This version of the page http://necu.org.ua/?p=33 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-14. The original page over time could change.
Кампанія „ГАРДУ – ТАК !” продовжується! (2 листопада 2005 р.) | Національний екологічний центр України
Гарду - ТАК!
Почути одне одного

Національний екологічний центр
України

  • УКР
  • ENG

Кампанія „ГАРДУ – ТАК !” продовжується! (2 листопада 2005 р.)

У середу, 2-го листопада 2005 року о 14-30 Національний екологічний центр України та Туристичний клуб „Чотири сторони” проводять пікетування Міністерства палива та енергетики України (вул. Хрещатик, 30) з приводу постійного порушення енергетиками (ВП „Атоменергобуд” НАЕК „Енергоатом” та ВП „Південно-українська АЕС НАЕК „Енергоатом”) чинного законодавства України та процедур у процесі будівництва економічно збиткового, екологічно небезпечного та технологічно застарілого об’єкта енергетики – Ташлицької гідроакумулюючої електростанції (ТГАЕС) на р. Південний Буг.

Мета пікету – припинення незаконних дій будівельниками ТГАЕС на територіях регіонального ландшафтного парку „Гранітно-степове Побужжя” – заповідного об’єкта загально­держав­ного та між народ­ного значення, запобігти знищенню останнього автентичного ландшафту Запорізької Січі, національної святині – Бузького Гарду.

На минулому тижні будівельники взагалі втратили сором – подали судовий позов на Миколаївське держуправління екоресурсів за те, що заборона нищити заповідні землі перешкоджає будівельникам вчасно виконати завдання Уряду.

Проте, будівельники виконують завдання навіть не минулого, а позаминулого уряду, тому що цьогорічний бюджет, яким було виділено кошти на добудову ТГАЕС, було внесно до Верховну Раду ще до виборів чинного Президента. Причому, цю статтю витрат (650 млн. грн.) було внесено непрозоро, під відомчим тиском і, можливо, з елементами корупції.

На думку громадськості, ці, зароблені всім суспільством, кошти набагато ефективніше для економіки України можна було б спрямувати зараз (на виконання Розпорядження Президента України „Про заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки України” №1199/2005-рп від 20 жовтня 2005 року), наприклад, на реанімацію малих ГЕС, що дозволило б використати вже існуючі водосховища, а не будувати нові, або на енергозбереження, щоб вже з наступного року економити значні бюджетні кошти, або ж для вирощування рапсу на біопаливо, що дозволило б зекономити значні валютні кошти для держави. І це все речі безпосередньо пов’язані з діяльністю Мінпаливенерго.

Натомість же, відбувається протизаконне проштовхування технологічно застарілого та екологічно шкідливого проекту, часів, коли ще живе було сталінське гасло: “Ми не будемо чекати милостей від природи, взяти їх – наше завдання”. Питання до проектувальників і будівельників є також і з точки зору економічної доцільності проекту ТГАЕС. Економічна доцільність самого процесу будівництва ТГАЕС для НАЕК “Енергоатом” ще не означає автоматично економічну доцільність цього проекту для держави.

Учасники кампанії вимагають від Міністра палива та енергетики України п. І. Плачкова негайно зупинити будівництво Ташлицької ГАЕС, у зв’язку з недотриманням положень чинного законодавства України та погоджених процедур (зокрема, до виконання Доручення Кабміну №32797/3/1-05 від 4 серпня 2005 р.) і наполягати на проведенні комплексної державної експертизи у зв’язку зі створенням національного природного парку „Гранітно-степове Побужжя” на основі одноіменного регіонального ландшафтного парку.

Вважаємо, що у Міністра є дві можливості. Одна – зупинити розгнуздане свавілля будівельників і ввійти в історію України у якості справжнього державного діяча – захисника історичних святинь та природних скарбів України. Друга – узяти на себе повну відповідальність за нерозумні, невиважені та незаконні дії будівельників ТГАЕС, впровадження економічно необгрунтованого та небезпечного для довкілля проекту, після чого піти у відставку. Чи візьме п. І. Плачков на себе морально-етичну та політичну відповідальність за можливе знищення Бузького Гарду, цього історичного символу України, пов’язаного із Запорізькою добою, та природного скарбу, яким не соромно похизуватися перед усією світовою спільнотою? ХОЧЕМО ВІРИТИ, ЩО НІ !

Кількість пікетів з приводу екологічних проблем збільшується, а зваженої екологічної політики в Україні як не було, так і немає! Пікет Мінпаливенерго за часом узгоджений з пікетуванням Секретаріату Президента України з приводу руйнації Дунайського біосферного заповідника у зв’язку з будівництвом глибоководного судноплавного ходу „Дунай – Чорне море” (2 листопада 2005 р. о 15-30, вул. Банкова).

Контакт:

Національний екологічний центр України
тел. (044) 238 6260,
necu at i.kiev.ua,
www.necu.org.ua.
Туристичний клуб „Чотири сторони”
(044) 537 10 09

Ігор Сіренко
i_sirenko at mail.univ.kiev.ua

Тел. +380 44 238-62-60

Теги Гарду-так! Енергетика Прес-релізи

Коментарі закрито.