This version of the page http://visnik-press.com.ua/?p=42293 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-13. The original page over time could change.
Якого найбільшого гриба ви знайшли? | Вісник Переяславщини | Вісник Переяславщини

Якого найбільшого гриба ви знайшли?

Багато переяславців полюбляють виїхати до лісу, щоб позбирати гриби, чи, як іще кажуть, на тихе полювання. Проте цього року природа не дуже балує грибників. Такого неврожайного на гриби літа важко і пригадати. Сподівання, що восени підуть дощі, не виправдалось. Лише на початку вересня випали опади. Але любителі лісових дарунків не полишають надію і навіть у суху погоду вирушають до лісу. Журналісти “Вісника” запитали у земляків, якого найбільшого гриба їм вдалося знайти.

Микола Клименко, 55 років, с. Помоклі:

– Я збираю гриби з дитинства. Ще школярем разом із однокласниками бігали за дідом Савкою Онищенком по лісу, бо він знав найкращі грибні місця. Найбільший гриб, який я знайшов, був білий. Але я його не важив, думаю, що десь близько кілограма. А найбільше білих грибів за один раз зібрав три великі корзини, це більше 18 кілограмів. Дуже люблю бувати в лісі, крім білих, збираю маслюки, польські гриби, опеньки. Моя дружина Ніна готує з грибів смачні страви, а також консервує їх. Я до того не втручаюсь, тільки приношу в хату лісові трофеї.

Лідія Бова, 65 років, с. Стовп’яги:

– Гриби збираю дуже багато років, але ж ходжу за ними, коли є час. Найбільшого знайшла у лісі біля села на початку літа минулого року – білий гриб вагою 1,7 кілограма. Верх, як чоловіча шапка, а ніжка товщиною, як рука. Небога навіть сфотографувала його на мобільний, показувала потім знайомим. Гриб був не зіпсований, гарний. Порізала його і засушила в електросушарці. Потім варила з борщами та капусняками.

Зараз, хоч і посуха, але, якщо грибники не ліниві, по вибалках, в інших місцях знайти гриби в лісі можна. Ми собі вже трохи закрили на зиму.

Надія Ситник, 44 роки, місто:

– Років 15 тому, коли тільки захопилася збиранням грибів, знайшла в Чубуках білого вагою 900 грамів. У нього шапка в діаметрі була 24 сантиметри. Гриб був не червивим. А найбільший урожай – 20 відер опеньків – зібрала в лісі в Хоцьках. Багажник автомобіля ними завантажили. Відро киянам продали. Вони тих опеньок ніяк знайти не могли, а додому повертатися ні з чим їм було соромно. А колись у Козинцях, в районі «Славутича», за 3 години знайшла четверо відер білих грибів. Поки не набудували приватних будівель, там були найкращі грибні місця. Між іншим, мені подобається лише збирати гриби, їсти їх я не люблю.

Микола Дубович, 67 років, місто:

– До своїх 48 років я жив у Поліському районі. Навкруги моїх Буда-Варовичів були суцільні ліси. Кожен брав, ідучи до них, кошіль. Це така універсальна посудина, в яку люд збирає за сезоном і чорницю, і брусницю, і буяхи (голубику), і гриби. Брали лише білі і краснюки, ну ще колись маслюки та опеньки, але ніяких польських та бабок! А найбільшого білого – шапка була до 30 сантиметрів, що ледве в кошіль увійшла, – знайшов, коли мені було років 25. Гриб був чудовий, тільки-но почав жовтіти. А ось тут пару разів за всі роки виїхав у Стовп’яги, а там стільки грибників, що й охота пропала. Не те задоволення…

Олексій Іванець, 53 роки, місто:

– У цьому році на гриби виходив тільки один раз і знайшов кілька білих гибів, цей рік не грибний. Років з 5 тому восени знайшов у своєму садку гриба-дощовика, зважили, і він «потянув» на 2 кіло 350 грамів. Дружина Марія кілька тижнів з нього піцу робила для внуків.

Анатолій Усик, 45 років, с. Жовтневе:

– Я дуже люблю збирати гриби. Буває, восени на роботі беру відпустку спеціально, щоб мати вільний час для походу в ліс. А ось цього року у мене так багато домашніх справ, що за грибами вдалося сходити лише одного разу, та й то майже нічого не знайшов. Взагалі, надаю перевагу опенькам, які не вирізняються великими розмірами. Однак знайти їх можна дуже багато. Так відразу й не згадаю, скільки найбільше «вполював». Дружина підказує – чотири великі корзини. Звичайно, люблю й білі гриби, але по-справжньому великих, на жаль, не знаходив.

252 total views, 1 views today

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Натисніть сюди, щоби скасувати відповідь.

Ви повинні увійти для комментування.


Дизайн: Lifestar