новини

Звіт про діяльність Асоціації велосипедистів Києва у 2010 році

(за період з 13 грудня 2009 до 26 листопада 2010 рр.)

1. Вступ

Асоціація велосипедистів Києва (скорочено АВК) – громадська організація, легалізована ГУ Юстиції в м. Києві 10 травня 2007 року без створення юридичної особи. Основні цілі діяльності АВК – представлення та захист інтересів її членів, та сприяння розв’язанню транспортних і екологічних проблем м. Києва шляхом створення умов для використання велосипедів у якості міського транспорту.

Останні звітно-виборні збори АВК відбулися 12 грудня 2009 року. На них був обраний керівний склад АВК:

  • голова – Віктор Загреба;
  • секретар – Дмитро Александров;
  • ревізор – Денис Шашков;

Відповідно до ст. 3.7 Статуту АВК, її керівництво повинне щорічно звітувати перед загальними зборами про свою діяльність. Цей звіт складений згідно цієї норми.

2. Звіт про членство

Відповідно до частини VI Статуту АВК її членом може бути будь яка особа в віці від 14 років, яка визнає Статут АВК та поділяє її цілі. Колективне членство в АВК не передбачено.

На початок звітного періоду АВК складалася з десяти членів. За звітний період шість осіб звернулися з заявами про прийом в члени АВК, всі ці заяви були задоволені. Одна особа (Леонід Яценко) вибула зі складу АВК за власним бажанням.

Таким чином, на поточний момент АВК складається з п’ятнадцяти членів.

Статус ще двох осіб залишається невизначеним: вони не подавали заяв, але ще в 2009 р. попередньо заявили про своє бажання вступити в Асоціацію і сплатили членські внески. Оскільки фактично участі в діяльності Асоціації вони не брали, пропонується вважати ці внески добровільними пожертвами, а цих осіб – співчуваючими.

Крім того, в минулому році ми розпочали організований прийом волонтерів і в поточний момент в нашій базі є відомості про близько 70 осіб, які мали б бажання допомагати Асоціації.

Нажаль четверо членів АВК, хоча і не зверталися з заявами про припинення членства, фактично втратили зв’язки з організацією: не відвідують загальні збори, не сплачують членські внески і не беруть участь в її діяльності.

3. Фінансовий звіт

На початок звітного періоду в касі АВК перебувало 213,72 грн.

Рішенням попередніх Загальних зборів членський внесок на звітний період був встановлений в обсязі 50 грн. з особи. Таким чином, фактично зібрано за звітний період:

  • членських внесків                                       –            550,00 грн.
  • погашення заборгованості по внескам за м.р. –             20,00 грн.
  • добровільних пожертв                                 –            751,45 грн.

Загалом надходження                                         –          1321,45 грн.

Заборгованість членів АВК по членським внескам складає наразі :

  • Матвєєв Сергій                                             –            100,00 грн.
  • Горбань Володимир                                        –            100,00 грн.
  • Михацький Олексій                                       –            100,00 грн.
  • Шульга Максим                                            –            100,00 грн.
  • Садецька Тетяна                                          –              50,00 грн.

Загалом                                                               –            450,00 грн.

Витрати АВК за поточний період складалися з таких статей:

  • Друк роздаточних матеріалів на «Велобайк-2010»    –     432,00 грн.
  • Друк баннера (2*1м, вініл)                                   –      320,00 грн.
  • Різні матеріали для стенду на «Велобайк-2010»       –      166,31 грн.
  • Різні матеріали для ремонту «Велосипеда – примари» –    114,63 грн.
  • Різні матеріали для «Дня без авто» та «Велопрацедавця року» – 87,00 грн.
  • Канцелярські товари та болванки для CD                –      301,89 грн.
  • Поштові видатки т.ч. оренда а/с                            –        84,65 грн.
  • Друк візитних карток                                           –       180,00 грн.

Загалом витрати                                                   –            1686,48 грн.

в тому числі непогашених зобов’язань                     –              490,53 грн.

В касі АВК на даний момент знаходиться Триста тридцять дев’ять грн. 22 коп. Каса АВК зберігається в секретаря асоціації.

