This version of the page http://la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_271.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-04-07. The original page over time could change.
Ла Страда - Україна -

Представниця "Ла Страда-Україна" взяла участь у першій Міжнародній конференції з питань трудової експлуатації як форми торгівлі людьми



     НУО ASTRA - Протидія торгівлі людьми - організувала першу міжнародну конференцію, присвячену проблемі трудової експлуатації як формі торгівлі людьми, яка пройшла у Белграді, 1 і 2 березня 2012 року. Конференція стала першим заходом з даної теми в Сербії. Під заходу учасники з різних країн обговорили права працівників та експлуатацію праці у контексті торгівлі людьми і напрацювали рекомендації щодо поліпшення відповідної політики в галузі попередження та кримінального переслідування таких злочинів, з приділенням особливої уваги до виявлення постраждалих трудової експлуатації  і відповідного ставлення до них.


     Підставою для організації такої конференції стало те, що торгівля людьми з метою трудової експлуатації була на підйомі протягом останніх кількох років, що засвідчили як дані гарячої лінії ASTRA, так і дані, зібрані іншими відповідальними за боротьбу з торгівлею людьми органами в Сербії. Тим не менш, це зростання не супроводжується адекватною реакцією держави. А саме, досі спостерігається тотальна відсутність знань про те, що таке експлуатація праці, і як слід ставитися до цього злочину та вести кримінальне переслідування, і крім того,  програми  допомоги і захисту  не пристосовані до потреб цієї категорії жертв. Тенденція до зростання числа виявлених випадків трудової експлуатації протягом останнього була зареєстрована в решті Європи теж.


     Конференція ASTRA на тему торгівлі людьми з метою експлуатації праці зібрала учасників із Сербії, Європи і Євразії - представників міжнародних організацій, відповідних торгових сербських профспілок, Міністерства економіки та регіонального розвитку, Міністерства праці та соціальної політики, інспекції праці та Державної служба зайнятості, активістів НУО Сербії і з-за кордону, юристів, представників поліції і прокуратури. Учасники обговорили та обмінялися досвідом з різних проблем, що стосуються експлуатації праці та торгівлі людьми і напрацювали рекомендації, які сприяли б зміцненню політики в цій галузі.


     У жовтні 2011 року, ASTRA провела опитування громадської думки (репрезентативна вибірка включає 2506 дорослих громадян Сербії) та фокус-групи / якісне дослідження (п'ять фокус-груп, в яких п'ять різних груп зацікавлених сторін були опитані окремо - безробітні, студенти, підприємці, профспілки і державні службовці та особи, які працюють з Національною службою зайнятості, агентства з працевлаштування та молодіжні кооперативи) для вивчення сприйняття громадянами трудової експлуатації. Опитування проводилося в рамках проекту ЄС «Make it work". Результати досліджень були представлені на початку конференції. Згідно з опитуваннями, громадяни Сербії розуміють трудову експлуатацію як погані умови праці та порушення трудового законодавства в умовах перехідної економіки, коли питання стосується трудової експлуатації в контексті людської торгівлі, респонденти основному розглядають його як щось далеке від життя та їх реальності, хоча більша частина з них повідомляють, що вони самі отримували підозрілі пропозиції про роботу або їхні друзі чи родичі зазнали трудової експлуатації. При цьому, чоловіків жодним чином не розглядають як потенційних / можливих жертв торгівлі людьми.


     У першій сесії Наталія Гофман з Бюро МОП у Москві розповів про практичні аспекти боротьби з торгівлею людини з метою трудової експлуатації, у той час як Йерун Бейнарт з Міжнародної конфедерації профспілок окреслив роль профспілок у боротьбі з торгівлею людськими істотами. Сесію підсумувала Олівера Отасевіч, яка представила досвід ASTRA і практику в галузі надання допомоги жертвам трудової експлуатації. У засіданні, присвяченому судовій практиці в боротьбі з примусовою працею як форми торгівлі людьми, Джоанна Дабровскі-Самсел і Ернест Самсел, адвокати з Польщі, розповіли про свою практику надання допомоги жертвам трудової експлуатації,  Аловсат Алієв з Міграційного центру Азербайджану і Зоран Стойков, адвокат з Белграду, розповіли про випадок SerbAz з точки зору неурядових організацій в Сербії і Азербайджану, які були задіяні в цій справі.  У третій сесії, Клара Скріванкова з Anti Slavery International говорила про примусову працю з перетином кордону і її зв'язок з великими спортивними заходами, Вікторія Кизим з "Ла Страда-Україна" представила проблему трудової експлуатації з точки зору прямого надання допомоги постраждалим постачальником послуг. Астрід Гантерер від БДІПЛ / ОБСЄ говорила про виклики, пов'язані з торгівлею людьми в усьому регіоні ОБСЄ. Модераторами були Мадіс Вайнома, незалежний експерт, Мунір Подумляк із партнерства в інтересах соціального розвитку Хорватії і Тамара Вукасовіч від ASTRA.


Назад