This version of the page http://www.lvivpost.net/sport/n/38824 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-16. The original page over time could change.
Китайці прийшли в футбольну Україну - Львівська Поштa

Китайці прийшли в футбольну Україну

Останнім часом компанії з Азії активно скуповують європейські футбольні клуби

Дмитро Сирота №7 (1917), субота, 28 січня 2017
Араби володіють такими ґрандами, як “Манчестер Сіті” і ПСЖ, активно почали інвестувати у футбол і китайці, які мало того, що розвивають футбол у себе в країні, так і починають скуповувати клуби по всьому світу. Так, лише цього року китайці, викупили італійський “Мілан” та французьку “Ніццу”. І ось нарешті азійські інвестори добралися і до нашого футболу. Один із аутсайдерів першої ліги – ФК “Суми” – перейшов в управління китайської інвестиційно-будівельної компанії. Наразі тимчасово, однак із можливістю остаточно викупу. 
Цього тижня в Сумах відбулася передача прав на володіння місцевим клубом. Сумський футбольний клуб, який належить ПАТ “Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання” (СНВО), знайшов інвестора з Піднебесної. Суму угоди учасники не розголошують, проте за неофіційними даними бюджет клубу на другу частину сезону становитиме кілька сотень тисяч доларів. По закінченню чемпіонату китайці вивчать стан справ і доцільність продовження співпраці.
Три сторони (клуб, інвестор, обладміністрація) підписали угоду, за якою СНВО до кінця сезону (2 червня – остання календарна гра команди в Першій лізі) віддає клуб в управління китайської інвестиційної групи. Завод же буде допомагати команді з проживанням, харчуванням, транспортом і футбольними полями.
“Наше завдання – фініш команди на шостому рядку. Зараз “Суми” займають не найкращі місця, тому потрібно підніматися вгору”, – сказав Ліу Байрам Фулчін, представник компанії з Піднебесної.
Китайська сторона залишає за собою право змінювати тренерський штаб і людей в структурі клубу. До сьогоднішнього дня з командою працював Павло Кікоть, однак після підписання договору у ПФК “Суми” буде новий тренер – Володимир Лютий.
54-річний Лютий – екс-півзахисник “Дніпра”, “Шальке”, “Дуйсбургу”, “Бурсаспору”, “Бохуму” та ще семи маловідомих німецьких команд.
Починав тренерську кар’єру фахівець у “Пройссене” з Кельна (1997-98), потім працював у“Блау-Вайс” (2003-04), “Фортуні” (2004-05), був помічником головного тренера в “Локомотиві” (2007) і “Ростові” (2010), після чого на шість ігор став в.о. наставника. Далі в житті Лютого пішов румунський етап кар’єри: “Ністру” (2013), “ЦСКА-Рапід” (2013), “Саксан” (2014-15). Останнім місцем роботи тренера значиться грузинський “Зугдіді” (22 серпня 2016 – 10 жовтень 2016). 

фото: _
“Проект розвитку дозрів давно, мені не вистачало лише зустрічі з інвесторами. Один із них грав під моїм керівництвом, тому як тільки зустрілися – відразу домовилися”, – почав Володимир Лютий. – Останні 25 років я прожив у Німеччині, крім того, працював у різних країнах, тому у мене є напрацювання. Це мій перший крок на батьківщині.
Мета цього проекту – збудувати футбольну структуру, яка через кілька років вийде на самоокупність. Найближча мета – продемонструвати інвесторам результат роботи у вигляді просування по турнірних сходах”.
У листопаді минулого року стояло питання про зникнення команди і зняття з турнірної дистанції в Першій лізі. Якраз у цей час і розпочалися переговори про співпрацю з китайськими партнерами. З огляду на складну фінансову ситуацію, багато футболістів покинули клуб і намагаються знайти собі іншу команду. На контракті з ПФК “Суми” залишилося шість гравців.
“Розуміємо, що часу мало, і міжсезоння давно вже почалося. Будемо переглядати велику групу гравців. Акцент робитимемо на вихованців сумського футболу. Зараз багато футболістів по всій Україні шукають нові команди. Коли вони почують про наші перспективи, впевнений, що до нас з початком лютого на перегляд приїдуть якісні виконавці”, – зазначив Лютий.
Вже запланований двотижневий тренувальний збір у Туреччині, куди команда повинна вирушити на початку лютого.
Спортивним директором клубу буде призначено Ільгара Набієва. Саме цей 29-річний екс-півзахисник працював під управлінням Лютого та допоміг наставнику вийти на інвестиційну компанію, в якій сам же і трудиться.
“Ми з Лютим давно знайомі, тому допоможемо йому створити хороші умови. Ми хочемо, щоб команда виступала в Прем’єр-лізі, але це потрібно заслужити”, – сказав Набієв. – “Я не готовий відповідати на питання, чи посилять команду гравці з Китаю. Можливо, ми зуміємо домовитися про проведення товариського матчу з китайською командою після закінчення сезону”.
Крім того, за словами генерального директора СНВО Олексія Цимбала, переговори тривають щодо переходу у власність китайських інвесторів і стадіону “Ювілейного” (25830 глядачів), де матчі першого кола грав донецький “Олімпік”.
Нагадаємо, після першої частини сезону ПФК “Суми” займає 16-ше місце і відстає від 6-го рядка на 13 очок.

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
1.6526 / 4.4MB / SQL:{query_count}