Ми хочемо бачити всю Україну велосипедною. Тому ми…

Вносимо велозміни до державних документів

АВК лобіює велосипедні зміни до Державних будівельних норм – стандартів, за якими все будується. У 2014 АВК спільно з експертами з міст України та Німеччини розробила пропозції до ДБН Вулиці та дороги населених пунктів і надіслала їх до Міністерства регіонального розвитку. Значна частина наших правок була прийнята у проектах цього та інших ДБН.

У 2015 ми активізували роботу по внесенню змін до іншого ДБН Планування та забудова територій, і у листопаді передали наші рекомендації до Мінрегіонбуду і Діпроміста.

У жовтні 2015 ми сформували пропозиції змін до Закону України “Про дорожній рух” та передали їх до комітетів Верховної Ради.

У грудні 2015 розпочали формування конкретних пропозицій до Правил дорожнього руху, і плануємо завершити їх у 2016, та передати для розгляду.

З 2012 року АВК створила і модерує фейсбук-групу “Велотранспорт в Україні” та гугл-групу, що об’єднує велосипедні громадські організації українських міст у робочу вело-групу, яка і формує пропозиції.

Допомагаємо містам створювати велосипедні концепції та інфраструктуру

Наші експерти консультують мерії українських міст щодо планування веломережі, залучають іноземних експертів. З 2013 АВК організувала роботу з розробки веломереж Українки, Білої Церкви (Київщина), Чернівців, Харкова, Донецька, Євпаторії, Миколаєва, Полтави, Вишгорода, Броварів, Миргорода, Кривого Рогу та переглянула і надала рекомендції до велоконцепцій інших міст. Більше про велоконцепції в українських містах

У 2014 ми видали “Довідник з планування веломережі”, просто і зрозуміло написаний, за яким місто може спланувати веломережу так, як це роблять німці. Кілька міст України уже створили велоконцепції за цим довідником. Читати довідник “Комфортне місто”

Також ми поширюємо інформацію про кращі моделі велопарковок і надсилаємо містам брошури з інформацією про велопарковки, які доцільно передавати в мерії та представникам бізнесу, що бажають встановити велопарковку.

Поширюємо знання та досвід з розвитку велотранспорту

З 2012 року АВК запустила і постійно поповнює онлайн-базу велосипедних знань Український інформаційний центр велотранспорту. Ми збираємо новини та дослідження з україсньких міст щодо розвитку велотранспорту, та перекладаємо іншомовні рекомендації та статті. Радимо переглянути нашу Вело-бібліотеку.

Щомісяця ми надсилаємо дайджест велоновин усім бажаючим (переважно це громадські велоактивісти та представники мерій, що зацікавлені у розвитку велотранспорту). Підписатися на новини Інфоцентру велотранспорту

На сторінці у фейсбуці Українського інформаційного центру велотранспорту ми ділимося найбільш цікавими дослідженнями у режимі реального часу. Підписуйтеся!

Раз на рік ми проводимо конференцію з обміну велодосвідом «Велофорум», що у 2015 об’єднала 120 учасників з 6 країн Європи і 25 міст України. Більше про “Велофорум”

Підтримуємо роботу громадських організацій з розвитку велотранспорту у містах

АВК спільно з партнером “Центр соціальних та ділових ініціатив” створила та реалізує програму малих грантів для велосипедних організацій: у 2015 році – Харків, Полтава та Миколаїв. Більше про програму малих грантів на 2016 рік

Асоціація також проводить тренінги для велоактивістів в інших містах задля лобіювання велоінфраструктури «знизу». У 2014 ми організували тренінг з вивчення транспортних бюджетів, у 2015 – БайкКемп (плануємо ще один у 2017).

АВК збирає найкращі практики і поради для велоактивістів і публікує їх у розділі “Як зробити” на сайті www.velotransport.info

Проводимо загальнонаціональні велосипедні дослідження

З 2015 року АВК ініціює і організовує підрахунок велосипедистів у 12 містах України. Це довготерміновий проект, метою якого є дослідити зміни у динаміці кількості та звичок велосипедистів у різних містах України. Почитати про результати дослідження навесні 2015 у Києві.

Також ми збираємо інформацію про розвиток велотранспорту в Україні, і плануємо з 2016 року публікувати її на міжнародних сайтах, для того, аби наші європейські сусіди знали, чого очікувати велосипедистам в Україні.

Є питання і пропозиції?

Координаторка Асоціації велосипедистів Києва з національної роботи – Ірина Бондаренко, 097 699 10 38, isbondarenko at avk.org.ua

Теги: велозаконодавство велоконсультації Велофорум

інші цікаві матеріали

АВК відвідала міський Велофорум в Івано-Франківську (фото)

Асоціація побувала на міському Велофорумі, що проходив 2 квітня в “Urban Space 100” у місті Івано-Франківськ, де поділилася своїм досвідом промоції міської велокультури на прикладі української…

Вакансії: Координатор національної роботи та Медіа-координатор АВК

Асоціація велосипедистів Києва оголошує набір на дві позиції: координатора(-ки) з національної роботи та медіа-координатора(-ки). Асоціація велосипедистів Києва запрошує у команду людей, які готові професійно та…

За тиждень відбудеться зустріч велосипедних організацій України

У Києві 12 та 13 березня відбудеться національна зустріч велосипедних організацій з 16 українських міст. Представники велоорганізацій визначать найбільші проблеми для розвитку велотранспорту, спільні для їхніх міст,…