This version of the page http://www.lvivpost.net/ukraine/n/30484 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-16. The original page over time could change.
Усе, що НАТО думає про російсько-українську війну - Львівська Поштa

Усе, що НАТО думає про російсько-українську війну

Громадяни країн Північноатлантичного альянсу звинувачують Росію в українській кризі, самі побоюються її агресії, однак виступають проти військової допомоги Києву

Назарій Тузяк №62 (1673), четвер, 11 червня 2015
фото: zbruc.eu
Більшість громадян країн-членів НАТО усвідомлюють, що саме Росія несе провину за те, що відбувається у Донбасі. Багато з них також розглядають Росію як загрозу власної безпеки, однак зовсім небагато там громадян, які готові надавати Україні зброю для оборони. 
Ще більш вражаючим є те, що щонайменше половина німців, французів та італійців виступають проти того, аби їх держави використовували військову силу навіть у тому випадку, якщо Росія нападе на союзника НАТО.
Такими є результати опитування думки громадян восьми країн, що входять до Північноатлантичного альянсу – Польщі, Іспанії, Німеччини, Великобританії, Франції, Італії, США та Канади, яке провів дослідницький центр Pew Research. “Пошта” пропонує шість ключових висновків із цього дослідження.

Висновок 1. Винні росіяни

У середньому 39% громадян країн НАТО вважають Росію головним винуватцем конфлікту на сході України. Друга за частотою згадок “категорія винуватців” – проросійські сепаратисти в Луганській та Донецькій областях. Вони набрали вдвічі менше голосів – 18%. 
Втім, цікаво, що 14% опитаних у Франції, 13% у США та по 9% у Німеччині та Іспанії провину за конфлікт покладають на українську владу. Також 12% німців вважає винними й західні країни. 
Можемо ці дані порівняти з тим, як конфлікт оцінюють самі росіяни. Близько половини громадян РФ переконані, що війну підживлюють західні країни, 26% у східній кризі звинувачують Київ і лише 2% визнають, що головною проблемою є все ж таки Росія.

Висновок 2. Гроші, але не зброя

Насправді дуже багато громадян із тих країн-членів НАТО, в яких проводилося опитування, вважають, що Україні необхідно допомогти економічно – таких близько 70%. Багато з них також підтримують і вступ України до ЄС (50%) і навіть до самого НАТО (57%).
Однак, коли мова заходить про зброю, то підтримка падає. В середньому у цих країнах за військову допомогу висловлюються 41% респондентів. Найменше прихильників озброєння України є в Німеччині, Італії та Іспанії, найбільше – у Польщі, Канаді та США. Що ж до США, то показовими тут є відмінності між демократами та республіканцями – розрив між ними становить ледь не в два рази: серед демократів лише 39% підтримують військову допомогу Києву, а серед республіканців таких аж 60%.

Загалом найбільш настороженими у зближенні із українцями є німці – 57% із них проти вступу України до НАТО і 54% проти приєднання до ЄС. Подібні песимістичні погляди поширені також і серед французів з італійцями. Втім, значно більше противників західного курсу України є у Росії: 68% громадян РФ не бажають, аби Київ інтегрувався до Євросоюзу, а 83% виступають проти вступу України до Північноатлантичного альянсу.
У самій Україні, за даними Pew Research, до ЄС хочуть 67%, до НАТО 53%, а отримати озброєння від західних партнерів – 54%.

Висновок 3. Країни НАТО не готові захищати союзників

Виявилося, що серед членів НАТО не так багато тих, хто готовий підтримати своїх партнерів у випадку прямої агресії Росії. 
Думки щодо цього розділилися майже навпіл: 48% з опитаних у восьми країнах вважають, що їх держава має захищати партнерів НАТО у випаду агресії, а 42% виступають проти цього. 
Єдиними країнами, в яких кількість прихильників “допомогти союзнику” є вищою за половину, є США та Канада. А от найбільше противників захисту своїх партнерів у Німеччині (58%) та Франції (53%).

Висновок 4. Росіяни не порозумнішали

Попри міжнародну ізоляцію, економічні проблеми і низку інших проблем громадяни РФ й далі підтримують курс Путіна – як у міжнародній політиці, так і в тому, що він вважає економікою. 
Згідно зі свіжими даними Pew Research, підтримка міжнародного курсу російського президента у країні сягнула нового рекорду – 88%. Показово, що від початку війни на сході України у Путіна побільшало тих, хто довіряє йому як політику – щонайменше на 19%. Не довіряють йому всього 9%.

Висновок 5. Росії не потрібен Донбас

Проводячи дослідження в Україні та Росії, соціологи запитували також про те, яким має бути майбутнє Луганської та Донецької областей.
Більшість українців (51%) переконані, що цей регіон має залишитися у складі єдиної України; можливо, із ширшими автономними правами (так вважають ще 33%). Лише 4% українців готові надати Донбасу незалежність, а 2% – відпустити в Росію.
А ось що про це думають росіяни. Тут найпопулярнішим варіантом виявилася незалежність – 35% виступають за вільне плавання “ДНР” та “ЛНР”. Ще 24% росіян хотіли б бачити ці області складовою Росії, а 21% виступають за розширення їх прав, однак із збереженням належності до України. За те, аби в Донбасі все було, як до кризи – без жодної автономії – виступають 11% росіян.

Висновок 6. Україні потрібні переговори

Цікавими є й думки українців про те, як далі вирішувати донбаську кризу. Більшість українців як на сході, так і на заході вважають, що найкращим методом припинити війну є досягнення домовленостей із сепаратистами. На сході країни за цей варіант виступають 56% українців, на заході – 40%.

У західних областях удвічі більше тих, хто вважає, що цей конфлікт можна вирішити лише за допомогою сили. Якщо на сході за “військовий метод” виступають всього 13% українців, то на заході країни аж 31%.
P.S. Усього в межах дослідження Pew Research опитали 11116 осіб із десяти країн: восьми членів НАТО (Канада, Франція, Німеччина, Італія, Польща, Іспанія, Великобританія та США), а також у Росії та Україні. Дослідження проводилося від шостого квітня по 15 травня цього року. Похибка не перевищує 4%.
14.06.2015 14:59
Ірина Повідаш

З росіян, що так думають, не дивно. Це заідеологізовані люди путінською пропагандою і його ж медіа. Дивно інше - Європа, видно, ще не усвідомила, що лихо в Україні може стати і лихом для європейських держав. Тільки економічної допомоги для України замало. Зрозуміло, нині в альянс нас не приймуть, але було б добре, якщо б надходила допомога озброєнням та фахівцями. Адже українська армія хоч і зміцніла за останній рік, але подолати путінську навалу їй складно ще, тим паче, що в нас усе роз"їдає корупція, і зокрема в оборонній галузі.


Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.7561 / 4.53MB / SQL:{query_count}