This version of the page http://www.lvivpost.net/sport/n/38682 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-16. The original page over time could change.
24, 32, 48. Хто більше? - Львівська Поштa

24, 32, 48. Хто більше?

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) офіційно оголосила про розширення фінальної стадії чемпіонату світу з футболу з 32 до 48 національних збірних команд. Уперше за новою схемою мундіаль буде проведений у 2026 році

Дмитро Сирота №2 (1912), четвер, 12 січня 2017
фото: goal.com (Omar Momani)
Ідея збільшення числа учасників фінальних етапів на чемпіонатах світу народилася у глави ФІФА Джанні Інфантіно більше року тому. З такою ініціативою він виступав ще під час передвиборної кампанії після гучного скандалу в організації за участю її тодішнього президента Йозефа Блаттера, який, до слова, був затятим противником розширення.
В той момент, правда, йшлося “лише” про 40 збірних – про можливі 48 заговорили чи не в самий останній момент, що, втім, не завадило раді федерації 10 січня на засіданні в швейцарському Цюриху одноголосно прийняти остаточне рішення про збільшення кількості команд у фінальних раундах у півтора рази.
Примітно, що ФІФА так до сих пір і не розповіла про те, як же в підсумку буде проходити світова першість за участю 48 колективів, повідомивши лише, що команди будуть розбиті на 16 груп, до кожної з яких увійдуть по три збірні.
Варто зазначити, що за подібною схемою, як раніше вже писали в ЗМІ – за їхньою інформацією, в плей-оф турніру будуть виходити по дві кращі команди з кожної групи, завдяки чому тривалість першості не зміниться і складе близько місяця.
Крім того, функціонери думають про введення серії пенальті в разі нічиєї в протистояннях в тріо. Перемога по пенальті принесе додаткові очки.
Крім того, преса стверджувала, що в ФІФА хочуть створити вкрай гнучкий розклад – матчі будуть проводитися у час, зручний жителям країн, збірні яких беруть участь у даному конкретному матчі.

Хто виграв або велика політика

Однозначно таке рішення ФІФА припало до душі командам-середнячкам, які зрідка потрапляли на світові футбольні форуми. Тепер шанс поїхати на головне футбольне свято планети у них збільшується в рази. Теоретично цьому рішенню могли б порадіти і вболівальники збірної України, чия команда на фінальну стадію чемпіонатів світу через відбіркові турніри пробивалася лише одного разу в 2006 році. Але тут є один нюанс – для Європи ФІФА зовсім незначно збільшила квоту з 13 до 16 місць. Тому Україна на чемпіонати світу, як і раніше, буде проходити жорсткі відбори в своїх європейських групах.
Щодо інших конфедерацій, то їхня квота збільшилася суттєво, що може говорити про кулуарні домовленості Інфантіно під час передвиборчої кампанії. Адже Африці дістанеться 9,5 місць (дев’ять збірних потраплять безпосередньо, одна – спробує щастя в стиках), Азії – 8,5, Південній Америці – 6,5, Північній і Центральній Америці – 6,5, Океанії – 1. 
Незважаючи на те, що остаточне рішення буде прийняте пізніше, вже зараз ясно одне: при всій неод­нозначності ідеї розширення лише один момент у ній (принаймні зараз) здається, м’яко кажучи, дійсно спірним, і мова тут іде саме про вкрай скромне збільшення місць для європейських збірних у порівнянні з іншими, а особливо – з Африкою.
З 20 чемпіонатів світу, перший із яких пройшов ще в далекому 1930 році, 11 вигравали команди зі Старого Світу, 9 перемог на рахунку південноамериканців. Тому досить дивно виглядає такий розподіл квот. 
Якби мова йшла лише про “популяризацію футболу”, як стверджує нинішній президент ФІФА, то тоді ніхто б не намагався підняти квоту Південної Америки, де взагалі грає лише 10 збірних і тепер цілком можливо, що сім із цих команд візьмуть участь на мундіалі. І знову можна говорити про велику політику і реверанси в бік Африки та Азії, адже в останньому рейтингу ФІФА – в число кращих 48 команд світу входять лише 13 збірних, які не представляють Європу чи Латинську Америку, тоді як квот на “нечемпіонські” регіони організація виділяє аж 25,5. Скажімо, краща африканська команда – Сенегалу – посідає лише 33 місце, а загалом у топ-48 лише 6 африканських збірних. Варто відзначити, що наступного місяця їх буде більше, адже будуть враховуватися матчі Кубку Африканських націй, де команди Чорного континенту покращать своє становище в рейтингу. Але навряд чи їх кількість у топ-48 суттєво зросте.
Що стосується Азії, то вони взагалі мають лише чотири збірні в рейтингу, краща з яких – Іран – на 29 місці, це на одне місце краще ніж в Україні. Але варто повторитися, що українській команді все одно треба дуже постаратися, аби вийти на мундіаль, натомість тим самим іранцям треба абсолютно провалити відбірковий турнір, аби не потрапити у фінальну частину чемпіонату світу. 
Ну, а найбільше виграла звичайно Океанія, яка нарешті отримала пряму путівку на чемпіонат світу. А враховуючи, як розвивається футбол у цьому регіоні, можна говорити про те, що з 2026 року збірна Нової Зеландії стане гарантованим учасником ЧС, якщо тільки не піде шляхом Австралії і не перейде в Азійську конфедерацію – тим більше, там кількість путівок теж істотно збільшиться. В такому випадку отримаємо напружену боротьбу в Океанії та участь у чемпіонаті світу команди на зразок Нової Каледонії, Папуа-Нової Гвінеї або Соломонових Островів.

