This version of the page http://necu.org.ua/?p=1219 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-14. The original page over time could change.
Джипи не повинні їздити цінними територіями | Національний екологічний центр України
В Києві створять нацоінальний природний парк «Біличанський ліс»
НЕЦУ долучився до захиту національного парку "Голосіївський" у суді

Національний екологічний центр
України

  • УКР
  • ENG

Джипи не повинні їздити цінними територіями

12 липня 2011, Київ. – Влаштовувати перегони на джипах потрібно якомога далі від цінних природних територій. Таку позицію екологів та громадськості висловив один з активістів кампанії проти проїзду джипів через заповідники Тарас Пушкар під час прес-конференції організаторів перегонів Ukraine Trophy 2011.

„Ми раді, що організатори змінили маршрут, завдяки чому знизився вплив на навколишнє середовище. Водночас перегони на джипах без негативного впливу на природу не можливі – через шум, скупчення машин та людей. Тому єдине правильне рішення – це проводити такі заходи подалі від цінних територій”, – заявив Тарас Пушкар.

Він додав, що незважаючи на деякі спроби організаторів внести екологічну складову у хід перегонів, шкода природі все одно наносилася. Зокрема, деякі учасники зривали кору дерев лебідками, мили машини в річках, викидали недопалки на стоянках та у лісах у пожежонебезпечний період, сильно шуміли.

Нагадаємо, з 2 по 7 липня відбулися перегони по бездоріжжю Ukraine Trophy 2011: з Києва до Шацьких озер рушили дві сотні джипів та квадроциклів. Спочатку організатори перегонів заявляли про те, що вони їхатимуть заповідниками, але після опору громадськості змінили маршрут в обхід заповідників. Тим не менш, учасники перегонів перетнули кілька заказників та два національних природних парки.

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до:

Тарас Пушкар,
Орггрупа кампанії проти проїзду джипів по заповідниках,
093 574 69 92
097 179 47 09

Теги Об'єкти ПЗФ Прес-релізи
  • Gennadiy Gayanskyy

    Добрый день! Совсем недавно вы открыто протестовали против трофи-рейду «Україна Трофі».В Горенке есть свалка, которая граничит с кирпичным заводом, карьеры которого засыпают мусором. С этой свалки бежит опаснейший химический ручей прямо в пойму речки Ирпень мимо озера, на котором отдыхают люди. Свалка расположена выше уровня озера и в карьерах находится вода, которая может прорвать и повторить Куреневскую трагедию в Киеве. Я предлагаю вам разобраться и навести там порядок, Вы будите заниматься защитой экологии?

    • Mixa

      Доброго дня, Генадію!
      Не зовсім зрозуміло, до чого тут джипи. Але ми завжді раді допомогти тим, хто до нас звертається з намаганнями вирішити певні екологічні питання. Ви, я так розумію,  місцевий житель?Я думаю, в першу чергу потрібно звернутися в місцеві органи самоврядування. Якщо від них не буде належної реакції, то потрібно звертатися до екологічної прокуратури та екоінспекції. Остання має провести за вашим запитом перевірку з виїздом на місце та, або виявивши порушення, оштрафувати забруднювача і змусити припинити забруднення, або ж відповісти вам, що порушення не виявлено. Якщо таке станеться то без звернення у вищі інстанції  та без підключення преси і громадських організацій не обійтися. Як діяти в будь-якому з випадків, треба більш детально обговорювати явно не в коментарях, Якщо ви дійсно зацікавлені в консультаціях з даного питання, можете звернутися до нас за контактними даними, які можна знайти в розділі Про НЕЦУ.

      • Gennadiy Gayanskyy

        Я живу на Оболоне.  Джипи при том, что я словил вас на заказном противостоянии проведения автогонок, так как там участвовал сын Януковича, вы открыто начали клеймить автогонки. Раз уж вы такие прородолюбы я вам даю наводку и призываю вас к открытому противостоянию с владельцами свалки в Горенке. Мне все равно кто владелец или с партии регионов где я состою или с оппозиции.  Ваш  НЕЦУ должен заниматься такими объектами  и не допускать экологических катастроф. Вообщем дерзайте а то иначе о вас будут говорить как о балаболках которые выполняют политические заказы…

        • Mixa

          Шановний Генадію!

          Подібних до описаних вами проблем в Україні тисячі, і ніяка громадська організація не в силах вирішити їх усі. Наша організація концентрується на конкретних напрямках діяльності, про які ви можете дізнатися, почитавши трішки наш сайт за останні пару. Також, звісно,  ми займаємося  й іншими питаннями, але по мірі можливості. А, щодо “должен заниматься такими объектами и не допускать экологических катастроф”, то займатись ними і не допускати катастроф в першу чергу має держава.

          Кампанія по джипінгу не була для нас пріоритеною до останнього часу, але вона триває вже давно і розпочалася аж ніяк не з Україна Трофі 2001 ( http://pryroda.in.ua/blog/stop… ) :

          Так, свого часу нам вдалося добитися заборони джипінгу на території Івано-Франківщини та заборонити проведення Кубку Карпат
          http://www.necu.org.ua/jeaping… 
          http://pryroda.in.ua/blog/na-d… 
          http://pryroda.in.ua/blog/ekol…

          Були спроби боротися з джипінгом на терирої заказників київщини 
          http://pryroda.in.ua/blog/kozi… 

          Акцентували увагу на шкідливості пересування на авто Голосіївським лісом
          http://pryroda.in.ua/blog/zday…

          Привертали увагу до джипінгу в ціних природних територіях Криму 
          http://pryroda.in.ua/blog/dzhy…

          Вдалося не допустити проведення байкерського фестивалю на Жуковому острові (шкода аналогічна тій, що наносять тусовки джиперів)
          http://goo.gl/kUjVF

          Усі ці кампанії відбувлися спорадично і силами молодіжного відділення НЕЦУ. 

          Тема ж з Україна Трофі привернула увагу тому, що організатори спочатку відкрито заявляли про те, що маршрут пролягатиме через заповідники, та ще й в цьому братиме участь багато політиків, в тому числі син Президента, народний депутат. Ви вважаєте це нормальним? Та в жодній країні такого нема! Якби ми промовчали, тоді б ви могли б дійсно нас в чомусь звинувачувати. А так, вам не залишається нічого більше, як залишаться зі своєю “підловленою” позицією.

          Успіхів!