Широкоформатний УФ-друк в Україні.

Думки ширше. Широкоформатний УФ-друк в Україні.


  • Короткий URL: leosvit.com/160
10.Mar.2011 Коментарів: 0

З моменту появи в Україну в 2007 р. і в процесі подальшого розповсюдження технологія друку УФ-отвердіваючим чорнилом придбала в нашій країні деяку популярність. Ця технологія пропонує користувачам високий рівень гнучкості, і дозволяє друкувати практично на будь-якій поверхні. З'явилися нові ніші ринку, такі, як прямий друк по дереву, склу та іншим жорстким матеріалами. У представленій нижче статті ми провели аналіз стану цього багатообіцяючого ринку в України.

Серед океану технологій

Широкоформатний друк фарбами, затвердіння яких в ультрафіолетовому випромінюванні, почала популяризуватися в країнах Заходу приблизно з 2003 року, і на сьогоднішній день у всьому світі налічується приблизно 10 тис. інстальованих УФ-принтерів.
Суть технології полягає в тому, що фарба наноситься на поверхню методом струменевого друку і після опромінення ультрафіолетовими лампами моментально висихає. УФ-чорнило складаються з мономерів, ініціатора і колірних пігментів.

Переваги фарб для УФ-друку в порівнянні з фарбами на основі сольвентних розчинників добре відомі:

  • інгредієнти, що входять до складу УФ-фарб, мають меншу токсичність, а також менш вираженим запахом, що дозволяє використовувати УФ-друк в інтер'єрі;
  • до складу УФ-фарб входять високоякісні пігменти, що гарантують високий опір атмосферного впливу; • дозволяють друкувати на більш високих швидкостях;
  • мають прекрасні адгезійні властивості, що дозволяють друкувати на різних матеріалах;
  • дають яскраве, насичене, стійке зображення;
  • меншу витрату фарб на квадратний метр;
  • термін зберігання фарб знаходиться в межах 12-18 місяців.

Євген Лисенко, директор поліграфічного центру Forward Press , відзначає, що надруковані на ПВХ для «Грінко» наклейки на сміттєві баки висять вже три роки, і фарби до цих пір не втрачають первинної насиченості. У разі використання сольвентних технологій дана продукція просто не пережила б постійного впливу погодних умов.
На даний момент на ринку представлено безліч моделей УФ-пристроїв, але всі їх можна класифікувати за способом подачі матеріалу на чотири групи: рулонні, гібридні, комбіновані і планшетні. Залежно від типу варіюються швидкість друку, максимальна товщина матеріалу і ціна пристрою.

Рулонні машини не працюють з жорсткими матеріалами, головна їхня конкурентна перевага - швидкість друку, хороша адгезія чорнила, висока екологічність, більш низька ціна в порівнянні з УФ-принтерами інших типів.

Гібридні принтери здатні працювати як з рулонними, так і з жорсткими листовими матеріалами. Матеріал переміщається по нерухомому столу і подається в зону друку за рахунок обертання подаючих роликів. Отже друк на жорстких матеріалах, маса яких перевищує 15 кг, на таких принтерах небажана. Використовувати гібридні принтери найбільш доречним для друку на рулонних і легких листових матеріалах, традиційно застосовуються в рекламі. Перевагою також є ціна, менша, ніж у аналогічних за форматом комбінованих і планшетних принтерів.

Комбіновані принтери також застосовуються для роботи як з рулонними, так і з жорсткими листовими матеріалами. Матеріал подається в зону друку на конвеєрній стрічці, натягнутою над нерухомим столом. Найважливішим достоїнством комбінованого принтера є його максимальна універсальність. Є можливість використовувати для друку максимально широкий спектр і рулонних і жорстких листових матеріалів, недоступних гібридним принтерам. Наприклад, стає можливим друк на слизьких і важких матеріалах (масою 20, 50 кг і більше). Комбінований принтер може бути з успіхом використаний як для друку реклами, так і в промисловому секторі для задруку елементів меблів, дверей. Комбіновані принтери - найбільш продуктивний тип УФ-принтера для друку на жорстких аркушах. На відміну від планшетних принтерів, завантаження і вивантаження матеріалу може здійснюватися одночасно з друком. Ціна комбінованих принтерів вище, ніж рулонних і гібридних.

У планшетному (flatbed) принтері матеріал не переміщається щодо столу. Рухається або сам стіл, пересувається в зону друку, або каретка з друкованими головками переміщається над нерухомим столом (із закріпленим на ньому матеріалом). Важливим достоїнством є можливість використання дуже важких або дуже щільних листових матеріалів - маса матеріалу на столі обмежена тільки міцністю столу. Як і комбінований принтер, планшетний може без проблем друкувати на слизьких матеріалах. Планшетні УФ-принтери, як і комбіновані, підходять для промислового друку: для задруку дверей, дзеркал, кахельної плитки, будь-яких готових виробів. Звичайно, при великих обсягах друку зовнішньої щитової реклами, планшетний принтер буде також дуже корисний. Для друку на дуже важких аркушах (більше 50-70 кг) планшетний принтер є єдино правильним вибором.

Точність позиціонування краплі дозволяє здійснювати також прямий стерео-і варіодрук по лентикулярні лінз. При друку на планшетних УФ-пристроях не треба заклеювати матеріал ззаду плівкою. Друк відбувається настільки точно, що фарба безпомилково потрапляє до лав лінз; при друці можна використовувати весь спектр доступних для ультрафіолету матеріалів. Тобто в наявності здешевлення і спрощення виробництва, що, врешті-решт, підвищує і якість кінцевого продукту. Ці послуги можуть мати широкий попит у сфері рекламного ринку. Фактично, сфера застосування УФ-технології настільки широка, що її межі визначає сам друкар, вводячи і рекламуючи ті чи інші інноваційні послуги. Таким чином, друкарні самі створюють ніші для себе.