Різнопланові думки

Цікаво, що футбольна спільнота абсолютно по-різному сприйняла це рішення ФІФА. Так головний тренер збірної України Андрій Шевченко підтримав рішення ФІФА розширити фінальну частину чемпіонатів світу з 32 до 48 національних збірних.
Як повідомив Шевченко в інтерв’ю офіційному сайту Федерації футболу України, розширення чемпіонату світу є кроком, спрямованим на розвиток гри, а також великою мотивацією для розвитку середніх збірних.
“Всі, з ким я спілкувався, дуже схвально сприйняли це нововведення. Розширення чемпіонату світу – це крок, спрямований на розвиток гри, це мотивація для середніх команд прогресувати, адже вони тепер будуть мати реальний шанс на участь у фінальній частині мундіалю”, – сказав Шевченко.
Так само на боці міжнародної федерації і Жозе Моуріньо, головний тренер “Манчестер Юнайтед”: “Я повністю підтримую розширення чемпіонату світу. Як клубний тренер сказав би, якби розширення призвело до збільшення числа матчів, зменшення кількості вихідних для гравців і скорочення передсезонної підготовки. Але критикам важливо проаналізувати і зрозуміти, що розширення не призведе до збільшення числа матчів.
Гравці захищені, клуби теж. Я вважаю за краще групи по три команди. Два матчі – і ти або в плей-оф, або їдеш додому. В цьому випадку обидва групові матчі стають вкрай важливими, плей-оф принесе ще більше емоцій. Команди з меншим потенціалом і досвідом зіграють два матчі і поїдуть додому. Але вони зроблять це, набувши досвіду і поліпшивши свою гру”.
А ось критики не приховують сарказму, як скажімо, екс-президент ФІФА Йозеф Блаттер: “Де грань зі збільшенням? Можна грати, як на турнірах Великого шолома. 128 учасників на виліт. Ось це було б дійсно креативне нововведення”.
Так само невдоволений і Йоахим Льов, головний тренер збірної Німеччини: “ФІФА і УЄФА несуть за це відповідальність. Їм потрібно знайти почуття міри, щоб знайти правильний баланс між комерційною та спортивною складовими турнірів. Якщо ви поглянете на кілька останніх років, топ-гравці фізично і психологічно знаходяться на межі. Потрібно бути обережним, щоб не перестаратися з дуже великою кількістю матчів, якість не повинна постраждати”.
Розкритикувала збільшення числа команд на ЧС Асоціація європейських клубів (ECA). 
“Ми не бачимо плюсів у зміні формату турніру. 32 учасники – ідеальна формула з усіх точок зору. Також викликає питання та терміновість, з якою прийняли це важливе рішення. Адже попереду ще 9 років. Ми розуміємо, що рішення приймалося з політичних мотивів, а не зі спортивних. І уважно проаналізуємо вплив і наслідки цього нового формату”, – йдеться в заяві ECA, опублікованому на офіційному сайті організації.
