This version of the page http://onu.edu.ua/uk/science/botanicgarden (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-16. The original page over time could change.
Ботанічний сад

Ботанічний сад

Інформація оновлена 10.11.2015

 

БОТАІЧНИЙ САД ОНУ імені І.І.МЕЧНИКОВА

 

Директор Слюсаренко Олександр Миколайович, д.б.н

Электронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Французьский бульвар, 48/50, Одеса, 65058, Україна

тел. (0482) 63-92-76. 

 

Галерея Ботанічного сада

 

Історична довідка:

Стоврення  Ботанічного сада при Імператорському Новороссійському університеті розпочалося одночасно з реорганізацією Рішельєвського ліцею, і перші 70 видів рослин, що були придбані у 1867 р., зберігалися у приватній теплиці під наглядом персонала кафедри ботаніки.
 
У 1867 р. завдяки завідувачу кафедри ботаніки Л.С. Ценковському, університет  передав ліцейську лазню  і університетське подвір'я для оганізації ботанічного сада і, з  часом, на надані університетом кошти, була збудована невелика оранжерея і тепличка.Трохи пізніше, на цій же території, була започаткована колекція рослин відкритого грунту, яка безперервно поповнювалась. У 1880 році територія була повністю занята і  розширення колекції стало неможливим. Рішенням адміністрації університету ботанічний сад був переведений, за допомогою зав. кафедрою ботаніки Л.В.Рейнгарда, на університетський хутір у районі Малого Фонтану (Французький бульвар, 87). На теріторії саду бала побудована оранжерея та організована ділянка «Система рослин».
 
У 1885 р. ботанічний сад очолив проф. Л.А.Рішаві, який поміняв систему клумб без будь-якого систематичного плану, а також було побудовано приміщення для персоналу. Пізніше, була проведена перевірка ботанічного саду Міністерством освіти і комісією університету. Роботу з керівництва садом визнали незадовільною і управління садом передали проф. Ф.М.Каменському у 1895 р. Для поліпшення роботи сада було запропановано розв'язати ряд проблемних завдань : - проблема кадрів; - систематизація і поповнення колекційного фонду; - розширення співпраці з ботанічними садами світу; - реорганізація експозиції сада. На жаль, ініціатива проф. Каменського не була підтримана керівництвом університета, і знову постало питання щодо закриття ботанічного саду на Малому Фонтані. Однак, детеальне ознайомлення зроботою сада дозволило комісії зробити висновок, що ботанічний сад єдиний у степовій частині південного узбережжя Чорного моря, а також у великому морському місті ботанічний сад є необхідним і не підлягає закриттю. Одночасно комісія визнала за необхідне розширення саду і введення у його структуру лабораторії, бібліотекі і гербарію.
З 1912 по 1915 рр обов'язки завідувача садом виконував проф. анатомії і фізіології рослин П.П.Половцев. Наступні п'ять років роботою саду керував проф. Б.Б.Гриневецікий. 
 
У 1920 р. університет реорганізували у три окремих навчальних заклада і ботанічний сад опинився поза цими установами. Такі переміни, а також часта зміна керівництва негативно вплинули на стан ботанічного саду. 
 
У 1923 р. керівником ботанічного саду був призначений проф. Д.О.Свіренко. Завдяки його таланту організатора, вже у 1924 р. була отримана субсидія на утримання саду, і Ботанічний сад отримав статус науково-дослідної і культурно-освітньої установи. На базі Ботанічного саду проводили науково-дослідницькі роботи, поновлена робота розсадника і насінневої лабораторії, поновлено проведення екскурсій і поновлені зв'язки  з ботанічними садами світу. Так, поступово, ботанічний сад перетворювався у наково-дослідну установу і формувався колектив дослідників, у який залучалися студенти і аспіранти – у майбутньому наукові співробітники. 
 
У 1928 р. Ботанічний сад очолив академік В.І. Липський, яки віддав Ботанічному саду останні роки свого життя. Липським проведена величезна робота з упорядкування колекції живих рослин сада, облаштування гербарію, бібліотеки, хімічної лабораторії і музею. Проводилося систематчне вивчення рослинних ресурсів південно-західної частини України і Одеської області. Були розпочати роботи з вивчення водоростей Чорного моря, наслідком цієї роботи стало будівництво йодного заводу на Пересипу (завод з виробництва агар-агару). Також збільшились кількість екскурсій у Ботанічний сад. Стрімкий розвиток саду потребував додаткових земельних площ, тому у 1930 р. була досягнута домовленість з міською владою щодо передачі Ботанічному саду дачі Маразлі на Французькому бульварі, 85. У цьому ж році Ботанічний сад набув статусу наукової установи республіканського значення. Зусиллямі усього колективу нова територія сада набула досконалаго вигляду. Однак, у 1932 р територія саду, що знаходилася на ділянці дачі Маразлі, була передана Центральної Медичної Комісії. 
 
У 1933 р. сад увійшов у склад науково-дослідних установ Одеського державного університету ім. Мечникова і був закріплений за кафедрою ботаніки. В.І.Липський залишив посаду директора і продовжив роботу як консультант, а директором був призначений  І.О.Власенко. Територія саду була перепланована, оранжереї, теплиці були відремонтовані. У цей період співробітниками Ботанічного саду проведено ряд великих за обсягом науково-дослідних робіт. 
 
У 1939 р. директором саду був призначений Г.І.Потапенко, на якого була покладена величезна відповідальність за збереження колекційного фонду під час Другої Світової війни. У післявоєнні роки сад потребував термінового відновлення, оскільки був майже знищений. 
 