Ультрафіолетова Україна

Вітчизняний поліграфічний ринок відрізняється від ринків західних, крім усього іншого, своєю інертністю. Попит на технологічні новинки в Європі, США і розвинених країнах Азії завжди високий, і ця традиція не минула й УФ-друк. Широкий спектр можливостей, що відкриваються при моді на екологічні технології зробили свою справу: УФ-друк відхопила левову частку ринку в сольвенту, і найближчим часом, на думку Сергія Шлика (PaperHOUSE), друк на основі сольвентних розчинників в Європі і США зникне практично повністю.

В Україні ж технологія УФ-друку все ще має статус інноваційної, з усіма наслідками, що випливають звідси наслідками у вигляді нестачі знань про можливості технології з боку замовників послуг, консерватизм у виборі між новими, але дорогими УФ-принтерами і перевіреними часом сольвентними машинами. І головна причина тому - ціна на обладнання і витратні матеріали, на порядок перевищує вартість сольвентних пристроїв. Через катастрофічно нестабільної економічної ситуації в країні, обсяги інвестицій, необхідні для вкладення в ці пристрої, є непідйомними для багатьох підприємств, що працюють у сфері широкоформатного друку.

Тому, левова частка інсталяцій, проведених у посткризовий період, була проведена на підприємствах, що відносяться до поліграфії побічно, а саме в друкарнях великих виробників меблів, підприємствах скляної промисловості. Так вже вийшло, що найпотужніші машини в Україну були придбані безпосередньо до кризи, в останні ж роки обсяг інсталяцій помітно скоротився. Фактично, більш-менш активно в період 2009-2010 рр.. інсталювалися принтери Neo UV - LED і Oce Arizona . Останніх в Україні налічується близько 20 штук, що говорить про деяку популярності даної марки в нашій країні. Практично всі вони володіють шириною столу до 2,5 м.

Загалом, такий-сякий, а парк техніки в Україні є, а, отже, є і ринок. І хоча практично всі його гравці скаржаться на недостатню поінформованість клієнтів про можливості УФ-технології, на брак замовлень особливо не скаржаться. Причому спостерігається цікава тенденція: через «точковове» розташування постачальників послуг, всі вони виконують замовлення, які надходять не лише зі свого регіону, а й з усієї України (в деяких випадках - і з ближнього зарубіжжя).

Головними нішами застосування УФ-технологій в Україні на сьогодні є високоякісна POP/POS-реклама, інтер'єрний, зовнішній друк, друк наклейок на транспорт, малотиражні упаковки, графіка для виставкових стендів і т.д. Але, тим не менш, ринок УФ-друку Україні - все ще неоране поле.

Основна проблема ринку УФ-друку Україні полягає в недостатній його насиченості постачальниками послуг, що є однією з причин дорожнеча технології. Виробники знизять ціни на фарбу для постачальників, коли в Україні з'явиться більше принтерів, а друкарні знизять ціни, коли знизиться вартість витратних матеріалів і запчастин. А поки що, існують проблеми з обслуговуванням принтерів, представлених в Україну в одиничній кількості, з дорожнечею витратних матеріалів, з конкуренцією з боку дешевої сольвентного друку. Хоча, з іншого боку, яка може бути конкуренція між схожими по суті, але настільки різними за можливостями технологіями? УФ та латекс покликані поглинути сольвент, і, при належній активності вітчизняних підприємств галузі, за словами Сергія Шлика, ця тенденція почне проглядатися в нас через 3-5 років.

А поки що, поліграфісти сподіватися на стабільність валютного ринку, і потихеньку починають придивлятися до нового обладнання. У цьому році очікуються інсталяції двох принтерів HP Scitex класу FB 500 і FB 700, відкриття франчайзингу «САН» в м. Одеса, а деякі великі гравці планують розширювати своє виробництво. Отож галузь обіцяє рости.

Ще однією особливістю цього ринку є можливість друкарень спеціалізуватися на випуску оригінальної, ексклюзивної продукції. На УФ-принтері можна друкувати практично все, обмеженням є лише фантазія друкаря, а також реклама і позиціонування своїх послуг. За рахунок своєї ексклюзивності випускається продукція отримує жадану додану вартість, величина якої незрівнянно вища за аналогічний параметр для сольвентного друку. І це буде цілком виправдана ціна за такий ефектну продукцію.

Хоча ринок УФ-друку в Україну станом на «сьогодні» і знаходиться в стані зародка, це є хорошим шансом для далекоглядних капіталовкладень. Тим більше, що загальні тенденції поліграфії (та й не тільки в поліграфії) говорять про прагнення до персоналізації, більшої ексклюзивності продукції. Україна - відкрита країна, і світові тренди рано чи пізно поширюються і у нас, так що, зважаючи на такі довго очікуваного нами зростання економіки в 2011 році, власникам друкарень варто поміркувати, в яку з перспективних галузей варто вкладати гроші.


Автор:

Широкоформатний УФ-друк в Україні.
Джерело: Leosvit Marketing
http://leosvit.com/art/uv-druk-v-ukraini

Увага! Усі права на опубліковані матеріали належать їх авторам, право на переклад - Компанії Leosvit Marketing.

Дозволяється републікування матеріалів сайту в Інтернеті українською мовою тільки з обов'язковим зазначенням незакритого активного посилання на сайт Компанії Leosvit Marketing (http://leosvit.com) і з посиланням на авторів статей, публікацій та інших матеріалів опублікованих на даному сайті (з зазначенням автора і його сайту).