Асоціація входить в новий рік з від’ємним балансом (-151,31 грн.) він утворився за рахунок боргів перед членами АВК, які витрачали на її користь власні кошти. Він має бути погашений з надходжень 2011 року.

4. Звіт про статутну діяльність АВК

2010 рік виявився надзвичайно плідним в діяльності АВК. Він характеризується великою інтенсивністю роботи, припливом в організацію нових ініціативних та професійних активістів, а також високою швидкістю реагування на події та процеси, які зачіпають інтереси велосипедистів. Цей рік вперше був багатим на матеріальні прояви результатів роботи АВК протягом усіх попередніх років, зокрема — відкриттям першої київської велосипедної доріжки на вул. Здолбунівська, створенням велодоріжки на Володимирському узвозі, встановленням велопарковок.

Загалом, робота у 2010 році фокусувалася на трьох взаємодоповнюючих напрямках:

  • нормотворчість і організація руху (розробка проектів документів, поправок, зауважень);
  • проведення акцій та ініціатив щодо популяризації велосипеда та створення велоінфраструктури;
  • налагодження партнерських стосунків та співпраці з іншими організаціями України та Європи.

Діяльність АВК в сфері нормотворчості і організації дорожнього руху

В цьому напрямку робота проводилася як на місцевому рівні (Києва), так і на загальнонаціональному, зокрема з Міністерством внутрішніх справ та Міністерством транспорту. В більшості випадків нормотворчі та організаційні ініціативи АВК увінчалися успіхом. Зокрема, за звітний період можна виділити п’ять головних заходів у зазначеному напрямку роботи:

  1. 24.12.2009 — Київрада офіційно затвердила Програму створення мережі велосипедних доріжок, розроблену з подачі та на основі матеріалів АВК ще у 2008 році. За це рішення проголосували 98 депутатів місцевої ради, проти проголосував тільки один. Ухвалена програма передбачає спорудження у 2010-12 роках велодоріжок вздовж головних магістралей міста, по мостах через річку Дніпро, а також кількох рекреаційних маршрутів. Загальна тривалість запланованих велошляхів – 162 кілометри, що складає 10% від загальної довжини київських вулиць. Прийняття цієї програми на офіційному рівні стало завершальним актом цілеспрямованої роботи АВК, яка тривала з 2007 року.
  2. 01.02.2010 — АВК передала до Департаменту ДАІ МВС України, в рамках громадського обговорення  нової редакції Правил дорожнього руху,  свої пропозиції щодо цих змін, які покликані покращити безпеку велосипедистів на дорозі та розширити наші права. Цей пакет пропозицій був розроблений відповідно до рішення Загальних Зборів АВК від 12.12.2009. Пакет пропозицій АВК до ДДАІ містив 53 сторінки тексту та ілюстрацій. Пропозиції АВК виявилися найбільш грунтовними і об”ємними серед сотень інших, які надійшли до ДДАІ. На момент підготовки цього звіту, остаточна редакція нових ПДР ще перебуває в процесі розробки. Але у чернетці цієї редакції, опублікованій ДАІ, прийнято понад 50% запропонованих АВК поправок, в т.ч. визначення понять “Велодоріжка” і “Велосмуга”, передбачення велосипедних світлофорів і піктограми “велосипед” для розмітки, дозвіл велосипедистам з віком понад 7 і до 14 років рухатися по автодорогах тощо.
  3. 19.07.2010 — АВК передала до Міністерства транспорту пропозиції щодо проекту Транспортної стратегії, пояснивши потребу включення розвитку велотранспорту в цей документ. Ці пропозиції були оперативно розроблені у відповідь на інформацію в ЗМІ про те, що Мінтранс завершує розробку цього стратегічного документу. Подання пропозицій від АВК привернуло увагу ЗМІ, але в підсумку пропозиці прийняті не були. Проте, велосипедний транспорт в Транспортній стратегії згадується, зокрема його рекомендується розвивати в містах.
  4. 07.10.2010 — Київрада прийняла рішення, яке зобов”язує торговельні центри облаштувати стоянки для велосипедів та мотоциклів. АВК підтримала це рішення і брало участь у консультаціях при його розробці, зокрема зустрічалося з депутатом-ініціатором. Рішення Київради викликало хвилю зацікавленості і публікацій в ЗМІ на тему велопарковок, в яких АВК виступало коментатором на тему, де і які велопарковки потрібно ставити для велосипедистів.
  5. 26.10.2010  – Відбулося відкриття першої київської велодоріжки на вул.Здолбунівській, за участі прем”єр-міністра М.Азарова. Активісти АВК одразу після цього зробили оцінку якості виконання велодоріжки і подали листа в “Київатодор” щодо необхідності ліквідації недоліків. Більшість недоліків були оперативно ліквідовані.

