Бізнес-медіація. Навчальний курс розпочато

Галузь:

На базі Львівської палати впроваджено пілотний проект «Бізнес-медіатор ТПП». Нагадаємо, що ця ініціатива зародилася у рамках Німецько-українського партнерського проекту у сфері бізнесу, що від 2010 року успішно реалізовує діяльність у напрямку підтримки МСП. Львівську ТПП німецькими фахівцями обрано як пілотну базу для реалізації цього починання з подальшим його поширенням на інші регіональні палати України.

Після отримання принципової згоди залучити до проекту центр медіації Мюнхенської ТПП на початку грудня спільно з ТПП України було організовано два презентаційні заходи у Львові та Києві, де відвідувачі мали можливість отримати вичерпну інформацію щодо майбутнього курсу «Бізнес-медіатор ТПП», а відтак – подати заявки на участь. У результаті конкурсного відбору було обрано 16 учасників, котрі, після проходження восьми 2-3 денних модулів впродовж 2014 року, отримають сертифікат ТПП Мюнхена та Верхньої Баварії. До складу групи увійшли працівники центральної та регіональних палат Києва, Донецька, Львова, а також представники з Одеси та Харкова.

Однією з умов отримання сертифікату є участь в усіх без винятку восьми модулях, що проходитимуть у Львові. Викладачі – високопрофесійна команда тренерів Вестергамської академії Мюнхенської ТПП – також почергово прибуватимуть на лекції з Німеччини до столиці Галичини.

Сам курс базується на навчальній програмі «Бізнес-медіатор», яка вже понад 20 років успішно реалізовується у Вестергамі – одному з провідних навчальних центрів Німеччини, де здобувають кваліфікацію медіатора відповідно до освітніх стандартів Федерального об’єднання «MEDIATION e.V.». За період існування центру сертифікат бізнес-медіатора отримали вже понад 370 осіб.

Автором та розробником програми «Бізнес-медіатор», а також загальним куратором навчального процесу (який, до речі, впроваджується у співпраці з Європейським інститутом менеджменту конфліктів EUCON), стала проф. др. Ренате Дендорфер-Дітґес. Саме вона презентувала теоретичну частину пілотного проекту в Україні на грудневих презентаційних заходах у Києві та Львові, а 23-25 січня провела перший модуль курсу «Бізнес-медіатор ТПП» у Львівській ТПП. Тематичним наповненням теоретичного блоку трьохденного семінару-тренінгу стала вступна частина з представленням історичного розвитку та термінологічного визначення, а також висвітленням основних принципів медіації, перебігу самого процесу, прийомів ведення комунікації. Висвітлення теоретичної частини під час проведення 1-го модуля активно супроводжувалося практичними вправами. Проведення рольових ігор дало змогу учасникам самостійно виступити в ролі медіатора та закріпити навички теоретичного блоку.

Організатори сподіваються, що курс «Бізнес-медіатор ТПП» не лише допоможе майбутнім медіаторам оволодіти німецькими стандартами з відповідно засвідченим сертифікатом, але й надасть важливий імпульс для поширення та популяризації цього досвіду у середовищі українського бізнесу.

Андрій Янів

 

Фолькер Штотцнер: Мета пілотного курсу «Медіація у сфері бізнесу» – не тільки у забезпеченні навчання спеціалістів-медіаторів, а й у створенні міцної бази для майбутньої підготовки тренерів, які продовжуватимуть такі курси у торгово-промислових палатах України.

Курс користується великим попитом, адже тема є важливою, бо ж говоримо про медіацію – вирішення конфліктів таким чином, аби у майбутньому було можливо продовжувати нормальні відносини та співробітництво між конфліктуючими сторонами. Дуже важливо і дуже добре, що учасниками курсу є представники різних регіонів України. Загалом, це спеціалісти зі сфери права й економіки, є й представники з Центру по медіації, з Асоціації медіаторів у Києві. На наш погляд, це дуже мотивована група, розумні люди, які активно включилися в навчання.

Ми тішимося, що можемо проводити навчання на рівні програми мюнхенської палати, із сертифікацією мюнхенської палати, із залученням німецьких спеціалістів. Тобто програма 1:1 є програмою Мюнхенської палати, яка проводить навчання медіаторів уже 20 років та має провідний імідж у сфері такої роботі. Тематичне наповнення курсу не коригуватиметься, не адаптовуватиметься, модулі будуватимуться на практичних вправах на основі, зрозуміло, українського законодавства. Для цього наші викладачі вивчатимуть українське право.