This version of the page http://www.imena.ua/blog/zuck-for-potus/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-17. The original page over time could change.
Чи стане Марк Цукерберг наступним президентом США – Blog Imena.UA

Чи стане Марк Цукерберг наступним президентом США

Під час минулого химерного місяця користувачі інтернету дізналися, що Дональд Трамп був проінформований розвідкою про те, що уряд Росії мав компромат на нього — але куди цікавішим стали прогнози, які циркулювали навколо Кремнієвої Долини. На перший погляд, ці прогнози можуть здатися фантастичними — але чи не був такою ж «фантазією» прогноз 18-місячної давності про те, що мешканець Trump Tower стане пожильцем Білого Дому?  Тож недивно, що все більше впливових людей із Долини цілком серйозно вважають, що Марк Цукерберг, швидше за все, балотуватиметься на пост президента Сполучених Штатів у майбутньому. «Він хоче бути імператором» — фраза, яка стала поширеною серед людей, які знали Цукерберга протягом багатьох років.

Фантазія чи реальний сценарій?

По-перше, давайте переглянемо незліченні свідоцтва того, що Марк може дійсно повішати свою легендарну «толстовку» керівника Facebook на гачок і змінити її на діловий костюм та краватку президента цілої країни. У Facebook раніше заявляли, що Цукерберг може балотуватися на посаду і як і раніше підтримувати контроль над своєю компанією (спірний прецедент Трампа може спростити будь-які гострі політичні суперечки із цього приводу). Згодом, протягом різдвяних свят, Цукерберг відповів на питання, чи є він атеїстом, на що відповів доволі політкоректно: «Я був вихований євреєм, а потім я пройшов через період, коли я ставив багато речей під сумнів, але тепер я вважаю, що релігія дуже важлива» (погодьтеся: ніхто не любить президента, який не вірить хоча би в якогось Бога.) Зовсім недавно колишній менеджер кампанії Обами на президенство, Девід Плуфф приєднався до філантропічної ініціативи Чан Цукерберг, де відповідатиме за піар. А потім був найочевидніший натяк: на початку 2017 року Цукерберг, який має звичку розміщувати щорічну обіцянку на рік на своїй сторінці в Facebook, заявив, що після створення штучного інтелекту для власного будинку, тепер він хоче зустрітися із мешканцями «в кожному штаті у США». Він зазначив, що «провів чимало часу в багатьох штатах, і цьогоріч планує відвідати ще щонайменше 30 штатів».

Лідер вільного світу

Звичайно, це всього лише ряд натяків. Як це не дивно прозвучить, але Цукерберг є одним із небагатьох людей, для кого посада президента Сполучених Штатів може бути «кроком вниз», а не «нагору». Як повідомив CEO Facebook, він вже є справжнім лідером вільного світу. Цукерберг керує компанією, яка охоплює чверть населення Землі, має близько 1,8 млрд активних користувачів щомісяця. Немає нікого з нині сущих, хто може вплинути на більшу кількість людей лише одним натисканням кнопки. Він має більше влади і впливу, ніж більшість світових лідерів і, як це видно з реальної проблеми фейкових новин, Facebook може впевнено впливати на громадську думку у спосіб, який недоступний ні для кого більше у світі.

Якщо він дійсно хоче стати президентом Сполучених Штатів, Цукерберг, безумовно, має всі особистісні якості для цього. Коли Facebook вийшов на біржу у 2012 році, журналістам неодноразово розповідали про те, що змалку Марк був схильний до таких ігор, як Civilization, в якій ви маєте побудувати імперію, здатну пройти випробування часом. Цукерберг любив стратегії, в яких треба ризикувати і керувати світом.

Не менші таланти він проявляє, коли керує у власному залі засідань компанії. Минулоріч він змінив права голосу для акціонерів Facebook таким чином, щоби отримати повний контроль над компанією, не маючи при цьому контрольного пакету акцій. Він також контролює команду соціальної мережі від самого верху до самого низу: при штаті у 15 724 співробітників ви хоча раз чули, щоби зі стін Facebook стався витік хоча би якоїсь інформації? З таким потенціалом Марку Цукербергу рано чи пізно стане нудно грати в настільні стратегії та комп’ютерні ігри — і він захоче зіграти у справжню Велику Гру: у президентські перегони найбільшої країни вільного світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Що саме знає про нас Цукерберг
  • Плани Марка Цукерберга на нове десятиліття
  • Як у Facebook працюють над Oculus Rift

Альтернативна реальність і президентство в часи постправди

Припустімо, що Цукерберг вирішує балотуватися. Якщо ви Елізабет Уоррен, Пол Райан чи Каньє Уест (який також прагне бути президентом США, і борони нас Боже, якщо це станеться насправді), чим ви можете дошкулити Цукербергові? Правильна відповідь: питання конфіденційності. Протягом багатьох років однією із найбільших помилок Цукерберга була відсутність поваги до приватного життя людей у Facebook. Звичайно, політика щодо користувацьких даних працювала добре для компанії і створила абсолютно нові соціальні норми щодо відкритості — але з огляду на невдалу спробу пробитися до Китаю, політики будуть намагатися змалювати Цукерберга як людину, яка просто намагається використовувати державні посади, щоби далі збільшувати можливості свого бізнесу.

Амбіції Цукерберга не заперечують інсайдери із Долини. Більше того: поки всі топ-менеджери та венчурні капіталісти особисто йшли «уклінно просити» прихильності Трампа, від Facebook ця роль випала Шерил Сендберґ, а не CEO. Поки що найбільшим «мінусом» Цукерберга може стати його закритість — він не надто зважає на людей за межами свого кола спілкування; але з іншого боку, його не контролюють великі капітали чи інвестори: будучи у ТОП-10 найбагатших людей світу, він вже дав обіцянку пожертвувати найбільшу частину свого багатства на благодійність. Він хоче чогось більшого. Хоче щось, що дає йому більше впливу і впливу на планеті.

На відміну від Трампа, який має звички та поведінку класичного троля із Twitter, Цукерберг став майстерним перемовником та кимось на зразок державного діяча протягом багаторічних зустрічей зі світовими лідерами, включаючи президентів, прем’єр-міністрів, а також відомих політиків. Він знає, де зосередити свою енергію з глобальної точки зору. Цукерберг не пов’язаний із Росією (що, давайте будемо відверті, не представляє ніякої економічної загрози для Сполучених Штатів), але він дуже стурбований взаєминами із Китаєм (який, давайте будемо відверті, ще покаже нам усім, де раки зимують).

І ще один аспект, ключі від керування яким теж зараз зосереджені в руках у Марка (але не біблійного, а реального). Америка стикається з незліченними проблемами на численних фронтах, але зростання автоматизації дійсно може бути найбільшою з них: вплив на ринок праці автоматизації, роботів та штучного інтелекту може стати кінцем «американської мрії». Одним з головних вимог  до уряду — в тому, щоби пристосовуватися до цих змін і створювати системи соціального захисту для людей, які є найбільш уразливими внаслідок технічного прогресу. Проте, здається, Трамп та його люди перебувають у блаженному несприйнятті кризи, що насувається. Цілком ймовірно, що Трамп не має ані найменшого уявлення, що таке штучний інтелект. Він хвалився під час виборів, що не використовує комп’ютер. У майбутньому, коли урядова інфраструктура буде вразливою для хакерів, а війна не буде вестися між людьми, але між програмним забезпеченням, чи не настане в США час обрати президента, який знає дещо про технології?

Під час виборів, Трамп намагався уявити себе втіленням крутого хлопця, якому на всіх начхати і він готовий ризикнути. Але так влаштований світ, що все навколо змінюється, і змінюється швидко. З огляду на те, що за років 5-10 доведеться обирати між репером та вундеркіндом, вже заздалегідь зрозуміло, кого з них варто буде підтримати.

Джерело: Vanity Fair

#Facebook  #topnews  #вибори  #держава  #Марк Цукерберг  #переклади  #політика  #президентство  #прогнози  #соціальні мережі  #США  #тренди  #уряд
При поддержке
  • Реклама
  • Контакты
  • Спецпроекты
Изображения: Pixabay.com Picjumbo
© 2015 — 2017 | Blog Imena.UA