Акції АВК

В напрямку організації акцій робота АВК у 2010 році була надзвичайно плідною. Зокрема, у звіті представлено 14 акцій, в яких АВК взяла участь — у переважній більшості як ініціатор та головний організатор. Акції проводилися здебільшого з двома цілями — популяризувати велосипедний рух та спонукати київську владу активніше виконувати міську програму.

  1. 19.02.2010 — участь у виставці “Велобайк-2010”. Асоціація вперше була представлена на власному стенді. Ми знайомили відвідувачів з нашими доробками та планами, розповсюджували друковані матеріали, запрошували до співробітництва в якості волонтерів та збирали пожертви на діяльність.
  2. 10.04.2010 — акція “Оновлення пам’ятника загиблим велосипедистам”. Захід присвячений пам’яті загиблого велосипедиста Олексія Башкирцева проводилася з метою прибрати територію після зими, помити, пофарбувати велосипед, висадити квіти, встановити велосипед на постамент, розмістити на стіні табличку. Все було успішно виконано та отримало висвітлення в ЗМІ, в акції взяли участь 15 членів АВК та волонтерів.
  3. 18.04.2010 — акція “Зробимо дороги безпечними”, організована “Асоціацією безпеки дорожнього руху” на Контрактовій площі. АВК забезпечило візуальну присутність велосипедистів на акції і привертала увагу до безпеки користування велосипедами. До акції було випущено та поширено буклети про переваги та безпеку користування велосипедом в містах, текст підготовлений АВК, дизайн та друк — АБДР. В акції взяли участь 5 учасників-велосипедистів.
  4. 04.06.2010 —  відеоролік “Азаров против велосипеда”. Після заяви премєр-міністра України М.Азарова про те, що на велосипеді він не буде їздити на роботу, бо це надто довго, АВК за участі волонтерів та велоклубу “Велокс” зняла ролик, щоб це перевірити. Ролик на YouTube переглянуло понад 2000 людей.
  5. 16.06.2010 — встановлення “Першої європейської велопарковки” на Позняках. Акція, проведена та організована фактично двома активістами (Д.Александров і І.Бондаренко) отримала дуже успішне висвітлення в ЗМІ  (10 телеканалів) і привернула увагу до проблеми відсутності велопарковок.
  6. 07.08.2010 – “Велонаїзд-3”. Ця акція стала реакцією на загибель велосипедиста на мості Патона, на якому, згідно з обіцянками мерії, вже давно мала б бути велодоріжка. Пікет під стінами мерії був висвітлений в ЗМІ, а велоактивістів запросив на переговори один керівників мерії О.Попов. В підсумку, Попов пообіцяв облаштувати в Києві 4 велодоріжки вже у 2010. Участь в пікеті взяло близько 40 велосипедистів.
  7. 29.08.2010 — встановлення велопарковок біля відділень “Прокредитбанку” в м.Біла Церква. АВК виступила інформаційним партнером і ідейним натхненником цієї події, представник АВК Д.Александров був присутній на урочистому відкритті велопарковок. В 2011 році цей банк планує встановити велопарковки біля всіх своїх відділень по Україні, в т.ч. в Києві.
