This version of the page http://www.farmer-ukr.com/?p=3214 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-12. The original page over time could change.
ЗА ІНІЦІАТИВИ АГРАРНОЇ ГРОМАДСКОСТІ ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ З ПРЕМ’ЄР МІНІСТРОМ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИРОМ ГРОЙСМАНОМ | ТОВ "Господар ЕЦ"

ЗА ІНІЦІАТИВИ АГРАРНОЇ ГРОМАДСКОСТІ ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ З ПРЕМ’ЄР МІНІСТРОМ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИРОМ ГРОЙСМАНОМ

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у вівторок, 31 травня, провів зустріч з представниками громадських організацій аграрного спрямування щодо обговорення актуальних фермерських, селянських та загалом проблем села.

У нараді взяли участь практично всі посадовці які мають пряме відношення до аграрного сектору і від яких залежить розвиток українського села:Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, Міністр фінансів України Олександр Данилюк, Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров, Голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк, директор департаменту оподаткування юридичних осіб ДФС Олексій Лишенко.

Асоціацію фермерів та приватних землевласників України, кооператорів та особисті селянські господарства представляв і доповідав з цього питання Іван Томич.

Зустріч була конструктивною, діловою і професійною, що дозволило визначити три основних блоки питань пов’язаних як з виробництвом, так і в цілому з українським селом:

  1. Блок земельних питань.

Від охорони, збереження землі та українських чорноземів – до її використання, корупції в земельній сфері, тінізації ринку землі, рейдерства, всіх негативних явищ, які на сьогодні нагромадилися у сфері земельних відносин. Визначина «Дорожня карта» вирішення земельної проблематики.

  1. Блок податкової політики.

Це питання що турбує всіх хто пов’язаний з виробництвом аграрної продукції. Невизначеність з ПДВ, невизначеність з фіксованим податком, створює загальну невизначеність з перспективою розвитку та діяльності багатьох господарств.

Тому вимогу Асоціації фермерів що до розробки єдиного варіанту закону про єдиний земельний податок, який би влаштовував різні форми господарювання.

Питання надзвичайно складне, але ми відчули бажання Уряду сформувати сталу податкову політику на тривалий час – прозорою, прямою, не корупційною і не тіньовою, через об’єкт оподаткування гектар ріллі, в залежності від його оцінки і якості

  1. Блок державної підтримки сільгоспвиробників.

Як з центрального бюджету, так і з місцевих бюджетів. Якою вона повинна бути?

Є чітке розуміння з боку Прем’єр-міністра, Міністра агрополітики, що підтримка буде спрямована на фермерські господарства з розміром оброблюваної землі до 500 гектарів. Ця підтримка буде прозорою і спрямованою безпосередньо на господарство.

Наступною важливою формою підтримки, особливо дрібних сільгоспвиробників, буде підтримка через сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи. Вже в 2016 році на ці потреби, як заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, буде виділено 210 млн. гривень.

Окремою Державною програмою, яку ще необхідно розробити, будуть підтримуватися сімейні ферми, які зареєструються згідно прийнятого нещодавно Закону «Про сімейні ферми». АФЗУ ініціювала розробку такої програми і Прем’єр-міністр це підтримав. Концепція цієї програми буде розроблена до 18 червня і представлена на зібранні голів районних Асоціацій, що відбудуться під час Св’ята фермерських родин на базі СКК «Моршинкурорт» обговорена та направлена на розгляд Уряду.

Для опрацювання проблематики цих трьох блоків визначено Робочу групу, яку очолив Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, який уповноважений залучати всі органи влади і всіх посадовців для вирішення всіх необхідних питань. В цю групу ввійде і президент АФЗУ Іван Томич. Ця робоча група, у відповідності до доручення Прем’єр-міністра, розпочне свою роботу на наступному тижні і буде проводити свої засідання щотижнево.

Окрім того, є доручення Прем’єр-міністра про проведення на початку липня другої такої зустрічі під його головуванням з підведенням результатів роботи вищезазначеної Робочої групи.

Також окреслено контрольні терміни по вирішенню основних проблемних питань:

-          В сфері податкової політики до 1 липня 2016 року.

-          В сфері бюджетної політики по підтримці сільгоспвиробників до 1 вересня 2016 р.

-          В сфері земельної політики також до 1 вересня 2016 р.

Підсумовуючи необхідно відзначити, що на зустрічі визначені основні проблеми в галузі, створено на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром – Міністром економічного розвитку і торгівлі України Степаном Кубівим оперативний штаб для розробки напрямків вирішення всіх проблемних питань з безпосереднім контролем з боку Прем’єр-міністра.

Такої системи роботи ми не мали практично з 2009 року і вона дає надію на зрушення у сфері комплексу проблем які нагромадилися в розвитку фермерства, в розвитку українського села.

Ми сподіваємося, що до вересня цього року ми визначимося і будемо чітко розуміти позицію та бажання керівництва Держави в плані розвитку українського села!

Прес-служба АФЗУ