Реформи освіти

Іноземна для першачків, розбудова мережі дитячих садочків та зменшення кількості вишів. Про новації в українській освіті йшлось під час відеоконференції освітянського міністра Дмитра Табачника з фахівцями та чиновниками з регіонів. Які пропозиції до реформи системи освіти є у Харківщини.

 

 

Дитячих садочків більшає у всій країні. Минулоріч, додатково запрацювали понад дві з половиною сотні дошкільних закладів. Урядовці обіцяють – за кілька років мережа дитячих садочків зросте ще майже на тисячу. Освітянській міністр розповів і про шкільні новації. Так, з нового навчального року усі українські першачки вивчатимуть іноземну мову. Програму методисти намагались скласти таким чином, аби малі не нудьгували. Заняття триватимуть у формі гри. Дмитро Табачник певен – завдяки новому держстандарту початкової освіти, на час закінчення школи, учні вільно володітимуть іноземною мовою.

 

Дмитро Табачник, Міністр освіти і науки України

Діти не будуть вчити, як ми “the table”, “the pen” и т. д. Ми вчили пісенну мову, не вміли розмовляти. Новий статут побудований на побутову мову, на гру, на здобуття коммунікації.

Серед нововведень і профільні школи – математичні, біологічні та гуманітарні. А от ВНЗ в країні поменшає . На Харківщині цей процес вже триває. Об’єднали три вищі навчальні заклади – Балаклійський, Красноградський коледжи та гуманітарно-педагогічний інститут. На нову програму освіти протягом чотирьох років держава витратить десять мільярдів гривень. Відкритий діалог регіонів та урядовців з приводу реформування освіти тривав кілька годин. Лунали не тільки питання, але і пропозиції. Віце-губернатор Харківщини Вадим Ландсман нагадав – під час перебудови масово закривались профільні кабінети у школах.

Вадим Ландсман, заступник голови ХОДА

Физики, химии, биологии, прежде всего. Давайте сделаем хотя бы в пилотном варианте. Харьковская область подставляется под все новации министерства. Специализированные, интерактивные, электронные кабинеты, вот с тысяча первых таких вот кабинетов сделать в нашей области, в наших 42-х районах, посмотрим на результат.

 

Освітянська дискусія була першою. На часі – відкриті діалоги за допомогою інтернету урядовців з галузевими фахівцями та чиновниками з регіонів. Вони будуть кожні два тижні.

 

Юлія Ляхова

Поділитися в соц. мережах

Нравится


  Новини

Speak Your Mind Отменить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован.

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>