Всі номінації > 7 природних чудес > Переможці > Печера

Мармурова печера

Область: АР Крим
Завантажити відеофайл

Це унікальна за красою печера зі складною системою залів і галерей, яка входить до п’ятірки найкрасивіших обладнаних печер планети…

Мармурова печера знаходиться на плато гірського масиву Чатир-Даг (тюрк. – „Шатер-гора”). Видимий із різних відстаней, мальовничий силует Чатир-Дагу є символом Криму. Плато Чатир-Дагу поцятковане численними карстовими порожнинами, що надає його рельєфу вигляд «місячного». Тут заповідано більш ніж 160 карстових печер, шахт, колодязів. Серед них дуже цікавою є відкрита сімферопольськими спелеологами в 1987 році Мармурова печера.

Вхід до неї знаходиться на висоті 920 м над рівнем моря. Закладена вона в блоці верхньоюрських вапняків і складається з трьох частин: Головної галереї, Нижньої і бічного «Тигрового ходу».

Фото: kuluarbc.com.ua

Величезних розмірів галереї цієї печери натіканнями поділяються на окремі зали. Протяжність розвіданих ходів – 2050 м, глибина – 60 м. Довжина обладнаних екскурсійних маршрутів складає більше 1,5 км. Протяжність усіх розвіданих залів – більше 2 км, а глибина – 60 м. Температура повітря у печері постійна (+9° С). У п’яти залах можна насолодитися прослуховуванням класичної музики, яка в унікальній акустиці печери має особливе звучання.

Відвідувачів печери зустрічають величезні зали з чудернацькими формами натічних утворень, рідкісними видами кристалів. Маршрут розпочинає Галерея казок, прикрашена сталактитами, сталагмітами та натічними драпіровками. Екскурсійна доріжка огинає химерні творіння сталагмітів, що своїми контурами дивно нагадують казкових героїв: ось світло вириває з пітьми Слоненя, Мамонта, голову Господаря печери, Царівну-жабу…

У галереї «Тигровий хід» склепіння печери опускається, і можна зблизька милуватися сотнями різноманітних сталактитів. Галерея отримала свою назву через знайдені тут залишки великого хижака, скоріше за все, тигра. Пізніше вчені довели, що то були залишки печерного лева, проте стара назва вже потрапила до каталогів, тому її лишили без змін. Живописні натічні колони розділяють галерею на окремі зали. Тут можна побачити ажурні ванночки з водою, кам’яні водоспади, унікальні “геліктитові квіти”.

Зала Перебудови – одна з найбільших обладнаних печерних залів Європи та найбільша зала у печерах Криму. Її довжина – більше 100 м, висота 28 м. Величні стіни вкриті коралітовими білими «квітами», величезні кам’яні брили устеляють дно, витончені натічні колони, розмаїття сталактитів та сталагмітів вражають уяву. Закінчується зала кальцитовою греблею, яку вкривають сотні гурових ванночок. Далі видно Палацову залу з неповторними натічними колонами «Король» та «Королева». Біля них – «свита» – сталагміти різних форм.

Нижня галерея печери – природний мінералогічний музей. Тут проводяться екзотичні спелеотури. Для цього відвідувачам видаються ліхтарі та спеціальний одяг. Такий тур триває 3 години. Спелеотур у Нижню галерею починається у залі Перебудови. Стежка між кам’яними брилами занурюється у вузькі щілини, спускається униз та приводить у Рожеву залу. Тут неймовірно красиво: стіни вкриті натічними занавісками, брили вапняку з кальцитом, загадкові скелети тварин під каменями, а також унікальні «троянди», що вкривають стелю гроту.

Далі – зала Надій, де під стінами утворилися золотисті кам’яні олтарі, Балконна, Люстрова зала, в яку потрапляємо, проходячи біля «гномів», крізь сталактитовий «ліс» – сотні тонких прозорих кальцитовий трубочок. Зі стелі звисають десятки дорогоцінних «люстр», вкритих коралітовими «квітами». Тут спелеотур закінчується, а печера продовжується ще Обвальною, Русловою, Шоколадкою та Геліктитовою залами.

Унікальність Мармурової печери принесла їй світову популярність. За оцінкою відомих спелеологів, вона належить до п’ятірки найкрасивіших обладнаних печер планети. Одну з найбільш відвідуваних печер Європи, Мармурову, у 1992 році було прийнято до Міжнародної асоціації обладнаних печер.

На замітку:

До Мармурової печери можна дістатися на легковому автомобілі, автобусі, вертольоті, а також екскурсійними маршрутками майже з будь-якого курортного міста Криму. Якщо їхати автодорогою – звернути на 17-му км траси Сімферополь-Ялта біля села Зарічне до дачного селища за селом Мармурове.

Довідково:

Адреса ЦСТ «Онікс-тур»: Україна, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Георгія Морозова, 13.
Телефон: (0652) 25-63-48.

Ви дещо не врахували