This version of the page http://la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_288.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-07. The original page over time could change.
Ла Страда - Україна -

Під час Євро-2012 «червону картку» покажуть торгівлі людьми та расизму



     Україна готується до історичної події - фінальної частини чемпіонату Європи з футболу - не тільки інфраструктурно, а й «соціально». Зокрема, триває рекламна кампанія «Червона картка», приурочена до Євро-2012, яка актуалізує важливі суспільні проблеми - у червні в Донецьку та найбільших містах області з'являться бігборди з попередженнями про торгівлю людьми і прояви расизму. Про це, а також про стан справ у у таких болючих проблемах, як насильство в сім'ї та торгівля людьми та їх профілактики, й інші соціальні ініціативи, що проводяться напередодні єврочемпіонату на прес-конференції розповіли представники державних структур та громадських організацій.
     На початку року на рекламних площах по всій Україні з'явилися стронгмен Василь Вірастюк, футболіст Андрій Шевченко і популярні співачки Гайтана та Ані Лорак з червоною карткою в руках, що «футбольною мовою» означає виведення з гри. В унісон із Держслужбою молоді та спорту України, яка за підтримки ЮНІСЕФ та громадських організацій, зокрема, Центру «Ла Страда-України» в 2011 році ініціювали соціальну ініціативу «Червона картка», зірки закликали українців не бути байдужими до таких суспільних «хвороб», як насильство в сім'ї, сексуальна експлуатація та порушення прав жінок. Під час фінальної частини чемпіонату Європи з футболу саме час «дискваліфікувати» такі явища, як торгівля людьми і расизм.
     «У Донецькій області з кожним роком зростає кількість звернень за фактами насильства в сім'ї - люди розуміють, що з цією проблемою не слід миритися, тому все актуальнішою стає активна робота по створенню і розвитку мережі спеціалізованих комунальних установ - центрів соціальної допомоги, - які допомагають людям , постраждалим від домашнього насильства, а також торгівлі людьми, і така робота в нашому регіоні інтенсивно ведеться, - розповіла заступник голови Донецької облдержадміністрації з питань освіти і науки, молоді, сім'ї та спорту Тамара Лук'янчук, і додала, - безумовно, вкрай важлива і профілактика, що проводиться спільно органами державної влади та громадськими організаціями. Кампанія "Червона картка" та проект "Давай разом!" в цілому є вдалим додаванням до тої роботи, яку трациційно проводить держава".
     Крім актуалізації проблем, соціальна кампанія закликає звертатися за допомогою у їх вирішенні. Для цього на бордах вказані номери «гарячих ліній» Центру «Ла Страда-Україна».
     «Червона картка» - та соціальна ініціатива, яка потрібна Україні під час Євро-2012 як з точки зору формування позитивного міжнародного іміджу, так і для внутрішніх потреб, адже кампанія актуалізує проблеми, з якими живе величезна кількість наших співгромадян, і не знає, як їх вирішити. Національні «гарячі лінії» з питань протидії торгівлі людьми та безпечної міграції (0 800 500 225) та з питань запобігання насильству в сім'ї та захисту прав дітей (0 800 500 335 або 386 з мобільних телефонів) стабільно працюють в нашому Центрі вже 15 років. Дзвінки на них безкоштовні по всій території Україні, консультують - юристи, психологи та соціальні працівники. На період Євро консультації будуть надаватися і англійською мовою. Крім того, під час фінальної частини чемпіонату Європи робота ліній буде подовжена до 22:00 в робочі дні та дні матчів, до 20:00 у вихідні», - зазначила директор комунікаційного департаменту Міжнародного жіночого правозахисного центру« Ла Страда-Україна» Ліза Рай.
      Постери другої хвилі "Червоної картки» будуть розміщені на період Євро-2012 вздовж найбільших автомагістралей міжнародного сполучення - стратеічно важливих маршрутів по області, зокрема, Маріупольської трасі, і охоплять як сам Донецьк, так і міста Маріуполь, Горлівка, Макіївка, Артемівськ, Волноваха, Краматорськ, Слов'янськ і Костянтинівка.
     Проблеми расизму, агресії по відношенню до представників інших народів, і торгівлі людьми під час єврочемпіонату досить актуальні, і в Донецькій області зокрема. В управлінні боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми ГУ МВС України в Донецькій області за неповні півроку 2012 кримінальних справ з торгівлі людьми було заведено вже більше, ніж за аналогічний період року 2011. При цьому, начальник управління Андрій Небитов стверджує, що його структура детально вивчила досвід Німеччини 2006-го року і готова до оперативного реагування на випадки вербування, звідництва, втягнення в проституцію неповнолітніх.
     195 інцидентів, пов'язаних з проявами фашизму, нацизму, антисемітизму, ісламо-і гомофобії, дискримінації людей з обмеженими можливостями - такий «багаж» українських і польських футбольних фанатів напередодні Євро-2012. Про що свідчить моніторингове дослідження польської Асоціації «Більше ніколи», яка одночасно виконує функції Східноєвропейського моніторингового центру FARE (мережа організацій «Футбол проти расизму в Європі»). Згідно з даними моніторингу Євроазіатський єврейський конгресу, в останні шість років в Україну майже триста чоловік постраждали в результаті расистських нападів, як мінімум тринадцять були вбиті.
     Кампанія «Червона картка» - це інформаційна складова великого всеукраїнського проекту «Давай разом!», мета якого - «воскресити» любов молоді до здорового способу життя - як у фізичному контексті, так і в моральному. Управління з питань фізичної культури та спорту Донецької обласної державної адміністрації в рамках проекту, крім іншого, приділяє багато уваги боротьбі з палінням, зокрема, заборону його на спортивних об'єктах і прилеглих територіях. «Ми ініціювали звернення до власників спортивних споруд з проханням заборонити паління, і отримали згоду, - поділився начальник управління Віктор Кірбаба. - Зараз будемо займатися реалізацією складеного плану дій у цьому напрямку, який передбачає розміщення знаків, роботу з відвідувачами, розміщення інформації про заборону куріння на офіційних сайтах міст».
     Листівки кампанії «Червона картка» також будуть поширюватися в області через мережу волонтерів. У цьому запевнила начальник Управління сім'ї та молоді Донецької облдержадміністраціі Лілія Золкіна.
    
    
     За більш детальною інформацією звертайтеся, будь ласка, до Лізи Рай, Центр «Ла Страда-України»: (044) 205 36 95, 093 774 98 09, Liza_Rai@ukr.net.


Назад