This version of the page http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=2279 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-12. The original page over time could change.
Кримська Свiтлиця :: Текст статти "ЄВРОПА ПІДЕ ПІД ЯРМО ЛЕГКО І БЕЗ СПРОТИВУ"

Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (2181)
З потоку життя (5314)
Душі криниця (3057)
Українці мої... (1390)
Резонанс (1351)
Урок української (974)
"Білі плями" історії (1567)
Крим - наш дім (525)
"Будьмо!" (258)
Ми єсть народ? (229)
Бути чи не бути? (69)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (125)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (108)
Смішного! (96)
Додатки
"Джерельце" (829)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
СПОМИНИ ПРО НЕПЕРЕМОЖНИХ ПРАД╤Д╤В ДЛЯ СУЧАСНИХ ╤ МАЙБУТН╤Х ГЕРО╥В
19 березня в столичному ресторан╕ «Остання барикада» в╕дбулася презентац╕я книги...

Феномен Укра╖ни
Книга “Феномен Укра╖ни” да╓ широку ╕ глибоку картину того, як╕ фактори спричинилися...

НАРОДНИЙ МЕСНИК – УСТИМ КАРМАЛЮК
Житель с. Гуменц╕ Мислицький згаду╓, що одного разу Кармалюк в╕д╕брав багато золота в м╕сцевого...

МАЛОВ╤ДОМ╤ СТОР╤НКИ ╤СТОР╤╥ ВМС УКРА╥НИ: ОПДРЦ «ПЕЛЕНГ»
Вже б╕льш н╕ж 36 рок╕в майже у сам╕с╕нькому серц╕ Кримських г╕р ╕сну╓ ун╕кальна в╕йськова...

УКРА╥НА ПОВСТАВАЛА
28 лютого в ки╖вськ╕й книгарн╕ «╢» в╕дбулася презентац╕я книги досл╕дника Володимира...



Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:
































Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #32 за 06.08.2004 > Тема ""Білі плями" історії"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#32 за 06.08.2004
ЄВРОПА ПІДЕ ПІД ЯРМО ЛЕГКО І БЕЗ СПРОТИВУ
Заповіт Петра І

Цей заповіт вперше було знайдено у 1754 році серед французьких дипломатичних архівів. Він справив величезне враження на французький та англійський уряди і став відомим усій Європі.
1938 року, після подій в СРСР 1937-го, політичний тестамент Петра нагадав паризький часопис "Promethee", звідки був передрукований львівським ілюстрованим щоденником "Новий час" 11 липня 1938 року в перекладі українською мовою. Заповітові - понад триста років. Але, читаючи його, стає страшно від того, як точно він відображає нинішню політику сусідньої держави, нашого недавнього старшого брата. Ось його текст.

1. Держати російський народ у стані безперервної війни, аби не дати угаснути войовничому запалові російського жовнярства. Відпочинок давати тільки для того, щоби поліпшити державні фінанси, скріпити армію і вибрати вигідну хвилю для нападу. В той спосіб робити, аби мир служив війні, а війна мирові і то завжди в інтересі поширення меж добробуту.

2. При кожній нагоді встрявати у справи європейських держав, особливо ж Німеччини, котра тим більшу і безпосередню має вагу, чим до неї більше наближатися.

3. Розділити Польщу, піддержуючи в ній внутрішні заколоти і постійні сварки. Вельмож здобувати собі золотом, впливати на сойми, деморалізуючи їх, щоби мати вплив на вибори королів. Ввести в Польщу російське військо і держати доти, поки трапиться нагода залишити його там назавжди.

4. В торгівлі шукати зв'язків у першу чергу з Англією, бо та держава найбільше нас потребує для свого флоту і може бути найбільш корисною для побудови нашої.

5. Безупинно розширяти державні межі вздовж Балтики на північ, а вздовж Чорного моря на південь.

6. Наблизитися, де тільки можна, до Царгорода й до Індії. Хто там запанує, той стане дійсним володарем світу.
В тій цілі підбурювати до війни то на Турцію, то на Персію.
Побудувати каравели на Чорному морі, поволі заволодіти тим морем, рівно ж Балтійським, бо вони необхідні для осягнення того проекту. Коли ж буде можливим - відновити через Сірію колишню торгівлю з Ліваном і доступити аж до Індії, котра є коморою світу. А як там будемо, тоді обійдемося без англійського золота.

7. Вдержувати дбайливо союз із Австрією. Удавати, що піддержуємо її наміри, аби перебрати владу над Німеччиною, а другою рукою підбурювати проти неї амбітність німецьких князів. Подбати, щоб вони обидві звернулися до Росії за допомогою і встановити над її землями рід протекції, яка буде підготовкою до майбутнього панування над ними.

8. Підготовити австрійського короля, аби він прогнав турків з Європи, а коли завоює Царгород, то нейтралізувати його, або втягнути у війну зі старими європейськими державами, або відступити йому частину, ним завойовану, аби пізніше те забрати.

9. Коли Швеція буде розібрана, Персія переможена, Польща підкуплена, Турція завойована, наше військо об'єднане, Чорне і Балтійське моря будуть під охороною наших кораблів, от тоді треба дуже потаємно запропонувати кожному зокрема, наперед урядові версальському, потім урядові віденському, поділити з ним владу над світом. Як один з них прийме пропозицію, що станеться з певністю, коли підлестити їх амбіції й самолюбство, тоді використати його на те, щоби знищити другого. Потім знищити і того, що лишиться в боротьбі, якої наслідок не підлягатиме жодним сумнівам, бо Росія тоді безроздільно володітиме цілим Сходом і великою частиною Європи.

10. В тім разі, що, зрештою, не є правдоподібним, коли б вони обоє відмовились від російської пропозиції, то треба зробити так, аби між ними виникли сварки й вони вичерпали себе взаємно у боротьбі. Тоді в рішучій хвилі Росія обрушиться на Німеччину зі своїм військом, яке приготує заздалегідь. В той же час два сильні флоти будуть воєнні флоти Чорного і Балтійського морів. Посуваючись Середземним морем і океаном, ті орди заллють Францію з одного боку, а Німеччину з другого. А як ті дві країни будуть переможені, то решта Європи піде під ярмо легко і без супротиву.
В той спосіб можна і належить підбити Європу.

Отож, методи російських шовіністів поневолення народів відомі ще з давніх часів. Складається враження, що деякі політики Росії і досі керуються цим заповітом.
Юлія ЛИСЕНКО.
(Газета "Культура і життя" № 16 від 23 квітня 1997 р.).

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #32 за 06.08.2004 > Тема ""Білі плями" історії"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=2279

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков