Є талант від Бога, а є й здібності в людини, які треба за  великого  бажання  і сили волі розвивати. Тоді   талант,   жага творити і удосконалюватися переможе і дасть свій результат.

“Придивися! Бачиш он іде сліпий. Він і кроку не зробить вперед у житті, щоб з дороги не збитися. Треба нам у сліпого повчитися.”Така філософська думка глибоко вкарбовується  у  пам’ять усіх, хто її чує та  вдумується  в  зміст.

Олег – студент одного із волинських вузів. Другий рік   навчається в реабілітаційному центрі при УТОСі. Любов до флористичного мистецтва в ось цій невеличкій майстерні юнакові прищеплює його викладач Галина Забілінська.   У  творчому процесі Олега працює все: мислення, пам’ять, швидкість, самореалізація, формується естетичний смак . Головне – є бажання опанувати цю науку, аби в майбутньому ще когось навчити. Витвори  власних  рук   хлопець   дарує. Їх дуже багато, не перелічував.

Є багато тонкощів, складнощів і нюансів в опануванні науки флористичного мистецтва  людьми, які народилися і живуть у темряві та слабозорими. До всіх підхід знаходить Заслужений працівник соціальної сфери Галина Забілінська.

Один із класиків Річардсон казав: “Бережіть час – це тканина, з якої виткане життя”. Схоже, квітами вистелюють собі життя і знаходять шлях до людських сердець, майструючи гуртом і даруючи людям прекрасні композиції.

У мистецтві є й фінансова сторона. Центр живе за рахунок благодійних внесків. За ці гроші купують їжу, треба обладнати спальні, бо тут у будні навчаються і проживають реабілітанти  з 16-ти років і старші з усіх куточків Волині. Мріють про те, аби свої роботи не лише на виставки возити, а й продавати, щоб своєю працею хочуть  хоч трішечки допомогти сліпих жити і вчитися, створити для них кращі умови.

Розвивати свій талант коли захочеться, втілювати ідеї в життя, коли  окрилює муза,  ці люди не завжди можуть, незрячим  треба  до  всього  докладати зусиль.

Незрячі мають загострений нюх, а особливо слух. За допомогою звукових програм вони успішно черпають інформацію та знання з мережі Інтернет. Ці люди намагаються жити  за  принципом : ”Людина повинна насамперед себе поважати, любити себе, а не жаліти».

І  про ще одне правило  незрячих  словами  Арістотеля: “Ніколи не турбуй іншого тим, що можеш зробити сам”. І цьому теж у них можна повчитися.