Ну, а найбільш негативно висловилися представники іспанської Ла Ліги, президент якої Хав’єр Тебас не приховує свого ставлення до нововведень: “Джанні Інфантіно поводиться як Блаттер, який теж приймав рішення одноосібно, не дбаючи ні про кого. В даному випадку постраждають клуби. Вважаю, що ФІФА прийняла таке рішення з політичних мотивів, ні з ким не консультуючись. І це неприйнятно. Футбол живе завдяки клубам і лігам, а не завдяки ФІФА. Легко розширити число учасників і не платити головним дійовим особам. Інфантіно зайнявся політикою. Він пообіцяв розширити чемпіонат світу, щоб стати президентом. Тепер хоче стримати обіцянку”.
Ла Ліга планує судитися з ФІФА щодо вирішення про розширення учасників чемпіонату світу до 48 збірних, інформує Sky Sports.
Джерело телекомпанії в лізі стверджує, що з іспанською стороною були проведені консультації щодо нового формату світового форуму, хоча президент ФІФА Джанні Інфантіно напередодні запевняв, що перед тим, як приймати подібне рішення, федерація провела консультації з професійними лігами і врахувала їхню думку.
В Іспанії не раді рішенню про розширення кількості учасників мундіалю і попереджали керівництво ФІФА про намір скасувати майбутнє рішення про зміну формату чемпіонатів світу ще до голосування. Через розширення ЧС вдвічі збільшиться кількість гравців, які будуть залучені в турнір. Зараз Ла Ліга вивчає можливості оскарження цього рішення.

Можливі проблеми

Але якщо відійти від емоцій, то вже зараз можна говорити про неймовірну кількість проблем, з якими зіштовхнуться майбутні господарі мундіалю. По-перше, збільшення кількості учасників автоматично передбачає і збільшення кількості стадіонів, що відповідають досить строгим нормативам ФІФА. Для прикладу, країна-організатор чемпіонату світу повинна мати у себе найменше 24 першокласних стадіони з місткістю не менше 30 тисяч глядачів. Сьогодні така кількість стадіонів із відповідними нормативами є максимум у 4-5 країн. По-друге, актуальною стає і проблема розміщення як збірних (необхідно надати 48 баз зі стадіонами), так і вболівальників. По-третє, а за важливістю питання, можливо це найактуальніший пункт – це безпека. У добу тотального тероризму забезпечити безпечне проведення заходу світового рівня, до якого буде прикута увага мільярдів глядачів, стане безпрецедентно складно. По-суті, такий чемпіонат світу вже сам по собі перетворюється в гігантську спецоперацію спецслужб і правоохоронної системи, які протягом місяця будуть функціонувати в стані безперервного стресу.
У будь-якому випадку ініціатива Інфантіно вже зараз бачиться надто радикальною і дуже нагадує нововведення УЄФА в Лізі чемпіонів, де штучно в груповий турнір стали проштовхувати слабенькі команди з другосортних чемпіонатів. У результаті все це позначилося на видовищності турніру на його груповій стадії. Досить імовірно, що щось подібне ми отримаємо і на чемпіонатах світу.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.8503 / 4.47MB / SQL:{query_count}