Моніторинг відкритості сайтів | Анонси ІРРП

Прес-конференція “Відкритість української влади. Результати моніторингу веб-сайтів центральних органів виконавчої влади України – 2015”

ПРЕС-РЕЛІЗ

17 грудня  2015 р. на прес-конференції в прес-центрі «Український кризовий медіа-центр» Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) оприлюднив рейтинг відкритості сайтів центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ) відповідно до результатів моніторингу, проведеного в 2015 році.

Моніторинг веб-сайтів органів влади проводиться вже п’ятий рік поспіль та передбачає оцінювання за 210 параметрами на повноту, актуальність та навігаційну доступність інформації.

«Наша увага до сайтів не випадкова, оскільки вся офіційна інформація переміщується у віртуальний простір, а сайти є  єдиним інструментом отримання її від першоджерела. Цього року було відкрито максимальну кількість електронних державних реєстрів, що є індикатором серйозних намірів Уряду перейти до електронного урядування, яке забезпечує максимальну прозорість та є умовою зниження рівня корупції. Таким чином, у органів влади просто не має вибору – вони повинні бути готовими до того, що вся інформація буде споживатися через їхні веб-сайти, і суспільство готове до цього», – сказала Людмила Панкратова, керівник проекту Моніторингу.  

В 2015 році було досліджено 77 веб-сайтів органів влади. До моніторингу вперше було залучено сайти всіх центральних органів державної виконавчої влади України (70), а також портал Верховної Ради України, сайти Адміністрації Президента України, Центральної виборчої комісії, Ради Національної безпеки та оборони України, Генпрокуратури, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення. Відповідно для цих сайтів  параметри було скориговано згідно з їхнім статусом.

Загальний показник інформаційної вікритості на 70 досліджених веб-сайтах ЦОВВ становить 54,74 % відкритості інформації.  За 2011-2015 рр. рівень відкритості зріс на 15,2 відсоткових пункти  та становить 55,8% на 52 сайтах, які були предметом дослідження постійно.

Лідер рейтингу – веб-сайт Державної прикордонної служби України з коефіцієнтом 78,4% – утримує лідерську позицію вже четвертий рік поспіль. Друге місце посіла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації з показником – 78,0%. Третє місце утримує Антимонопольний Комітет України75,9 %.

На початку моніторингових досліджень у  2011р. сайтів з показником відкритості до 40% було 24, а у 2015 р. —  лише 7; а сайтів з коефіцієнтом понад 60% в 2011р. було лише 5, в 2013р. їх стало вже 9, а в 2014 році – 18, в 2015 р. – 21.

Таким чином, незважаючи на досить повільне зростання рівня відкритості веб-сайтів, суттєво збільшується кількість сайтів з коефіцієнтом відкритості понад 60 %.

Лідери рейтингу практично втримують свої позиції, однак, показник відкритості менший, у порівнянні з минулим роком, що пов’язано з реформуванням органів влади, адже зміни відбуваються досить швидко і сайти просто не встигають за ними.

43 з досліджених 70 сайтів тримається в  діапазоні 50-70% відкритості; в 2014 році такий рівень відкритості був лише у 28 сайтів.

Найбільш закритою, так само як і минулі роки, залишається інформація про витрачання бюджетних коштів, оприлюднення звітів про проведення тендерних закупівель та використання державного майна.

Результати моніторингу буде опубліковано на сайті ІРРП. За додатковою інформацією звертайтеся до Людмили Панкратової за телефоном 044 279 41 99 або на адресу pankratovalyudmyla@ukr.net.

Проект  з моніторингу відкритості веб-сайтів центральних виконавчих органів влади (міністерств, державних служб та агентств, центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом тощо) в 2015 році виконується спільно з чешською неурядовою організацією «Transitions» за підтримки Міністерства зовнішніх справ Чеської Республіки та у співпраці з проектом Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства».

Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП, www.irrp.org.ua) – неприбуткова громадська організація, заснована у серпні 2006 року, яка сприяє розбудові демократичного громадянського суспільства шляхом розвитку професійних, життєздатних та плюралістичних ЗМІ в Україні.

535 total views, 1 views today