  8. 07.09.2010 – “Листи щастя”. АВК розіслала 36 офіційних листів всім вищим чиновникам України та м.Києва з пропозицією особисто долучитися до Всесвітнього дня без авто 22 вересня і приїхати на роботу на велосипедах. Акція отримала широкий розголос у ЗМІ, але ніхто з чиновників цього разу на велосипеді не приїхав. Зато дехто приїхав на метро.
  9. 19.09.2010 – “Дівчачий велопарад”. Акція проводилася з метою популяризації велотранспорту та приурочена до Дня без авто. 40 дівчат в спідницях і на підборах рушили на велосипедах з Михайлівської площі до Контрактової, там сиділи в кав”ярнях і писали в книги скарг і пропозицій прохання встановити велопарковку. Акція стала регулярною і проводилася щотижня, до неї долучилися активістки в Полтаві. Наступного року планує долучитися Дніпропетровськ.
  10. 22.09.2010 – “Всесвітній день без авто”. АВК провела в цей день кілька акцій, в т.ч. “На велосипеді на роботу” та “Транспортні перегони”. Акції отримали добрий розголос і привернули увагу до необхідності долучення України до міжнародних ініціатив щодо зменшення використання автомобілів у містах.
  11. 22.09.2010 – “Велороботодавець року”. Акція проводилася вперше і виявилася дуже успішною. Метою було заохочення бізнесу до створення умов, за яких їхні працівники могли б і хотіли б їздити на роботу на велосипедах. Інформаційним партнером акції стала “Українська правда”. Усі перші місця посіли IТ-компанії. Перше місце посіла компанія “GlobalLogic“, друге – компанія “Мелексіс Україна”, третє – “Майндспід Текнолоджис”. Фінальна прес-конференція та нагородження переможців було проведено в інформагенції “РІА-новини”, акція та її переможці отримали багато публікацій в ЗМІ.
  12. 10.10.2010 — “Малювання велодоріжки на Володимирському узвозі”. Близько 20 активістів забетонували заїзди і з”їзди та розділили тротуар на велосипедну і пішохідну частини, розмістивши відповідну розмітку та дорожні знаки. Акція отримала не тільки багато публікацій, але і конкретний результат у вигляді функціональної безпечної велодоріжки, якою зараз користуються велосипедисти.
  13. 21.10.2010 — “Веломапа Києва”. Інтернет-проект з розробки мапи велосипедних об”єктів Києва, здійснений одним з членів АВК, став надбанням громадськості на сайті АВК і продовжує свій розвиток.
  14. 20.10.2010 — “Партії і велосипед”. Перед місцевими виборами було ініційовано розсилку листів-запитів до кандидатів на посади мерів та до осередків партій щодо розвитку велосипедного руху. Внаслідок, роє кандидатів в мери та міські ради (Львів, Тернопіль та Яремче) погодилися облаштовувати велоінфраструктуру в разі своєї перемоги.
  15. 14.11.2010 — “Тиждень безпеки дорожнього руху”. Вже вдруге АВК долучилася до цієї акції, яку проводить “Асоціація безпеки дорожнього руху України” в рамках всесвітньої кампанії “Десятиріччя безпеки дорожнього руху”. Цього року “Тиждень безпеки” відбувався у зменшеному форматі, без вуличних масових акцій, зате в партнерстві з державними органами — міністерствами транспорту та внутрішніх справ. АВК розмістила банери “Тижня безпеки” на своєму сайті та відвідала кілька круглих столів.

