Ви добре знаєте, навіщо потрібно відкладати. Скільки при цьому ви накопичили за останній рік? Якщо ви задоволені цією сумою, кидайте читати і напишіть нам в коментарі (Фейсбук, Вконтакте), як вам це вдалося. Якщо немає, читайте далі.

Куди діваються ваші гроші

Припустимо, ви отримуєте 15 000 гр. Хіба похід в кафе на 250 грн може серйозно вплинути на ваш бюджет? Це ж 1/60 частина вашої зарплати. Але якщо ви витрачаєте на оренду 6 000 грн, то у вас залишається тільки 9 000 шгн на весь місяць.

9 000 грн в місяць — це 300 грн в день. Якщо ви витрачаєте більше 300 грн за день, ви в мінусі. Виявляється, похід в кафе — це не дрібна трата, а майже весь щоденний бюджет.

Секрет в тому, що дрібних витрат не буває. Щоб переконатися в цьому, почніть стежити за своїм щоденним бюджетом.

ЖИТЛО.

Фінансові консультанти рекомендують витрачати на житло не більше 30% від загального доходу, у вас же йде половина заробітку. Це небезпечна ситуація, в якій непередбачені витрати ризикують загнати вас в боргову яму. Якщо ви оплачуєте іпотеку, докладете максимум зусиль, щоб збільшити свій дохід найближчим часом. А якщо знімаєте житло, то підшукайте варіант скромніше, поки зовсім не розорилися.

ЇЖА.

Тепер є серйозний привід сісти на дієту, адже в році, що минає найбільше грошей ви витратили на їжу! Послухайте нашої ради: відмовтеся від  походів у кафе і перейдіть на домашнє харчування. Корисніше і дешевше. До речі, простий спосіб скоротити витрати на продукти – закуповуватися масово раз на тиждень у великому супермаркеті. Це вбереже вас від частих походів у «продуктові» і в підсумку від незапланованих і непотрібних покупок.

РОЗВАГИ / дрібні витрати.

Будь то нескінченні розважальні та культурні заходи або спонтанні покупки тисячі дрібниць – ви не вважаєте за потрібне себе обмежувати. Так справа не піде. Почніть нарешті вести облік дрібних витрат і відмовтеся від шкідливої і небезпечної звички носити з собою всю зарплату дрібними купюрами. Невитрачене в підсумку кошти можна починати відкладати на чорний день або на будиночок в Карпатах.

ПОДОРОЖІ.

Зміна обстановки – ефективний, але досить витратний рецепт боротьби з рутиною і нудьгою. На щастя, є способи зробити його дешевше. Наприклад, запланувати відпустку заздалегідь: чим раніше визначитеся, тим нижче ціни. Для спонтанних натур хороший вихід – гарячі тури.

ОДЯГ

Давайте зізнаємося: жити впроголодь заради сумки з останньої колекції – це перебір. Ось три простих правила, які допоможуть вам побороти «недуга»: не використовуйте шопінг в якості терапії; не купуйте річ просто тому, що на неї є знижка; переглянете свій гардероб: нове – добре забуте і два роки пролежавше у вашій шафі.