This version of the page http://necu.org.ua/pr-081203/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-14. The original page over time could change.
Про що мовчать енергетики та змушують мовчати інших | Національний екологічний центр України
АрселорМіттал «шантажує» уряд фінансовою кризою
Тисячі екологів марширують на захист клімату

Національний екологічний центр
України

  • УКР
  • ENG

Про що мовчать енергетики та змушують мовчати інших

Київ, 3 грудня 2008 – Національний екологічний центр України (НЕЦУ) оприлюднив матеріали з нового документального фільму «Про що мовчать енергетики?» та розповів про скандальний зрив його показу на громадських слуханнях з питань будівництва Канівської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС).

У фільмі зібрано факти, які наглядно cпростовують міфи, пов’язані з будівництвом ГАЕС: реальні кадри будмайданчиків Дністровської та Ташлицької ГАЕС, свідчення людей у відчаї, які зігнулись під тягарем некомпенсованих наслідків будівництва, інтерв’ю із незалежними експертами, тощо.

«Громадськість, в тому числі місцеві мешканці, чують багато обіцянок від ВАТ «Укргідроенерго» про те, що будівництво Канівської ГАЕС принесе району розквіт, – ділиться Ірина Головко, координатор проектів НЕЦУ, яка організовувала зйомки фільму, – Проте, факти свідчать навпаки про явне погіршення якості довкілля та життя людей біля Ташлицької та Дністровської ГАЕС».

27 листопада на презентації фільму під час громадських слухань на Канівщині стосовно доцільності будівництва Канівської ГАЕС, представники замовника будівництва ВАТ «Укргідроенерго», нехтуючи правом громадськості бути в курсі різних позицій з цього питання, зробили все, щоб не допустити виступів опонентів та показу фільму.

«Ми прагнули показати фільм на Канівщині, аби місцеві люди не лише чули обіцянки зацікавлених енергетиків, а й мали достатньо різнобічної інформації щоб об’єктивно вирішувати чи хочуть вони підтримувати проект будівництва ГАЕС у себе – говорить Віктор Мельничук, директор Національного екологічного центру України, – проте енергетики, очевидно, настільки боялися правди, що позбавили нас будь-якого права висловитися! Cправжні громадські слухання не можуть складатися лише із виступів однієї зацікавленої сторони, тому 27 листопада у селах Канівщини ми були свідками чергової імітації громадських слухань».

Практика симуляції громадських слухань ВАТ «Укргідроенерго» спостерігається вже не вперше. Можливо, це єдиний спосіб «проштовхнути» такий економічно невиправданий та екологічно загрозливий проект, як Канівська ГАЕС.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Ірина Головко
+38050 6476700
iryna AT bankwatch.org

Віктор Мельничук
+38050 5457574
necu AT i.kiev.ua
Національний екологічний ценрт України
www.necu.org.ua

Примітка для редакторів:
Канівська ГАЕС (проект будівництва 1985 року) – гідроакумулююча електростанція (не самостійне джерело енергії), єдиним завданням якої є збереження енергії, виробленої іншими джерелами і вивільнення цієї енергії у час пікових навантажень у електромережі, із втратою 25-30% енергії на потреби власного функціонування. Будівництво та введення її в дію може мати значні негативні наслідки на всі прилеглі райони та річку Дніпро. ГАЕС змінить умови життя місцевого населення, зруйнує ландшафтну, природну, рекреаційну, історико-культурну та туристичну привабливість Канівщини. Проект ГАЕС розморожено і прийнять рішення про продовження будівництва у 2005 року без залучення до процесу прийняття рішень місцевої влади та громадськості та з порушенням норм чинного законодавства України.

Теги Енергетика Канівська ГАЕС Прес-релізи