У 1948 р., для розширення площі, університету була передана територія за адресою Французький бульвар, 48/50. З того часу сад розташований на двох територіях. У цей час директором була призначена доц. Н.З.Жаренко, а пізніше – проф. Кіркопуло. Наслідком наукової діяльності проф. Кіркопуло стало те, що культура персика увійшла у сільське господарство південно-західних областей України. 
 
У 1963 р. Ботанічному саду надато статус парка-пам'ятки садово-паркового мистецтва. Наполеглива робота колективу сприяла розвитку саду як учбово-допоміжної так і наукової установи. 
 
В поточний час, Ботанічний сад загальнодержавного значення ім. акдеміка В.І.Липського Одеського національного університета імені І.І.Мечникова є базою підготовки студентів біологічних напрямків для ряду вищіх навчальних закладів Одеси, Херсона та Миколиїва. На двох територіях сада зберігається колекційний фонд рослин, який постійно розвивається і забезпечує навчальний процес. Щорічно сад відвідує до 10 тис. екскурсантів, серед яких переважно школяри. Рослини вирощені у Ботанічному саду прикрашають одеські вулиці, сквери та парки. 

Наукова діяльність:

Головний напрямок наукової діяльності – охорона, вивчення та збагачення рослинного світу. Проведення науково-досліних робіт з інтродукції, селекції, розмноженню та ефективному використанню рослин. Забезпечення та здійснення навчальної і навчально-виховної роботи з питаннь ботаніки, охорони довкілля, селекції, рослинництва, декоративного садівництва, паркового будівництва і ландшафтної архітектури. 
 
Головні напрямки наукових досліджень Ботанічного сада:
 
збереження біологічної різноманітності рослинного світу, розробка наукових основ його охорони, особливо рідкісних та зникаючих видів;
розробка практичних і теоретичних питань інтродукції, селекції та насінництва;
розробка наукових основ декоративного садівництва та ландшафтної архітектури;
розробка наукових основ інтегрованого захисту рослин-інтродуцентів від збудників хвороб і шкідників;
дослідження генетичних і фізіолого-біохімічних аспектів стійкості рослин до техногенних факторів забруднення довкілля;
створення баз даних для ЕОМ щодо колекційного фонду рослин, рідкісних і корисних рослин регіона;
введення в культуру найбільш цінних рослин-інтродуцентів, їх масове розмноження і використання у зеленому будівництві.
 
Колекційний фонд рослин Ботанічного саду зберігається на території двох дендродрогічних парків і теплицях загальною площею 2400 м2.
Нараховує 3800 таксонів, у тому числі 2 тис. – оранжерейних, 204 – місцевої флори.
 

Співробітники:

  • Азарова Людмила Василівна – провідний фахівеці, орхідолог
  • Осадча Лариса Петрівна – провідний фахівець, дендролог та інтродуктор деревно-кущових рослин.
  • Рижко Віра Євгеновна – фахівець I категорії, Фахівець з квітникарства.
  • Міронюк Ірина Володимирівна - фахівець І категорії, куратор коллекції кактусів.
  • Чеснокова Ірина Миколаївна - фахівець І категорії, куратор коллекції сукулентів.
  • Пілюга Сусанна Арменівна – провідний фахівець, куратор коллекції тропичних та субтропичних рослин.
  • Голокоз Ася Володимирівна – провідний фахівець, керівник програми з інтродукції.
  • Левчук Людмила Володимирівна – к.б.н., зав. лабораторією експериментальної ботаніки.
  • Возіанова Неллі Георгієвна - к.с/г.н, спеціаліст з плодівництва, декоративного квітникарства. 
  • Оселедченко Тамара Олександрівна – провідний фахівець, фахівець з квітникарства закритого грунту. 
  • Крицька Тамара Вікторівна – провідний фахівець, фахівець з фізіології та біохімії рослин відкритого грунту, куратор колекції декоративних трав'янистих рослин. 
  • Чабан Екатерина Васильевна – провідний фахівець, дендролог, куратор колекції грунтопокривних рослин та дендрологічної колекції арборетуму (Французький бульвар, 48/50).
  • Товстуха Наталля Іванівна – фахівець з моніторингу шкідників.
  • Єрмолаєва Олександра Юрьївна – фахівець, куратор коллекції рідкісних та зникаючих видів.

Зв'язки з українськими та міжнародними установами:

Ботанічний сад Одеського національного університету імені І.І.Мечникова – член Ради ботанічних садів і дендропарків України, приймає участь у реалізації проекту «Адвентивна флора у ботсадах України». Ботанічний сад бере участь в освітніх програмах BGCI з охорони рослин; здійснює обмін насінням більш ніх з 200 ботанічними установами світу, періодично видає і розсилає каталог насіння " Іndex semіnum" 
 
На регіональному рівні Ботанічний сад ОНУ співпрацює з Обласних гуманітарним центром позашкільної освіти і виховання – приймає участь у виконанні програми екологічного виховання школярів і пропаганди природоохоронних ботанічных знаннь.
 

 

Адреса, контактні дані:

м. Одеса,  Французький бульвар, 87; Французький бульвар 48/50

тел: +38 0482  63-92-76

факс +38 048 746-57-19

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

http://garden.onu.edu.ua/

Facebook 

Адреса

вул. Дворянська, 2,Одеса, 65082
Тел. приймальної (38-048)723-52-54
Тел./факс (38-048)723-35-15
Email: rector@onu.edu.ua

Наші партнери

Top