посаду головного спеціаліста, а лише утримався від відповіді, оскільки мав намір погодитись на її зайняття в разі, якщо йому не запропонують іншої посади до закінчення двомісячного терміну.

Отже, при звільненні позивача за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України відповідачем у повній мірі не дотримано положень частини другої цієї статті та належним чином не виконано обов'язок, передбачений статтею 49-2 КЗпП України, що є порушенням вимог трудового законодавства та основоположних гарантій працівника на працю. Тому таке звільнення  є протиправним.

 

Коментарі (0)

Анонім

Ви не авторизовані

Вінницький апеляційний адміністративний суд - Інші дописи автора
«Електронне судочинство – це шлях до відновлення авторитету судової гілки влади», - заявив очільник суду Віталій Кузьмишин

З 1 квітня 2017 року розпочався новий етап у процесуальній діяльності Вінницького апеляційного адміністративного суду та...

У ВААС оголошено конкурс на заміщення вакантних посад судових розпорядників!

Поспішіть приєднатись до команди ВААС!!! 

Коли дії щодо ненадання запитуваної інформації є неправомірними

Відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь...

Відеоінструкція від Вінницького апеляційного адміністративного суду про використання програми "Електронний суд"

Нарешті, створена система, яка спрощує процес спілкування між громадянами та судовими інстанціями, і робить його максимально...

Блог

Генадій Поліщук

В гостях у RIA…вечір ділових знайомств MoneyFest Party#3

Ігор Добрянський

Связи решают всё

Владислав Старинец

Ціна блокади або країні потрібен діалог

Академия сервиса HoReCa

Бесплатный Мастер-класс "Секреты ресторанного бизнеса" 07.04.17
Всі блоги
Головне

У Людавці збудують сміттєпереробний комплекс. Місто дає 25 мільйонів

Конкурс «Великдень: Родинне свято»

За видуреними по телефону $10 000 прийшов «адвокат» з тюремним стажем (ВІДЕО)

Ніна Гнатюк «про каштанів свічі, як члени чоловічі», які не перевиховують, але лікують. Бо це поезія

На Київському мосту вирили новий котлован (ФОТО, ВІДЕО)

Путівник кавомана: чим вас порадують вінницькі кавярні

Від читачів

Не паркуйтесь як мудаки!

Смітник на Бригантині

Подячна Великодньому кошику

Школа з Прав людини «SetUp Human Rights»

У Тульчині завершилися бої без правил!

Який безвіз, коли бидло живе поруч?

В Районі привокзальної шайка бродячих собак нападає на людей!

Куди ногами по дитячому майданчику?

Донецький університет залишив у заручниках тренажери Бориса Максимчука

Як я переїхав у Москву та повернувся в Україну

Читати ще новиниarrow_drop_down
Свіжий випуск

№ 15 від 12 квітня 2017

Читати номер
Всі номери >
Правила користування сайтом

Незалежний новинний портал з оперативним висвітленням подій у Вінниці та області. Сайт новин №1 у Вінниці за розміром аудиторії. Новини створюються для Вас мультимедійною редакцією RIA та 20minut.ua. Ми висвітлюємо важливі та цікаві події, людей, життя Вінниці. Редакція запрошує читачів додавати власні новини в розділ "Від читачів". Сайт 20minut.ua входить до видавничої групи RIA Media, яка також є частиною Медіа корпорації RIA © 20minut.ua. Усі права захищені. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на 20minut.ua та супроводжувальної примітки: "Будь-яка публiкацiя, передрук чи наступне поширення матеріалів сайту у друкованих засобах масової інформації можливе винятково у разі письмового дозволу правовласника."

  • phone_in_talk (0432) 555 -111