This version of the page http://www.svatovo.ws/stati_uk_food.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-12. The original page over time could change.
Найнебезпечніша щоденна їжа



Сватово - общественно-информационный портал города

 

поветнутись на головну сторінку сайту








Найнебезпечніша щоденна їжа



Архітектура

Здоров'я

Новини

Історія Сватове

Природа

Статті

Форум

Фото Сватове

повернутися назад

Найнебезпечніша щоденна їжа

 

Деякі продукти вважаються апріорі корисними і багато хто їх їсть, щоб "запастися вітамінами на зиму". Проте навіть, здавалося б, безпечні помідори руйнують зуби і протипоказані людям у віці. Тому продукти, які вважаються корисними, але при цьому здатні завдати шкоди здоров'ю, можна вважати найнебезпечнішою їжею, яку ми вживаємо.

Для того, щоб зберегти здоров'я, людині доводиться не тільки займатися спортом і відмовитися від шкідливих звичок, але і ретельно стежити за тим, що він вживає в їжу. Лікарі, екологи і працівники "ножа і вилки" старанно рекомендують вживати тільки "корисні" продукти і відмовитися від "шкідливих і небезпечних". Чи проте так безпечно те, що нам рекомендують?

 

Візьмемо десятку найпоширеніших "корисних" продуктів і подивимося, чим вони нам загрожують.

1. Зелений чай. Зелений чай містить полифенолоксидазу, речовина-антиоксидант, яка заважає вільним радикалам ушкоджувати клітки і запобігає запаленню кровоносних судин. Дійсно - дуже корисний продукт. Дослідження показали: для того, щоб оздоровчий ефект зеленого чаю був помітний, необхідно випивати не менше 6-10 чашок чаю в день. Але на жаль, панацеєю зелений чай назвати ніяк не можна. Тому що дослідження центру Джона Іннеса з університету Мурсиі (Іспанія) показали, що зелений чай перешкоджає засвоєнню фолиевої кислоти, необхідної для нормального розвитку плоду, а значить, підвищує ризик природжених дефектів новонародженого, якщо жінка вживає цей напій в період зачаття або під час вагітності. Причому небезпека виникає якщо вживати всього 2-3 чашки чаю в день. А дослідники з державного університету штата Нью-Джерсі виявили, що дуже великі дози зеленого чаю можуть викликати хвороби печінки і нирок. При інтенсивному вживанні напою, що бадьорить, в організмі збільшується кількість поли фенолів, що викликають негативні зміни в печінці. Причому доза, при якій вживання зеленого чаю становися небезпечним, складає 2 звичайних європейських чашки в день.

2. Риба. Морська риба, що містить полиненасищені жирні кислоти omega-3, що уповільнюють розвиток атеросклерозу і знижуючи ризик виникнення інфаркту, вже років 20 рекомендуються лікарями пацієнтам, причому є її радять як мінімум пару разів на тиждень. Або ж, приймати риб'ячий жир в капсулах. До того ж, в рибі міститься величезна кількість корисних мінеральних речовин. Зокрема, йод, що впливає на зниження рівня холестерину, і марганець, сприяючий утворенню інсуліну, що знижує рівень цукру в крові. І ртуть.. Упс... А ось ртуть ніякої корисної дії на людський організм не проводить, а вміст її в рибі, на жаль, росте від року до року, разом з рівнем забруднення світового океану. І масштабне дослідження, в якому прийняли більше 3 тисяч чоловіків, що проводиться дослідниками з медичного факультету Університету Східної Англії, показало підвищення рівня смертності у тих, хто приймав капсули риб'ячого жиру. Причому, за останніми даними, довести користь вживання жирних кислот omega-3 ученим не вдається. Крім того, при проблемах з підшлунковою залозою вживати їх просто-таки шкідливо, а передозування загрожує серйозними проблемами з наднирковими.

3. Голубика і гранат. Вони володіють високими антиоксидантними властивостями, захищаючи мозок і знижуючи ризик закупорки артерій і виникнення атеросклерозу. Красно-пурпурний сік голубики корисний при анемії, циститі, лейкоплакії і як седативний засіб. Морс, приготований з неї, приймають при лихоманці. Проте потрібно мати на увазі, що ягоди голубики, що росте поблизу чагарників багульника болотного, можуть "вбирати" в себе і накопичувати в сизуватому нальоті отруйне ефірне масло багульника, яке викликає сильний головний біль, нудоту і блювоту. Гранатовий сік рекомендують пити при виснаженні, недокрів'ї, атеросклерозі, респіраторних інфекціях, бронхіальній астмі і ангіні. Проте він категорично протипоказаний при виразковій хворобі шлунку і гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку. Пити його можна тільки розбавленим водою, інакше кислоти, що містяться в ньому, не тільки дратуватимуть шлунок, але також можуть і роз'їсти емаль зубів. Крім того, він володіє закріплюючою властивістю, так що протипоказаний і тим, у кого є проблеми з травною системою.

