Волонтерів залучають до археологічних розкопок фортечних споруд у Франківську (ФОТО)

В Івано-Франківську знову відновили археологічні розкопки поблизу палацу Потоцьких.

За словами координатора ГО “Поступовий гурт франківців” Сергія Адамовича, зараз продовжуються роботи над частиною споруд  Станіславської фортеці. Знайдений равелін був одним із оборонних, щоб захистити браму Потоцьких, посередині нього проходив, ймовірно, підземний хід, який закінчувався біля костелу.

«Ми прокопали ще далі, щоб подивитися, куди йде цей равелін завглибшки понад два метри. Тільки тоді можна буде робити висновки, наскільки він потужний. Взагалі завдання – відкопати фортецю, а потім її законсервувати, як це робиться у країнах Заходу. Накрити  склом  та облаштувати на цьому місці туристичну індустрію, щоб вона працювала на місто», – зауважує Сергій Адамович.

До слова, наразі на відновлених розкопках працюють волонтери. Щоб залучити мешканців міста, «Поступовий гурт франківців» організував акцію «Стань археологом свого міста».

Франківський активіст Микола Старовецький уже три дні допомагає відкопувати знайдену фортечну стіну. За словами хлопця.

 «Тут може бути об’єкт культурної спадщини або навіть пам’ятка місцевого та національного значення. Я юрист за фахом, але вже третій день допомагаю відкопувати знайдену споруду, адже цікаво дізнатися що тут є, по чому ми ходимо. Все-таки історичний центр міста….» – зазначає Микола. 

Окрім віднайденого равеліну та фортечної споруди, археологам-студентам та волонтерам вдалося знайти чимало цікавих елементів. До прикладу, Сергій Адамович продемонстрував «Галицькому кореспонденту» віднайдену чергову люльку та найдавнішу цеглу міста, яка представляє цінність.

«У нас є ще один дуже цікавий предмет. Ми два дні маємо дискусію щодо того, чи це природне, чи елемент якогось станка, адже в природі таких кісток вигладжених немає. Ми знайшли їх досить багато. І віднайшли найдавнішу цеглу міста. Вона виготовлена десь у середині 17 століття, її форму набивали пальцями», – акцентує Адамович.

 

 Усі знайдені артефакти опишуть та віддадуть до Краєзнавчого музею, а цегла буде використовуватися у подальших реставраційних роботах.  

18.06.2015

Категорії: Архів