This version of the page http://www.lvivpost.net/ukraine/n/38734 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-16. The original page over time could change.
Судитись із агресором - Львівська Поштa

Судитись із агресором

Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН

Марко Пригода №4 (1914), четвер, 19 січня 2017
фото: un.org
На початку цього тижня українське МЗС вже передало до Міжнародного суду ООН у Гаазі позов проти Російської Федерації. Наші дипломати назвали цей позов історичним. Мовиться про порушення нашим сусідом-агресором двох міжнародних конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму і про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
“Російська Федерація порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму шляхом надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням, які вчинили низку актів тероризму на території України. До найбільш трагічних терористичних атак російських маріонеток слід віднести збиття літака “Малайзійських авіаліній” рейсу MH17, обстріли жилих районів Маріуполя та Краматорська, знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи і смертоносний вибух під час мирного зібрання в Харкові”, – зазначено у повідомленні МЗС.
Крім того, українська сторона нагадує про те, що російська окупаційна влада у Криму проводить дискредитаційну кампанію проти української та кримськотатарської спільнот: “Починаючи з незаконного “референдуму”, проведеного в атмосфері залякування, російська окупаційна влада здійснює політику культурного знищення цих громад. Така дискримінаційна політика була засуджена Генеральною Асамблеєю ООН і проявилася в забороні діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, хвилі зникнень, вбивств, самовільних обшуків, затримань, спроб припинити мовлення ЗМІ, а також у обмеженні на викладання української та кримськотатарської мов”.
Разом із власне позовом Україна передала до Міжнародного суду ООН запит із проханням запровадити тимчасові заходи, спрямовані на запобігання продовження порушень прав людини з боку Росії протягом розгляду справи цим судом по суті.  “Тимчасові заходи будуть прийняті швидко, десь протягом місяця”, – заявив посол України в Нідерландах Олександр Горін після передачі 16 січня документів до Міжнародного суду ООН у Гаазі. 
Тут треба розуміти, що загалом судовий розгляд поданих Україною позовів може тривати дуже довго, роками. І ще не відомо, коли взагалі розпочнеться цей процес. Поки відомо, що Міжнародний суд ООН в Гаазі прийняв до розгляду позов України. Про це 17 січня повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін. Те, що відповідний позов готувався аж два з половиною роки він пояснив тим, що Україна ретельно дотримувалась всіх складних юридичних процедур. 
Нагадаємо, що восени минулого року Україна подала позов проти Росії до Міжнародного трибуналу ООН з морського права. В цьому позові йдеться про порушення прав України як прибережної держави через анексію Криму. В грудні 2016-го трибунал з українського питання вже був формально створений, але перших рішень треба чекати орієнтовно не раніше 2019 року та не пізніше 2021-го. Про це нещодавно повідомила заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль у інтерв’ю Європейській правді. Низку позовів проти Росії Україна подала і до Європейського суду з прав людини.

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.7305 / 4.38MB / SQL:{query_count}