This version of the page http://nplu.org/event.php?id=122 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-17. The original page over time could change.
Національна бібліотека України ім. Ярослава Мудрого
Понеділок, 17 квітня 2017
Головна → Новини і події → 18 вересня 2013 р.

Aбонемент

Віртуальна
довідка

Навігаційне меню

Фонди
Каталоги
Послуги
Нові надходження
Інтернет-центр
Центр правової інформації
Українська бібліотечна енциклопедія
Книжкові пам'ятки
Бібліотека
українського воїна
На допомогу учасникам АТО та волонтерам

Новини і події

«<Квітень 2017 >»
ПнВтСрЧтПтСбНд
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Навігаційне меню

Видання НБУ ім. Ярослава Мудрого
Календар знаменних і пам’ятних дат
До 200-річчя
Т. Г. Шевченка
Інформаційний центр з питань культури та мистецтва
Віртуальні виставки
Обмінний і резервний фонд
Путівник по світових електронних бібліотеках
Мистецький Київ
Громадська приймальня
На допомогу переселенцям і біженцям
Наші партнери
Річний план закупівель

Режим роботи

Понеділок - п'ятниця
з 9:00 до 20:00;
субота, неділя -
з 10:00 до 18:00.
Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Детальніше про режим читальних залів

Книжкова виставка

 

«У полоні світлого таланту»

(до 90-річчя від дня народження О. О. Сизоненка (1923),
українського письменника)

  


«Я завжди відстоював правду»
О. Сизоненко.

 

 

Талановитий український письменник Олександр Олександрович Сизоненко народився 20 вересня 1923 року у бідній селянській родині. Потяг до літературної творчості відчув у шкільні роки, його перші оповідання друкує місцева районна газета.

У серпні 1941 року разом із товаришами брав участь в евакуації колгоспної сільськогосподарської техніки. Ці події лягли в основу його майбутньої трилогії «Степ». Учасник Великої Вітчизняної війни.

Повоєнний трудовий шлях Олександра Сизоненка співпав із першими успіхами на літературній ниві. З 1949 року його оповідання друкують газети «Бугская заря», «Південна правда», журнали «Вітчизна», «Огонек» та інші періодичні видання. Перші повісті та збірки оповідань молодого письменника «Рідні вогні», «Жду тебе на островах», «У батьківському краї», «Море замерзає біля берегів» були схвально зустрінуті читачами в 50-х роках минулого століття. 1952 року молодого письменника приймають у члени Спілки письменників.

Багаторічна робота на Чорноморському суднобудівному заводі збагатила письменника великим життєвим досвідом. Зокрема, це допомогло Олександру Олександровичу створити багатоплановий роман «Корабели», героями якого стали творці морських лайнерів. У 1960 році твір приніс автору громадсько-літературне визнання.

У цей час О. О. Сизоненко починає працювати на Київській кіностудії імені О. П. Довженка. Він став автором сценаріїв фільмів «Білі хмари», «Кайдашева сім’я», редактором фільмів «Тіні забутих предків», «Новели Красного Дону», «Загибель ескадри», «Та, що входить у море», «Криниця для спраглих» та ін.

Із 1970 року Олександр Олександрович зосереджується виключно на літературній діяльності. Зберігаючи вірність темі Великої Вітчизняної війни, він створює повісті «Зорі падають в серпні», «Пауль, Петер, Погани», «Доки й живу», котрі стали улюбленими творами в молодіжному середовищі.

Вершиною епопеї ратної творчості Олександра Олександровича Сизоненка стала трилогія «Степ», «Була осінь», «Мета», за яку він у 1984 році удостоєний Національної премії імені Т. Г. Шевченка. Більше ніж через два десятиліття світ побачив розширений та допрацьований варіант цього монументального видання. Його тріумфальна презентація відбулась у 2005 році на Всесвітній книжковій виставці у Празі з нагоди 60-річчя Перемоги над фашизмом.

На перетині 8090-х років письменник створює гостроконфліктний роман «Далекий Бейкуш», в основу якого лягла реальна історія про боротьбу прогресивної громадськості проти спроб прокласти канал ДніпроДунай.

Також Олександр Сизоненко добре знаний у літературному та культурно-мистецькому світі як автор досліджень творчих портретів національних геніїв (Тараса Шевченка, Панаса Мирного, Івана Нечуя-Левицького, Лесі Українки) та побратимів по письменницькій долі (Максима Рильського, Володимира Сосюри, Юрія Яновського, Андрія Малишка, Олеся Гончара).

Олександр Олександрович Сизоненко продовжує зберігати вірність темі відстоювання історичної правди про Другу світову війну. Це підтвердили його останні книги «Гамбурзький рахунок» (2008 р.) та «Валькірії не прилетять» (2011 р.).

Загалом перу визнаного класика вітчизняної літератури належать понад 30 романів, повістей, збірників оповідань та публіцистичних статей. Вони виходили російською, білоруською, англійською, німецькою, польською, литовською та іншими мовами. Їх спільний тираж обчислюється мільйонами примірників.

Вклад і заслуги Олександра Сизоненка здобули високу оцінку як на державному рівні, так і в літературних та громадсько-політичних колах. Він лауреат Державної премії імені Т. Г. Шевченка та численних літературних премій. Його ратну та трудову доблесть гідно вінчають ордени та медалі.

Враховуючи значний внесок Олександра Сизоненка у розвиток української літератури, Верховна Рада України постановила: урочисто відзначити на державному рівні 90-річчя з дня народження Олександра Сизоненка.

Національна парламентська бібліотека України з нагоди цієї визначної дати організувала книжкову виставку «У полоні світлого таланту». Експозиція містить твори Олександра Сизоненка різних років видання, переклади його романів та повістей різними мовами, літературні дослідження О. Сизоненка творчості видатних українських письменників та діячів культури. Також на книжковій виставці широко представлені публіцистичні матеріали про життєвий і творчий шлях талановитого письменника, численні інтервю з Олександром Олександровичем Сизоненком.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 18 вересня 28 жовтня 2013 р.

  

Інформація підготовлена відділом СКД