4. Оливкове масло. Масло з плодів оливи містить всі ті ж антиоксиданти, корисні властивості яких перераховувалися вище. При цьому воно володіє здатністю знижувати рівень холестерину в крові і захищає людину від загрози виникнення атеросклерозу. Оливкове масло холодного, першого віджимання вважається найкориснішим зі всіх масел, проте не слід забувати про те, що в столовій ложці як вершкового, так і оливкового масла міститься 110 калорій, і при вживанні у великих кількостях (часто рекомендують щодня випивати не менше 100 грам цього масла) воно легко допоможе набрати зайві кілограми. Крім того, оливкове масло не так просто правильно вибрати, адже корисно саме масло першого, холодного віджимання, а ось так зване "орухо", яке одержують, нагріваючи вичавки, категорично не можна використовувати, оскільки в ньому містяться шкідливі канцерогенні речовини типу бензопирена, із-за яких на низькосортне масло "орухо" в Європі введена заборона.

5. Горіхи - волоські, мигдаль, кедрові, макадамія. Ці горіхи допомагають обмежити споживання цукру і холестерину, рекомендуються при хворобах серця і запаленнях, а також містять антиоксиданти і omega-3 жирні кислоти. Корисні горіхи і при недокрів'ї, наприклад, волоські, оскільки містять з'єднання заліза і кобальту. Але той же самий волоський горіх шкідливий при кашлі, бронхіті, ОРЗ, ангіні, діатезі, кропив'янці, екземі, псоріазі і нейродерміті. І протипоказаний при гастритах, коліті, ентероколітах, виразках шлунку і дванадцятипалої кишки. А надмірне вживання горіхів може викликати головний біль, блювоту або навіть отруєння. Всі горіхи відрізняються великим змістом білка і особливо жиру, тому достатньо калорійні. Крім того, горіхи схильні до грибкових захворювань, які можуть привести до зростання токсичних речовин, шкідливих для людини, а також часто є перевізниками личинок шкідливих комах, наприклад, капрового жука. А ще горіхи є сильним алергеном, так що вживати їх потрібно дуже обережно і помалу, особливо вперше.

6. Цілісне зерно - овес, пшениця, ячмінь. Вони допомагають стабілізувати рівень цукру в крові і покращують функціонування кровоносних судин, а також зменшують вірогідність появи запалень. У цілісних зернах міститься велика кількість волокон. Таке зерно складається з трьох основних частин - висівок, паростків і ендосперм. Оброблена мука очищається від висівок і паростків, разом з якими йде клітковина і інші живильні елементи. Проте при всіх плюсах у вживанні зеленого зерна є і свої мінуси - надлишок рослинних волокон негативно позначається на мікрофлорі кишечника і не рекомендується людям, що мають виразку шлунку у відкритій формі. Деякі сорти цілісних зерен можуть бути шкідливі для людей, що зазнають труднощі з травленням, оскільки ця їжа достатньо важко перетравлюється, а в літньому віці дуже велика кількість клітковини може викликати підвищене газоутворення або розлад шлунку.

7. Червоний виноград. Червоний виноград, завдяки великій кількості антиоксидантів і поли фенолів, що міститься в ньому, сприяє поліпшенню складу крові і підвищенню рівня гемоглобіну, робить благотворний вплив на роботу серця, запобігаючи утворенню тромбів. Крім того, виноград володіє антиокислювальною, протипухлинною і протизапальною дією. Проте поли феноли і таніни, присутні в червоному винограді, можуть викликати мігрень, від якої практично немає порятунку, а забруднення на шкірці - дріжджові гриби і цвіль, шкідливі речовини із забрудненого повітря і залишки пестицидів - ще не безпечніші.

8. Часник і лук, як вважається, несуть в собі ряд сірковмісних з'єднань, які захищають від хвороб серця і деяких видів раку. Останні дослідження показали, що часник і лук не знижують рівень шкідливого холестерину в організмі, а значить, не запобігає серцево-судинним захворюванням. Зате викликають роздратування слизистої, печію і відлякують своїм різким, характерним запахом. Часник і лук у жодному випадку не можна їсти при виразці шлунку і дванадцятипалої кишки, при гострому гастриті або загостренні хронічного гастриту, при запальних захворюваннях нирок. Крім того, небезпечно вживати часник разом з аспірином або яким-небудь іншим антикоагулянтом, оскільки він сприяє розрідженню крові.

9. Брокколи - містить речовини, які допомагають запобігти раку, а також укріплює пам'ять. У людей з підвищеною кислотністю і захворюваннями підшлункової залози вона може викликати здуття живота і коліки.

10.Томати - містять ликопин, могутній антиоксидант, допомагають стимулювати імунну систему і захищають від деяких видів раку, особливо простати. Але окрім ликопина, томати багаті кальцієм і категорично протипоказані як літнім людям, так і тим, у кого є проблеми з остеопорозом і іншими захворюваннями суглобів. Оскільки підвищене вживання томатів і томатних паст, соусів, приводить до накопичення в організмі кальцію і відкладенню солей і викликає утворення каменів в нирках, а також сприяє эррозії зубній емалі. Шкідливі помідори, а точніше, кислоти, що містяться в них, при жовчнокам’яній хворобі - оскільки можуть викликати спазм жовчного міхура.

повернутися назад

обсудити на форумі                перейти на сторінку "статті"                Новини              Об'яви










 

поветнутись на головну сторінку сайту

  
Авторское право © 2007 - 2017 Ширков Андрей Алексеевич - Все права защищены, Копирование материалов разрешено только с видимой ссылкой на источник: http://svatovo.ws