Співпраця АВК з іншими організаціями, налагодження партнерств

У 2010 році АВК налагодила дружні і робочі відносини з багатьма організаціями України і, особливо, Європи. Нас прийняли в європейську сім’ю подібних організацій — European Cyclists Federation. Ми стали першою організацією України, яка приєдналася до федерації. Також було налагоджені відносини з організаціями Польщі та Іспанії, Німецькою урядовою агенцією GTZ, та багатьма українськими організаціями.

  1. 15.05.2010 — АВК стала членом Європейської федерації велосипедистів (ECF). Рішення про прийняття АВК до цієї найбільшої і найвпливовішої велосипедної організації світу було прийнято на її щорічних зборах, що відбувалися в Тчеві (Польща). Голова АВК Віктор Загреба був присутній на цих зборах і зробив презентацію АВК, яка викликала позитивні відгуки і оплески аудиторії. Рішення про прийняття київської асоціації було прийнято одностайно.
  2. 01.06.2010 — розпочато співпрацю з Фондом Бьолля. Вцілому за 2010 рік завдяки цій співпраці було проведено серію мозкових штурмів, робочих груп, зустрічей між  представниками різних велосипедних товариств, клубів, організацій. Наслідком цього стала розробка Стратегічного плану діяльності АВК та нової редакції статуту.
  3. 04.11.2010 – У Львові відбулася зустріч АВК з проектом Німецького федерального агентства з міжнародного розвитку GTZ “Сталий транспорт для українських міст”. Було домовлено про початок співпраці і взаємне залучення до ініціатив і проектів в Україні і зокрема щодо реформування державних будівельних норм (ДБН).
  4. 20.11.2010 – Партнерство зі службою “Мотохелп”. Внаслідок переговорів, ініційованих АВК, було досягуто угоду про те, що служба “Мотохелп” буде надавати оперативну і безкоштовну допомогу не тільки мотоциклістам, але й велосипедистам, які потрапили в ДТП чи іншу неприємність на дорозі. Волонтери “Мотохелпу” допомагають юридично та фізично (медикаментами) у дуже короткий термін. Телефон диспетчера “Мотохелп”, який відтепер потрібно мати в записнику всім велосипедистам – (067)900 9990
  5. 16-17.10.2010 – “Велофорум-2010” у Івано-Франківську. АВК виступала як один з партнерів цієї події, яка зібрала близько 50 учаснків — велоактивістів з 15 міст. Були поважні іноземні гості з Польщі та Іспанії. АВК поширила інформацію про свою діяльність і досягнення, а також підготувала і провела ще дві додаткові презентації — про потребу змін в законодавстві (в тому числі ПДР, ДБН тощо) та про те, як треба організовувати вуличні акції. В підсумку, було налагоджено багато контактів та дружніх відносин з активістами з інших міст та країн, встановлені або зміцнені відносини з велоактивістами з Черкас, Харкова, Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Луцька та інших міст України.
  6. “Національний екологічний центр України” – у 2010 році налагоджено дружбу і співпрацю з цією найбільшою українською екологічною організацією. Зокрема, спільно було проведено заходи до “Дня без авто”, НЕЦУ надає організаційну і консультативну підтримку ініціативам АВК.
  7. “Асоціація безпеки дорожнього руху” – продовжено співпрацю з цією громадською організацією, зокрема під час акцій “ Зробимо дороги безпечними” та “Тиждень безпеки дорожнього руху”. Випущено та поширено буклети про переваги та безпеку користування велосипедом в містах, текст підготовлений АВК, дизайн та друк — АБДР.
  8. Польська мережа “Miasta dla Rowerow” – найбільша велосипедна асоціація Польщі стала другом АВК завдяки “Велофоруму-2010”, де були присутні керівники і активісти обох організацій (Marcin Hyla від Польщі, і Віктор Загреба, Іра Бондаренко і Дмитро Александров від АВК). Обмін досвідом і передача знань від поляків приносять велике натхнення і практичну користь, адже умови, в яких зараз перебувають українські міста та велоактивіст дуже нагадують Польщу 10 років тому.
  9. Іспанська організація “A Contramano” теж стала другом АВК завдяки тому ж “Велофоруму”, на якому був один з лідерів цієї успішної групи з м.Севілья Raul Gomes Dorado. У 2011 році заплановано поїздку київських активістів до Іспанії для вивчення досвіду.

Звіт підготував:
Віктор Загреба, голова АВК
26.11.2010

 

інші цікаві матеріали

Запрошуємо волонтерів для весняного підрахунку велосипедистів

Уже четвертий рік поспіль Асоціація велосипедистів Києва проводить унікальне дослідження, мета якого моніторити динаміку кількості велосипедистів на вулицях столиці. Це може стати поштовхом до покращення…

Відкрито набір тренерів у Велошколу АВК з безпеки руху

Їздите велосипедом по Києву багато років? Почуваєтесь на дорозі, як риба у воді? Знаєте Правила дорожнього руху для велосипедистів і можете навчити інших? Поділіться своїм…

Київ приєднується до всесвітнього флешмобу «30 днів на велосипеді»

1 квітня 2017 року Київ приєднається до всесвітнього флешмобу «30 днів на велосипеді / 30 days of biking». Щоб стати учасником флешмобу, достатньо дати собі…