практики

Вважаєте, що велосипед і підбори — несумісні речі? А ось учасники руху CycleChiс руйнують подібні стереотипи, пересуваючись містом на велосипеді й демонструючи, що при цьому зовсім не обов’язково виглядати як учасник Le Tour de France.

Фото: ridingpretty.com

CycleChiс (ВелоШик) бере початок у липні 2007 року, коли експерт з мобільності та генеральний директор Copenhagenize Design Company Мікаель Колвіл-Андерсен вирішив розмістити в інтернет-мережі підбірку власних фотографій, присвячених копенгагенській велокультурі. Так, на одній з них були зображені кілька велосипедистів, серед яких особливо вирізнялася жінка, вдягнена у спідницю.

“The Photo That Launched A Million Bicycles” – з цього фото розпочався рух CycleChic
Фото:  flickr / 16nine

Саме це фото — “The Photo That Lаunched A Million Bicycles” — спричинило потік позитивних відгуків та захопливих коментарів, особливо про те, як можна їздити на велосипеді в спідниці, і надихнуло Колвіл-Андерсена на створення блогу, присвяченого мистецтву їзди на велосипеді у звичному, повсякденному одязі. Більш ніж шість років після свого заснування, Copenhagen  CycleChic має понад 20 тисяч читачів; видання The Times і The Guardian визнали його одним з найвпливовіших серед блогів вуличної моди, а найголовніше — поштовхом до цілковито нової хвилі велосипедної культури.

Фото: sweetgabrown.blogspot.com

В чому полягає філософія цього руху? За словами Марка ван Вауденберга,  засновника Amsterdamize, СycleChic робить акцент на «нормальній» велосипедній їзді — люди у повсякденному одязі на звичайних велосипедах (сіті байках) — на противагу велосипедному спорту, який сформував та укорінив сприйняття велосипедної їзди як такої, що існує для небагатьох, що потребує весь той спортивний одяг та «обмундирування». Таким чином, це рух, покликаний переосмислити велосипед як засіб пересування, ефективний та практичний і такий, що полегшує наше життя. В країнах на зразок США, Великобританії та Австралії чимало людей помилково вважають, що CycleChic передбачає гарне вбрання. Це далеко не так: у вас є гардероб? відкрийте його! Якщо ви можете ходити у звичному одязі, то ви можете в ньому їздити на велосипеді.

Фото: ecf.com

Приклад Copenhagen CycleChic надихнув на створення аналогічних блогів у містах Європи, США, Австралії, а також Південної Америки. Нині по всьому світі їх існує більше 250; багато є неактивними, а ось найкращі та найяскравіші були об’єднані у The Cycle Chic Republic. «Республіка» проводить щорічні конференції у різноманітних містах світу, представники блогів зустрічаються, щоб обговорити подальший розвиток CycleChic та його соціо-антропологічний вплив. Був навіть створений маніфест!

Фото: the-anthology.com

The Copenhagen Cycle Chic Manifesto

Я буду їздити на велосипеді в елегантному вигляді й за будь-яких умов віддам перевагу Стилю над Швидкістю.

Я зобов’язуюсь своїм зовнішнім виглядом сприяти естетизації міського пейзажу.

Я усвідомлюю, що натхненням для інших може служити лише мій зовнішній вигляд, причому так, що ніхто не навісить на мене ярлик «велоактивіста».

Я буду їздити на велосипеді з витонченістю та почуттям власної гідності. Я оберу велосипед, що відображає мою індивідуальність і стиль.

Я, тим не менш, розцінюю свій велосипед як засіб пересування і всього лише доповненням до мого стилю. Дозволити моєму велосипеду затьмарити мене неприпустимо.

Я буду докладати зусиль і стежити, щоб вартість одягу, що на мені, завжди перевищувала вартість велосипеда.

Я забезпечу свій велосипед усіма необхідними аксесуарами у відповідності зі стандартами велокультури і по можливості обзаведуся захистом на ланцюг, підніжкою, захистом на заднє колесо (для спідниці, сукні або плаща), крилами, дзвінком і кошиком.

Я буду дотримуватися правил дорожнього руху.

Я буду утримуватися від покупки будь-яких видів велоодягу.

Єдиним винятком може бути велосипедний шолом, якщо я вирішу повправлятися у свободі власного вибору.

Фото: theurbancountry.com

Варто згадати, що ініціативу підхопили й українські міста. Так, були засновані Lviv CycleChic, Odessa CycleChic, CycleChic Kharkiv, і попри сумний стан велоінфраструктури велокультура в Україні набирає обертів завдяки ентузіастам, які користуються велосипедом та заохочують робити це інших. У великих містах України, таких як Київ, Харків, Одеса та Львів, існують різного роду організації, що своєю діяльністю, соціальними акціями, тематичними велопарадами тощо популяризують велосипед як екологічний, фінансово вигідний, зручний та стильний вид транспорту для міста. Вже декілька років поспіль проходять велопаради дівчат у Львові, Києві, Полтаві, Черкасах, Одесі.

Велопарад дівчат у Львові

Велопарад дівчат в Одесі Фото: odessacyclechic.blogspot.co.uk

Хоча Україні ще досить далеко до таких країн як Голландія, Данія, Бельгія та Німеччина, які вважаються найбільш велосипедними країнами світу, ми все ж робимо кроки вперед і, можливо, за декілька років Україна продовжить список таких країн. Тож пересідаймо на велосипеди!

Велопарад дівчат у Києві Фото: fotogl.com

Підготовлено за матеріалами:

www.copenhagencyclechic.com (1), www.copenhagencyclechic.com (2), grist.org

Переклад: Вікторія Мокряк, для АВК

 

 

Додатково: відео

ВелоШик у Копенгагені і довкола / Cycle Chic in Copenhagen and Beyond [ukr] from lypneva.com on Vimeo.

Теги: веломіста світу веломіста України популяризація

  • саша

    Рукавички, дівчатка, будуть не лишніми ) Обдерті ручки виглядають не дуже (ще й болять довго).

    • Julia

      об що їх обдирати? об м’які гріпси? )))

      • Julia

        так, мозолі все одно натираються

інші цікаві матеріали

Як велосипед зробить вас щасливішими, розумнішими та сексуальнішими

Ви  вже знаєте, що катання на велосипеді покращує ваше фізичне здоров′я. А чи знаєте ви, що воно також має глибокий вплив на ваш мозок? Ми…

Усі велопоради та практики – на сайті Велоінфоцентру!

Асоціація велосипедистів Києва збирає, перекладає та публікує корисні поради, цікаві практики та приклади щодо розвитку велотранспорту на сайті Українського інформаційного центру велотранспорту. Ми збираємо практики…

Як Sustrans популяризує сталий транспорт у Лондоні

Цього тижня, координаторка роботи по Києву, Ксенія Семенова, відвідала офіс організації Sustrans – однієї з найбільших британських національних благодійних організацій, яка займається питаннями сталої мобільності.…